У Полтаві відкрили виставку про співпрацю двох геніїв – живопису та кінематографу

Полтавський вимір
Ольга Матвієнко30 вересня 2014 о 19:321707 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відкрили виставку про співпрацю двох геніїв – живопису та кінематографу
До 120-річчя Олександра Довженка у Полтавському краєзнавчому музеї відкрили виставку про співпрацю режисера із видатним художником та архітектором Василем Кричевським.

У Полтаві відкрили виставку про співпрацю двох геніїв живопису та кінематографуАктори грають Василя Кричевського та Олександра Довженка. Фото Олега ЖуравльоваШляхи двох велетів української культури перетнулися на Полтавщині 1928 року. Два майстри втілили свій талант у спільній роботі - кінострічці "Звенигора". Саме після виходу цієї стрічки про Довженка заговорили далеко за межами України. "Звенигора" став першим кінофільмом-феноменом українського поетичного кіно. Василь Кричевський увійшов в історію української культури, як перший художник кіно. Він допомагав Довженку обирати місця для натурних зйомок, проектував декорації, а також обговорював кути зйомок, мізансцени.

Саме співпраці Олександра Довженка та Василя Кричевського присвячена ювілейна виставка до 120-річчя режисера у Полтавському краєзнавчому музеї. Експозицію, яка презентує ескізи Кричевського, кіноафіші, публікації у ЗМІ того часу та багато інших цікавинок, відкрили 30 вересня.

Відкриття виставки також стало своєрідним феноменом. Актори Молодіжного незалежного театру "Т. АКТ" показали публіці короткометражну кіновиставу "Корені кіноматографа". Вистава побудована на епізодах зі співпраці двох геніїв українського мистецтва ХХ століття.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter