Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синам

Суспільство
Ольга Матвієнко12 вересня 2016 о 13:323266 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синам
​Вважають, що акт вандалізму – це наслідок не розслідуваних попередніх випадків.

Підірваний та облитий фарбою Мазепа, два факти псування меморіальних дощок загиблим атовцям у Полтаві – громада ці факти називає не просто вандалізмом чи хуліганством, а проявом сепаратизму в Полтаві.

Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синамУ начальника полтавської поліції запитали про розслідування фактів вандалізму. Фото Ольги Матвієнко

Псування пам’ятників – це ідеологічна війна

12 вересня із вимогою дати чітку відповідь щодо пошуку винних в усіх випадках до Головного управління Національної поліції у Полтавській області прийшли мами Героїв, учасники бойових дій, представники громадських організації та небайдужі до ситуації полтавці. Перед управлінням розгорнули величезний транспарант: «Побили дошки – не поб’єте пам’ять». Тут же почали збирати підписи під зверненням до Президента, міністра МВС та голови СБУ про бездіяльність місцевих управлінь та щодо проявів сепаратизму в Полтаві.

– Це не просто хуліганство, а образа, – говорить Іван Володимирович, учасник бойових дій на Сході України. – Хлопці зараз там на передовій стоять, читають, що у Полтаві побили дошки загиблим. То який у них повинен бути після цього бойовий дух?

Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синамІван Деблюк

– Навіть не можу зібратися із думками. Нас, певно, таким чином хочуть добити. Син писав, що непокаране зло примножується. Перший раз розбили дошки, то нікого не знайшли і не покарали. Тепер обов’язково потрібно знайти винних, – говорить Ольга Миколаївна, мама Антона Цедіка, дошку якому відкрили на стіні ліцею №1, де хлопець навчався.

Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синам

На думку Юліана Матвійчука, учасника бойових дій, депутата міської ради, зараз у Полтаві розхитують ситуацію і хочуть такого ж розвитку сценарію, як у Донецькі та Луганській областях.

– Поліція ніяк не реагує на прояви вандалізму і антиукраїнських поглядів у місті. Мазепу підірвали – нікого не знайшли, облили фарбою – нікого не знайшли, дошки побили вже вдруге – нікого не знайшли, прапори знімають – нікого. Псування пам’ятників – це ідеологічна війна. Тут ситуацію потрібно розглядати з точки зору, хто сильніший, а раз вандали не покарані, то вони сильніші за правоохоронні органи в Україні, значить країна слабка, а ми цього не можемо допустити, – говорить він. – Даємо часу два тижні на розслідування і затримання винних, а тоді проситимемо відставки начальника полтавської поліції Олега Беха.

Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синамЗбір підписів під зверенням до Президента, міністра МВС та голови СБУ

Поліція вже має чотири версії

Олег Бех, начальник ГУНП у Полтавській області, своєю чергою на прес-конференції, а потім і вийшовши до громади запевнив, що розслідування і цього випадку, і кількох попередніх ведуть, і вже мають чотири робочих версії. Крім того, у міжвідомчу робочу групу з розслідування входять співробітники СБУ.

– Кримінальне провадження відбувається за статтею за хуліганство, але ми добре всі розуміємо, що тут дещо інша категорія. Запевняю, що поліція нікого не приховує, не оберігає, а робить все можливе для затримання злочинця. На жаль, він ще не затриманий. У нас є вже інформація, до яких дат він чинить такі дії, маємо його прикмети. Злочини були підготовлені, не спонтанні, і кваліфіковано виконані із повним розумінням наслідків скоєного, – сказав Олег Бех.

Але є в поліції питання до охоронців, які працюють у школах вночі. Мовляв, вони не своєчасно повідомили у поліцію, що дошки розбили, і це завадило затримати порушників за гарячими слідами.

Обіцяють, що тепер патрульні будуть у нічний час заходити до шкіл, перевіряти. Зверталася поліція й до міської влади з приводу встановлення камер спостереження, але результату й досі немає. Депутати ж міської ради розводять руками і говорять, що про це вперше чують, інакше самі б на комісіях спряли виділенню коштів на відеоспостереження.

– Зараз у Полтаві встановлені 13 дощок, розбили із них п’ять і це не вперше. Я не бачу іншого способу контролю, окрім як такого, коли громада сама приходить до поліції і запитує про зроблену роботу. Тепер нас запрошують на круглий стіл, пропонують встановити камери, – говорить Вадим Ямщиков, депутат Полтавської міської ради, який свого часу виступив ініціатором встановлення дощок.

Мами Героїв прийшли до поліції питати, хто відповість за розбиті меморіальні дошки їхнім синамВадим Ямщиков

До речі, сьогодні батьки загиблих атовців зустрічалися із міським головою Олександром Мамаєм, який запевнив – він не проти встановлення камер.

Для подальшого обговорення проблеми учасників зібрання запросили до управління поліції.

Поки триває розслідування, активісти готові знову відновити дошки, проте цього разу подумають про виготовлення їх із більш міцного матеріалу. Попередні коштували близько 4 тисяч гривень кожна.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter