9 травня на Полтавщині і в Україні: огляд

Новини
Надія Труш10 травня 2014 о 11:104586 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 9 травня на Полтавщині і в Україні: огляд
Пропонуємо невеликий огляд, як минув День Перемоги на Полтавщині і в Україні в цілому.
Полтавщина

У Полтаві День Перемоги відзначали по-новому: провели панахиду, багато хто прийшов з червоними маками та жовто-блакитними стрічками. Цього року в Україні на офіційних заходах було вирішено використовувати європейський символ пам’яті полеглих у війні - червоний мак.

Довідково: Червоний мак — символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.

Міліція запевняє, що 9 травня в місті минуло спокійно. Напередодні, 8 травня, під Полтавою сталася стрілянина.

На Лубенщині День Перемоги відзначили 50 кілометровим пробігом Пам’яті. Пробіг проходив через 12 населених пунктів Лубенського і Лохвицького районів. Стартував від меморіального комплексу полеглим бійцям Південно-Західного фронту в Урочищі Шумейкове, фінішував на стадіоні Лубенського лісотехнічного коледжу.

У Комсомольську поклали квіти до пам’ятного знаку воїнам 299 Харківської стрілецької дивізії, а також на могилу загиблим воїнам у мікрорайоні Низи, пам’ятника льотчикам у мікрорайоні Піддубне, пам’ятника героям-льотчикам і на могилу «Вічна слава загиблим у боях за нашу Батьківщину», де захоронені воїни 299 Харківської стрілецької дивізії, (міське кладовище).

Загалом на Полтавщині 9 травня пройшло дійсно спокійно, в порівнянні з іншими містами.

Харків

В сусідній із Полтавщиною області, в Харкові, розгорнули 100-метровий "георгіївський" прапор. Люди пройшли ходою по центральній вулиці Сумській від Меморіалу слави до площі Свободи.

Львів

У Львові ветерани відмовилися від георгіївських стрічок, а комуністи вирішили обійтися без червоного прапора.

Київ

В Києві уперше відзначили 9 травня як день пам'яті за жертвами війни. Керівництво держави поклало квіти до Вічного вогню в Парку Слави, відбулася помолилися за всіх загиблих у Другій світовій війні. На заходи зібралися всі президенти України, крім Віктора Януковича. Усі разом вони співали український гімн.

У селі Олексіївка на Рівненщині 9 травня сталася перестрілка, в якій постраждали десятки людей.

Схід України

У Донецьку на День Перемоги в офісі Червоного Хреста взяли в наручники 7 людей. Станом на 11.30 10 травня в ЗМІ з’явилася інформація, що заручників відпустили, але вони побиті.

У Маріуполі 9 травня протягом дня убили 7 людей, 39 поранено. У зв’язку з трагічними подіями, сьогодні, 10 травня, в Маріуполі оголосили день жалоби.

Читайте також

Полтавці перейняли європейську символіку вшанування жертв Другої світової

Позначення:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter