Жити у гуртожитку: які права мають студенти

Освіта
Надія Труш20 липня 2016 о 13:3522572 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Жити у гуртожитку: які права мають студенти
Пропонуємо дізнатися про права та відповідальність студентів.

Жити у гуртожитку: які права мають студентиЖити у гуртожитку: які права мають студенти. Фото tvoemisto.tv

Функціонування та порядок поселення в гуртожитки в Україні регулюється Житловим кодексом України (ЖКУ, стаття 127), Положенням про студентський гуртожиток, що розроблено навчальним закладом у відповідності з Типовим Положенням та Правилами та умовами проживання в гуртожитку. Про це пише спеціалізоване освітнє видання.

Основні вимоги до студентських гуртожитків

Заселення до гуртожитку дозволяється лише після затвердження органами санітарно-епідеміологічної служби. Це означає, що гуртожиток підпадає під щорічну перевірку відповідності санітарним нормам.Проживання в гуртожитку є платним. Один з обов’язків студента – вчасно та у повному обсязі сплатити за це житло, інакше можуть позбавити права на проживання. Гуртожиток має бути укомплектований меблями і необхідним інвентарем, студентам має бути забезпечено надання побутових послуг (прасування, прання) і виділено приміщення для цих цілей. Студент не повинен витрачати власні кошти на купівлю меблів чи інвентарю в гуртожиток.Обслуговування гуртожитку, в тому числі прибирання, чергування, адміністрування, здійснює спеціальний штатний персонал, тобто студенти не можуть залучатися до цієї роботи.Внутрішній розпорядок у гуртожитках встановлюється правилами, затвердженими адміністрацією ВНЗ. Вона ж визначає правила проживання в гуртожитках у літній період.

Хто має право на поселення в гуртожиток

Відповідно до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти, навчальний заклад повинен забезпечити студентів гуртожитком, на рівні мінімум 70% від потреби. Сьогодні ця норма часто не виконується, а змусити ВНЗ набирати студентів з урахуванням кількості місць в гуртожитках, неможливо.

В гуртожиток можуть бути поселені іногородні студенти, аспіранти, слухачі підготовчих курсів, курсанти тощо. Іноземні громадяни, які є студентами, розміщуються в гуртожитках на загальних підставах, якщо інше не передбачено контрактом.

При цьому законодавство встановлює ряд пільгових категорій, які мають гарантоване або першочергове право на забезпечення гуртожитком.

Відповідно до ч. 12 ст. 7 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України’» громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, мають право на здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету з наданням місць у гуртожитках на час навчання.

Крім того, право першочергового поселення мають:

  • студенти-інваліди І-ІІІ груп;
  • студенти з багатодітних родин (троє і більше дітей);
  • студенти, у яких один з батьків помер (загинув);
  • особи, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи згідно із Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці».
  • Цей перелік не є вичерпним і може доповнюватися іншими групами пільговиків.

Що стосується працівників ВНЗ, то вони можуть бути поселені в студентський гуртожиток лише за рішенням керівника ВНЗ і за погодженням з органами студентського самоврядування. Проживання в студентських гуртожитках будь-яких інших сторонніх осіб — заборонено.

Пільговим категоріям студентів, які отримують відповідну державну допомогу і навчаються за державним замовленням, за погодженням з профкомом також може надаватися знижка на оплату проживання в гуртожитках університету. В деяких випадках така знижка прямо передбачена законодавством, наразі таким чином діти-сироти та діти учасників бойових дій звільнені від оплати за проживання в гуртожитках.

Порядок поселення в гуртожиток

Місць у студентських гуртожитках зазвичай не вистачає. З метою недопущення проявів корупції при розподілі цих місць, у ВНЗ діє складна схема поселення, до якої залучають адміністрацію та органи студентського самоврядування. Рішення про розподіл місць між студентами відповідного факультету приймається керівництвом факультету і затверджуються керівником ВНЗ за погодженням з органами студентського самоврядування.

На підставі рішення про надання місць у гуртожитку зі студентом укладається угода на проживання в гуртожитку і видається направлення (ордер), яке є єдиною підставою для поселення і проживання. В направленні зазначається адреса гуртожитку і зазвичай номер кімнати. Умовою поселення в гуртожиток є попередня оплата, яка не може бути менше ніж на місяць, а на практиці часто потрібно заплатити за рік вперед. Граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках становить 40% розміру мінімальної звичайної академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації. Також студент зобов’язаний ознайомитися з Правилами внутрішнього розпорядку гуртожитку та правилами техніки безпеки.

Студентів також часто змушують придбати так званий страховий поліс, тобто договір страхування майна. Така вимога є законною, але повинні проводитися опис та оцінка застрахованого майна. На практиці ж страховий поліс часто має ознаки корупційного зв’язку між страховою компанією та керівництвом університету, а іноді гроші сплачуються навіть прямо коменданту гуртожитку. Несплата полісу не може бути підставою для відмови у поселенні в гуртожиток, якщо не проводиться оцінка та опис майна. Якщо виникають підозри існування корупційної складової при укладенні договору страхування, варто звернутися до правоохоронних органів.

Права студентів, які проживають в гуртожитку

Права студентів встановлюються Правилами внутрішнього розпорядку та Положенням про проживання в гуртожитку.

Студенти, які проживають в гуртожитках мають такі права:

  • користуватися приміщеннями, обладнаннями та майном гуртожитку;
  • вимагати своєчасного ремонту або заміни обладнання, меблів, усунення недоліків у забезпеченні побутових умов. Ремонтувати за власний кошт майно студент повинен тільки тоді, коли він сам його пошкодив.
  • Адміністрація ВНЗ також зобов’язана забезпечувати прибирання та ремонт місць загального користування в гуртожитку, а студенти зобов’язані підтримувати чистоту в цих місцях загального користування;
  • обирати органи студентського самоврядування гуртожитку і бути обраним до їхнього складу;звертатися із скаргами на роботу працівників гуртожитку і житлово-побутові умови, відповідно до Закону України «Про звернення громадян»;запрошувати в гуртожиток сторонніх осіб, якщо ті можуть засвідчити особу відповідним документом. Відповідальність за своєчасний вихід відвідувачів з гуртожитку і дотримання ними правил внутрішнього розпорядку покладається на студентів, які їх запросили. Зазвичай відвідувачі мають право перебувати в гуртожитку з 8-00 до 23-00;
  • безперешкодного доступу до гуртожитків у будь-який час доби. Часовий режим доступу до гуртожитків встановлюється Правилами внутрішнього розпорядку. На сьогодні зазвичай студентам надається доступ в гуртожиток в нічний час (з 24-00 до 06-00) - із записом у спеціальному журналі причин запізнення.
  • Насправді ж обмеження доступу до гуртожитків в нічний час незаконне. Цивільний кодекс забороняє будь-яке примусове позбавлення житла, а підстави примусового позбавлення житла можуть встановлюватися виключно законами. Тобто, заборона входити до гуртожитку після 24 години може тлумачитися як тимчасове позбавлення житла, що є порушенням статті 311 Цивільного кодексу України. Саме тому був виданий Лист МОН № 1/9-550 від11.15 року, яким Міністерство рекомендує встановити для студентів цілодобовий режим вільного доступу до гуртожитків;
  • недоторканість житла. Заходити в кімнату без відома студента представники адміністрації можуть тільки тоді, коли є ризик псування майна (наприклад, в когось заливає кімнату).

Відповідальність студента за порушення правил внутрішнього розпорядку і дисципліни в гуртожитку

До студента можуть бути застосовані такі види стягнень:

  1. зауваження;
  2. догана;
  3. виселення з гуртожитку;
  4. відмова у наданні місця-ліжка для проживання на наступний рік;
  5. відрахування з навчального закладу.

До теми: Міносвіти просить виші створити консультаційні центри

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter