Восени на полтавському телебаченні прем'єра - покажуть фільм про війну

Новини
Валентина Зайченко20 серпня 2014 о 10:591579 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Восени на полтавському телебаченні прем'єра - покажуть фільм про війну
Обласне телебачення представляє багатосерійний документальний історичний фільм «Полтавщина 1941 -1943. Між відступом і визволенням».

Восени на полтавському телебаченні прем'єра - фільм про війнуФото з fbc.net.ua

З 6 по 10 вересня, щосуботи та щонеділі о 22.00. А 22 та 23 вересня о 20.00.

У червні 1941 смертоносний смерч війни увірвався у тисячі українських родин. Гітлерівці «сіяли» смерть, сльози, втрати. Нацисти обрали Україну щоб апробувати новий «світовий» порядок і завоювати життєвий простір для арійської «раси». Два роки у кліщах німецької окупації виживала й Полтавщина.

Автори масштабного документального фільму побували у 13 районах області, де найбільше звірствували окупанти. Зокрема, на місці Хорольської ями. Там гинули від ран, мук і знущань радянські військовополонені У Шумейковому урочищі – місці загибелі Південно – Західного фронту, у колись cпалених із людьми селах Велика Обухівка Миргородського, Баранівка Шишацького районів. У бібліотеках, музеях, архівах опрацьовано безліч друкованих і фотоматеріалів, автори передивилися понад триста документальних та художніх фільмів. У серіалі звучать коментарі знаних полтавських істориків Людмили Бабенко, Віктора Ревегука, Олександра Білоуська, Тараса Пустовіта, Юрія Волошина та інших експертів, істориків, краєзнавців, пошуковців. Головні ж герої фільму – свідки, які пережили жахи воєнного лихоліття, ветерани, які йшли на смерть і втрачали друзів.
- Фільм складається із трьох частин, - розповів автор сценарію та режисер Володимир Дряпак. Перша «Вторгнення» - від початку війни і до 13 жовтня 1941, остаточного загарбання нашого краю. У другій – «Винуватці караються смертю», йдеться про окупаційний період на Полтавщині – партизанську боротьбу, підпілля радянське та ОУН, релігію, освіту, культуру, діяльність «Просвіти», аграрний лад. Третя частина - «Перелом» - розповідь про визволення області.

Автор: Наталія Рясна

Читайте також: Полтавці розповіли, чи очікують війни та де ховатимуться (опитування)


Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter