Карлівський район готується оборонятися: провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство
Ольга Матвієнко1 квітня 2016 о 21:023112 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Карлівський район готується оборонятися: провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)
​Протягом десяти днів у Карлівському районі проходили навчання загону оборони. 

Військовозобов’язаних чоловіків кількох населених пунктів району мобілізували для проходження інтенсивного курсу із цивільної оборони.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)У Карлівськомйу районі провели навчання загону оборони. Фото Анни Чапали

Навчання не іграшкові – відпрацювання тактики, заняття із тактичної медицини, облаштування блокпостів, захист стратегічно важливих об’єктів, стрільби та інші ази військової науки. Реалістичності додає життя у справжньому польовому наметовому таборі із суворою дисципліною.

Навчання проводять досвідчені інструктори

Навчання Карлівського загону оборони проводять згідно із розпорядженням Генштабу.

– Із 24 березня по 2 квітня на території Карлівського району проходять масштабні навчання загону територіальної оборони. Відповідно до наказу, загалом таких загонів у нас три. Затверджений план роботи, у який входить тактична та бойова підготовка, заняття з тактичної медицини, робота із мінно-вибуховими пристроями, облаштування об’єктів оборони тощо, – говорить полковник запасу Петро Світлик, командир загону оборони, голова Карлівської районної ради.

Він розповідає, що загін оборони – це жителі Карлівського району із різних сіл, різного віку та професій. Ті люди, які на випадок агресії з боку Російської Федерації, при масштабному наступі ворожих сил будуть охороняти територію району.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)Петро Світлик, камандир загону оборони. Фото Анни Чапали

Підполковник Едуард Бородай, заступник обласного комісара по роботі з особовим складом, розповідає, що такі навчання відбуваються на Полтавщині втретє.

– Минулого року провели мобілізацію батальйону територіальної оборони в Полтаві, в Кременчуці. Такі заняття із практичним призовом триватимуть і далі, адже загони оборони створені у кожному районі області, – зазначає Едуард Миколайович.

Своєю чергою військовий комісаріат всіляко сприяє організації.

– Організацією займалися військовий комісаріат, органи місцевого самоврядування. Без їхньої участі, звичайно, це важко. Але ми переконані, що у районах повинні бути готовими розгорнути наметове містечко, забезпечити мобілізацію та життєдіяльність особового складу. Наша країна знаходиться у стані гібридної війни, як далі розвиватиметься ситуація ми не знаємо, тому повинні підготуватися до всього.

Серед інструкторів, які діляться досвідом із мешканцями Карлівщини, бійці роти охорони «Каскад».

– У загоні територіальної оборони міста Кременчука при міському військкоматі створена рота охорони «Каскад». Ми проходимо навчання із захисту міста та його мешканців, стратегічних об’єктів від незаконних збройних формувань, диверсійних груп тощо, – розповідає боєць із позивним «Кедр».

Говорить, що їхня група розпочала навчання ще восени 2014 року і продовжує опановувати нове зараз.

– Якщо люди тільки від мирного життя, від господарства, то їм важко справлятися із військовою наукою, але при певному старанні, вмінні й вимогливості з нашого боку, як інструкторів, а також керівного складу, ці навички закріплюються.

Із самого «Каскаду» вже 15 бійців беруть участь у військових діях на Донбасі – більшість служить у розвідці, ще кілька чоловіків – інструкторами у різних підрозділах, у тому числі в навчальному центрі «Десна».

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)Серед інструкторів – бійці кременчуцького «Каскаду». Фото Анни Чапали

– Навчання проводять досвідчені інструктори, які побували в гарячих точках, які мають знання і досвід, яким вони діляться із нами. За цей час було багато цікавого, наприклад, навчання із тактичної медицини, які, до речі, можуть стати в нагоді й у побуті, – ділиться враженнями Віталій Лучак, призначений в межах загону заступником командира по роботі з особовим складом. – Після таких навчань з’являється унікальний досвід, хочеться частіше мати таку нагоду. Головне, що нас навчають злагодженим командним діям у складних ситуаціях.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)Віталій Лучак. Фото Анни Чапали

Польовий табір армійського зразку

Призваний до загону Олександр Яременко філософськи підходить до питання складно чи не складно на навчаннях.

– Складного особливо нічого немає, якщо є розум у голові, з яким потрібно братися за будь-яку справу. Головне, чого нас тут навчають – як поводитися у будь-яких ситуаціях, які можуть виникнути при ворожому вторгненні, як вберегти своє життя і життя побратимів, – говорить чоловік.

Сам він резервіст контрактної армії, із трьох років відслужив півтора. Говорить, що на контракт пішов, бо свою землю потрібно боронити.

Поки товариші на тренуваннях, Олександр чергує у таборі. У наметі разом із ним живуть 30 його товаришів. Коли вони повернуться, то їх зустрічатиме прогріте житло.

– Крім того, що допомагаю іншим у таборі із зовнішнім спостереженням, дивлюся за пічкою. Підтримуємо температуру 18 градусів, а на ніч топимо більше, – Олександр проводить невелику екскурсію в своєму тимчасовому житлі.

Ліжка акуратно застелені, біля них складені особисті речі бійців. Говорить, що порядку дотримуються чітко, як в армії. У таборі сувора дисципліна і чіткий розпорядок: о шостій підйом, привели спальне місце в порядок, гігієнічні процедури – і на навчання.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)У наметі – дві буржуйки, які прогрівають приміщення до 18 градусів. Фото Анни Чапали

– Присутня певна романтика у польовому житті. Крім того, це загартовує. Звичайно, перший раз важко, але швидко звикаєш, тим більше, що створені всі умови – і харчування, і спальні місця у теплих наметах, і належні санітарні умови, – додає Віталій Лучак.

Підірваний міст і робота на блокпосту

Хоча 1 квітня – останній день активного навчання, вже ввечері бійців загону оборони чекає нагородження і прощання перед поверненням до повсякденного життя, робота вирує.

Загін поділений на кілька груп. Одна із них тренується облаштовувати блокпост. І знову жодної імітації діяльності – усе в реальному режимі: біля дороги за пару годин спорудили укріплення із мішків з піском. Із бійниць виглядають кулеметники. Дорогу перегородили бетонними блоками, їжаками із колючим дротом. Перед шлагбаумом зупиняють автомобіль.

Бійці «Каскаду» демонструють, як потрібно проводити огляд транспорту, обшук та перевірку водія і пасажирів.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)На блокпосту. Фото Анни Чапали

Інша група із числа загону оборони на навчаннях з охорони стратегічно важливого об’єкту – залізничного переїзду та мосту через річку.

– В одному із населених пунктів Карлівського району військовозобов’язані загону оборони відпрацьовують облаштування блокпосту з охорони важливого стратегічного об’єкту – залізничного переїзду та мосту через річку, – розповідає майор Сергій Шкурупій, старший офіцер групи по роботі з особовим складом та громадськістю Полтавського обласного військового комісаріату. – За легендою, вони навчаються облаштовувати сам блокпост, а потім повинні зайняти цей об’єкт і взяти його під охорону – здійснювати нагляд за ним, не допустити прорив диверсійних груп.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)Охорона мосту через річку Орчик. Фото Анни Чапали

По рації звучить повідомлення про надзвичайну подію – диверсійна група противника підірвала міст. До місця події за декілька хвилин під’їжджає дві швидких, які забирають поранених. Їх на ношах приносять бійці загону. В одного поранення голови, у іншого – поранені нога і рука. Їх оперативно евакуюють до госпіталю.

Разом із медиками прибув загін ДСНС. У спецавтомобілі мають усе необхідне для робіт із деблокування постраждалих з-під уламків.

Карлівський район готується оборонятися провели навчання загону оборони (ФОТО, ВІДЕО)Евакуація поранених при нападі диверсійної групи. Фото Анни Чапали

Інструктори відзначають оперативність реагування й загону оборони, і рятувальників із лікарями.

– Не дивлячись на погодні умови, дякуючи інструкторам, нам вдалося виконати навчальний план. Можливо, не в такому широкому масштабі, як хотілося, але все, що планували, ми пройшли. Можу сказати впевнено, що цей досвід – важливий у тій ситуації, яку зараз переживає наша держава, – резюмує Петро Світлик.

Фоторепортаж Анни Чапали, ОКІА «Новини Полтащини»