Півтори сотні полтавців пройшли тест на гепатит

Новини медицини
Олег Журавльов29 липня 2014 о 10:041853 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Півтори сотні полтавців пройшли тест на гепатит
Безкоштовне тестування на вірусні гепатити влаштували у центрі міста.

28 липня у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами полтавці мали змогу пройти експрес-тестування. Таку акцію вже не перший рік поспіль організовує БО "Світло надії".

Експрес аналіз на гепатит цЛюди не тільки проходили тестування, а й долучалися до лекцій та розпитували волонтерів про хворобу

Тестування проходило із 16.00 на Театральній площі. До 19.00 його пройшли 150 полтавців. У 12 із них виявили гепатит. Представник "Світла надії" Крістіна Криженко говорить, що це середній показних по Україні. Минулого року із 60 протестованих виявили 7 людей із гепатитом С.

Під час акції до швидкої, де працювали лікарі та волонтери, підходило і багато людей, які живуть із цією хворобою. Для них та ще десятків полтавців провели лекцію. Лікарі та волонтери розповіли про шляхи передачі, симптоми захворювання.

У 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно та швидко може перейти у хронічну стадію, яка призводить до цирозу печінки або навіть раку. При цьому інфікуватися може кожен – при переливанні крові, через нестерильні медичні та косметологічні інструменти. Всім необхідно проходити тестування, отримувати консультацію лікаря і, в разі інфікування вірусом гепатиту С, ставати на облік, щоб вчасно розпочати лікування, – розповіли лікарі.

Крім безсимптомного перебігу хвороби, що заважає вчасному її діагностуванню, є інша проблема – висока вартість лікування гепатиту.

– Для подолання епідемії вірусного гепатиту С необхідні 2 основні компоненти: доступна діагностика і доступне лікування. Вже другий рік поспіль в рамках соціальної ініціативи хворі на гепатит С з усієї України мають змогу отримувати 50% знижку на необхідні діагностичні обстеження у лабораторіях «Синево» та «INVITRO», – розповів Максим Демченко, виконавчий директор БО «Світло надії». – За цей час пацієнти зекономили вже понад 2 мільйони гривень.

Разом з цим завдяки У 2013 році завдяки спільним зусиллям міжнародних організацій, громадськості, активістів, експертів, лікарів в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки МФ «Відродження» та за участі БО «Світло надії», були зроблені перші кроки до того, щоб лікування стало доступнішим. Наприклад, у 2013 році ціну на стандартний курс лікування гепатиту С знизили з 14 000 до 5 000 доларів США. Також за кошти державного та місцевого бюджетів закуплені перші курси для лікування хворих за зниженою ціною в рамках Державної цільової програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

Ольга Матвієнко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter