У православних християн почався Різдвяний піст

Новини
Ольга Правденко28 листопада 2014 о 11:471713 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У православних християн почався Різдвяний піст
Сьогодні, 28 листопада, у християн Східного обряду, розпочався Різдвяний (пилипів) піст. Триватиме він 40 днів – до Різдва Христового.

У православних християн почався Різдвяний піст

Піст – не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.

За значенням Різдвяний піст прирівнюють до Великого Пасхального посту. Як до свята Пасхи вірян готувалися молитвою і постом, так і різдвяний піст для православних повинен бути часом приготування до приходу Спасителя. Симеон Солунський († 1429) писав:

– Цей сорокаденний піст схожий на піст Мойсея, який постив 40 днів і ночей та прийняв таблиці Божих Заповідей. Постім і ми 40 днів і приймемо живе Слово Боже, воплочене від Діви і причастимося Його Тіла.

Що можна їсти та від чого необхідно утриматися

Під час Пилипівки, згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу, християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога, для того, щоб духовно приготуватися до зустрічі великого свята Різдва Христового. Протягом посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження - м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Різдвяний піст відноситься до не суворих постів, а тому за церковним Уставом під час нього може вживатися риба та олія.

У піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні - горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, повинні утриматися від статевих стосунків.

Дотримуючись посту, потрібно пам’ятати, що він відрізняється від звичайного голодування своєю духовною складовою. А тому той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі і вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом - перегляд та прослуховування по радіо розважальних телепрограм і шоу, відвідування дискотек, барів тощо.

Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів - необхідно примиритися з цією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють того, хто постить, всіх плодів його праці.

Піст тілесний без посту духовного не рятує людську душу

Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, а навіть навпаки, може бути духовно шкідливим. Трапляється це тоді, коли людина, утримуючись від їжі, сповнюється відчуттям власної зверхності від усвідомлення того, що вона постує. Про необхідність посту духовного вчать і Святі отці Церкви. Так, зокрема святитель Лев Великий говорить:

– Ми зрозуміли, що постійно маємо потребу в очищенні, та що при життєвій розсіяності нам завжди потрібно намагатися постом і милостинею викорінювати гріх, який примножується тлінністю плоті та нечистотою бажань.

Якщо є можливість, то бажано було б протягом посту щодня бувати у храмі, хоча б на короткий час - для того, щоб помолитися і попросити у Бога допомоги у проходженні цього духовного і тілесного подвигу. Необхідно також щонеділі бути зранку на Божественній літургії.

Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді – відкриття своїх гріхів перед Богом у присутності священика, і Причастя.

ДОВІДКОВО

Різдвяний піст має й іншу назву – Пилипів піст. Ця назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке припадає на 27 листопада – останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом (заговини). Звідси походить і народна назва Пилипів піст або Пилипівка. Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та чисельними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його (апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і Спасителя).

Читайте також рецепти пісних страв, які можна готувати під час Пилипівки.


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter