У Миргороді розпочало роботу бюро правової допомоги

Новини
Наталія Сіробаб5 вересня 2016 о 17:21855 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Миргороді розпочало роботу бюро правової допомоги
5 вересня в Миргороді презентували бюро правової допомоги.

У Миргороді розпочало роботу бюро правової допомогиУ Миргороді розпочало роботу бюро правової допомоги, фото з сайту 4vlada.com

Відкривали установу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий, представники міської влади та керівник Миргородського бюро правової допомоги Людмила Горобець, повідомляють на офіційному сайті міста-курорту.

Бюро правової допомоги – структурний підрозділ Лубенського місцевого центру НБВПД. Це одна з 400 установ правової допомоги, звернувшись до якої, кожен мешканець територіальної громади зможе отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту.

Основними завданнями бюро правової допомоги є: правопросвітництво у територіальних громадах; надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій; забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги; (представництво інтересів у суді) вразливих категорій громадян; забезпечення доступу до електронних сервісів міністерства юстиції.

Крім того, визначені законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, зможуть скористатися через бюро адвокатськими послугами. Фахівці установи представлятимуть інтереси таких осіб у суді за окремими видами спорів.

– Зі створенням бюро правової допомоги ми завершуємо етап формування розгалуженої мережі доступу до гарантованої державою правової допомоги в Полтавській області. Нам вдалося організувати надання безоплатної правової допомоги в усіх видах справ усім визначеним Законом України «Про безоплатну правову допомогу» суб’єктам права на неї на півтора роки раніше, ніж це було передбачено згаданим законом 2011-го, – коментує Олександр Черчатий.

Із 1 вересня 2016 року БППД надається всім громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям чи особам, які потребують додаткового захисту, у місцевих центрах із надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги, що є структурними підрозділами місцевих центрів.

До безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) входять такі види правових послуг як захист; здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Із 1 січня 2013 року БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Організацію послуги забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У кожному регіоні функціонує один регіональний центр.

Із 1 липня 2015 року БВПД в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону. Організацію послуги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У кожному регіоні функціонують від 3 до 8 центрів місцевих центрів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter