Президент підписав Закон «Про забезпечення права на справедливий суд»

Політика
Юлія Обелець26 лютого 2015 о 09:001948 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Президент підписав Закон «Про забезпечення права на справедливий суд»
Закон покликаний забезпечити українцям право на справедливий суд.

Президент підписав Закон «Про забезпечення права на справедливий суд»Президент підписав Закон «Про забезпечення права на справедливий суд». Фото з сайту president.gov.uaПрезидент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд». Про це йдеться на сайті Глави держави.

Закон спрямований на очищення суддівського корпусу, підвищення відповідальності суддів, спрощення доступу громадян до правосуддя, забезпечення передбачуваності судових рішень, удосконалення роботи судової системи в цілому та забезпечення реальної реалізації права громадян на справедливий, чесний та неупереджений суд, – прокоментував заступник Глави Адміністрації Президента - координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Закон, прийнятий Верховною Радою 12 лютого, запроваджує прозорий та публічний порядок призначення суддів на будь-які посади виключно на підставі конкурсу. Конкурсна процедура передбачена і при формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції.

Суддівська кар’єра залежатиме виключно від професійних якостей судді. Запроваджується інститут суддівського досьє, в якому зберігатиметься інформація як щодо роботи кожного конкретного судді (як суддя приймає рішення, який відсоток рішень переглядається судами вищих інстанцій, які причини перегляду таких рішень тощо), так і щодо відповідності судді критеріям, які ставить до нього антикорупційне законодавство. Кар’єра судді залежатиме також від відповідності морально-етичним критеріям.

Разом з тим, Законом «Про забезпечення права на справедливий суд» розширюються гарантії рівності громадян перед законом і судом, гласності та відкритості судового процесу, обов'язковості рішень суду.

Відкритою стає вся інформація щодо суду, який розглядає справу, стадії її розгляду, місця та часу засідань, забезпечується відкритий доступ до всіх судових рішень.

Також законом гарантується право кожного бути присутнім у судовому засіданні, проводити фото- та відео- зйомку.

Висновки ВСУ щодо застосування норм права стають обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, а всі суди нижчих інстанцій мають враховувати їх при вирішенні справ.

Зазначені зміни спрямовані на однакове застосування судами норм матеріального та процесуального права та забезпечення передбачуваності судових рішень. У Законі враховано понад 50 рекомендацій Венеціанської комісії, Консультативної ради Європейських суддів та інших міжнародних організацій щодо вдосконалення законодавства України про судоустрій і судочинство.

До теми - У заставу за підозрюваних прийматимуть лише легальні гроші

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter