В Міносвіти хочуть створювати електронні підручники

Освіта
Надія Труш19 травня 2016 о 08:40734 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В Міносвіти хочуть створювати електронні підручники
Збираються запровадити не лише звичайні, а й електронні підручники.

В Міносвіти хочуть створити якісний навчальний контентВ Міносвіти хочуть створювати електронні підрусники . Фото galagov.tv

У Міністерстві освіти відбулась нарада, у ході якої представники відомства, Інституту модернізації змісту освіти, громадськості, ІТ-компаній та науковці обговорили можливість створення якісних електронних підручників для навчальних закладів, а також навчального контенту для української школи, йдеться на спеціалізованому освітньому порталі.

Зміст освіти хочуть модернізувати. Для цього збираються використовувати сучасні інформаційні комп’ютерні технології.

Зокрема, необхідно переглянути санітарно-епідеміологічні норми для використання комп’ютерної техніки у школах, зробити ревізію нормативно-правової бази, положення про електронні освітні ресурси та положення про дистанційне навчання, створити доступний для всіх якісний навчальний контент.

Як повідомила директор з фінансово-економічних питань Інституту модернізації змісту освіти Марія Богуслав, сьогодні всі країни зосередили свою увагу на інформатизації освіти, а деякі з них поставили це питання в державний пріоритет. Так, Естонія зобов’язалася забезпечити електронними носіями до 2020 року всіх учасників навчального процесу: електронними підручниками, робочими зошитами, додатковими матеріалами. У Сербії розроблені відео уроки, якими можна користуватися вдома.

Також вона зазначила, що слід звернути увагу на проект Угорщини – державний освітній портал, який було запущено кілька місяців тому. Портал розроблявся три роки та побудований на програмному забезпеченні компанії Майкрософт. На ньому розміщений офіційно рекомендований контент – це єдиний за державними стандартами Угорщини підручник, і матеріали, якими діляться вчителі. Серед матеріалів – 4 тисячі відео, 4 тисячі інтерактивних завдань, 10 тисяч інших різних матеріалів. Користувач порталу під час вибору певного класу, відповідного предмету і необхідної компетенції може знайти завдання, тести, які відповідають цій компетенції.

Завдяки цій платформі вчителю дуже зручно формувати свої уроки, використовуючи розміщений матеріал. Також на порталі за рейтингами можна визначити кращого вчителя, учня, а також порівняти між собою регіони за успішністю. На цьому майданчику вчителі спілкуються з батьками, ведуть щоденники он-лайн.

У майбутньому Міністерство освіти і науки також планує розробити та створити державну платформу навчального контенту. Заступник директора Інституту модернізації змісту освіти Юрій Завалевський зазначив, що велику роль у процесі запровадження електронного навчального контенту відіграє вчитель. Саме тому розпочинати підготовку майбутніх вчителів з інформаційних технологій потрібно на останніх курсах навчання в університетах. До цієї роботи мають активно долучитися обласні інститути післядипломної підготовки вчителів.

Разом з тим, зазначають у МОН, необхідно вирішити питання доступу навчальних закладів до Інтернет та ліцензійного програмного забезпечення.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter