Місцеві громади Полтавщини зможуть отримати відсоток від видобутку нафти та газу на своїх територіях

Суспільство
Юлія Обелець7 червня 2016 о 12:2911671 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Місцеві громади Полтавщини зможуть отримати відсоток від видобутку нафти та газу на своїх територіях
Влада Полтавщини звертатиметься до Кабміну щодо запровадження пілотного проекту з отримання відсотку від видобутку нафти та газу для територіальних громад.

6 червня перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький провів нараду щодо взаємодії надрокористувачів із органами місцевого самоврядування та отримання від цього користі для місцевих громад.

Місцеві громади Полтавщини зможуть отримати відсоток від видобутку нафти та газу на своїх територіяхМісцеві громади Полтавщини зможуть отримати відсоток від видобутку нафти та газу на своїх територіях. Фото – прес-служби Полтавської ОДА

На нараді говорили про перспективи «Угоди про розподіл продукції, як альтернативний механізм взаємодії надрокористувачів із органами місцевого самоврядування».

Про те, як будуватиметься робота в рамках угоди про розподіл продукції, розповів екс-заступник міністра екології та природних ресурсів Володимир Ігнащенко. Він пояснив те, як це може працювати саме у Полтавській області. Зокрема, частина коштів повинна залишатись на тих територіях, де відбувається видобування. І це не тільки частка ренти, про яку сьогодні говорять, але і частина від готової продукції.

Місцеві громади Полтавщини зможуть отримати відсоток від видобутку нафти та газу на своїх територіяхВолодимир Ігнащенко

— Принцип роботи такий, що за рахунок інвесторів у регіоні можуть різко збільшити видобуток нафти чи газу, — говорить Петро Голуб, генеральний директор ДП «Український геологічний науково-виробничий центр» ПАТ НАК «Надра України». — Частина прибутку від видобутку буде ділитись на трьох: Кабмін, інвестор та місцева громада. Головне, що це дасть можливість місцевим громадам отримувати додаткові кошти.

Олег Діденко, депутат Полтавської обласної ради, також підтримує впровадження такої угоди в області, але для цього обласна влада повинна чітко відпрацювати усі нюанси.

— Пропозиція, дійсно, позитивна для нашої громади, за умови, якщо буде прозорий конкурс та Кабінет Міністрів надасть дозвіл на її впровадження, — говорить Олег Діденко. — За спільного видобутку газу чи нафти із компанією, яка виграє тендер, полтавська громада, починаючи із сільської, отримує від цього, як сьогодні обговорювали, 25 %. На скільки це буде рентабельно, наскільки вона швидко буде відпрацьована та запроваджена на Полтавщині, сказати важко. Для цього Полтавська ОДА повинна попрацювати та надати на розгляд депутатів обласної ради. Якщо спрацює, то буде позитив.

До слова, за такими умовами працює багато країн світу. Наприклад, в Азербайджані видобуток нафти та газу відбувається лише за таким принципом.

Керівництво Полтавської ОДА звертатиметься до Прем’єр-міністра та Кабінету Міністрів України для того, аби на території Полтавської області реалізувати такий пілотний проект.

– Ця угода про розподіл продукції дасть можливість забезпечити гарантію отримання коштів або продукції (зокрема газу) на тих територіях, де буде проходити видобування. Також вона передбачає участь у ній сільських, обласних та державних бюджетів. Тобто, якщо ми на сьогоднішній день зможемо опрацювати і разом з експертною групою збудувати механізм роботи цієї угоди, це буде дуже великий плюс для Полтавської області. Адже отримані кошти спрямовуватимуться на розвиток тих територій, де проходить видобування, – зазначив Андрій Пісоцький.

Прес-служба Полтавської ОДА

До теми – Сергій Каплін виступив проти газовидобутку на Полтавщині

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter