Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції України

Політика
Ольга Правденко31 серпня 2015 о 13:511587 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції України
Новим законопроектом змінюється адміністративно-територіальний устрій держави.

Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції УкраїниБільшість депутатів проголосували за зміни до Конституції, хоча радикали і укропівці були проти. Фото з сайту tsn.ua

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади, – пише ТСН.

За документ проголосувало 265 народних депутатів.

Законопроектом, який пропонує президент України, змінюється адміністративно-територіальний устрій країни. Місцеві органи влади отримують значний об'єм повноважень. У власність територіальних громад передаються землі, рухоме і нерухому майно, комунальні об’єкти, природні ресурси тощо.

Крім того, Глава Держави зможе тимчасово призупиняти повноваження місцевих органів влади у випадку, якщо є загроза державному суверенітету.

Найбільші суперечки стосуються децентралізації на тимчасово
окупованих територіях сходу України. Критики документа стверджують, що бойовики отримають важелі впливу на ситуацію в державі і будуть легалізовані. Зокрема, народні обранці від Радикальної партії та УКРОПу, які проти децентралізації, блокували Президію парламенту, через що спікер Володимир Гройсман змушений був вести засідання ВРУ з трибуни.

Своєю чергою, ті, хто виступає «за», переконані, що жодного особливого статусу проросійські терористи не матимуть, а вводиться лише специфічний порядок здійснення «місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Після голосування за законопроект Гройсман закрив засідання Верховної Ради.

До теми: Адміністративно-територіальна реформа в Україні – зменшення сільрад та збільшення повноважень місцевих громад

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter