На Сорок Севастійських мучеників до Полтави привезли мироточиву ікону

Суспільство
Ольга Матвієнко22 березня 2015 о 15:591814 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Сорок Севастійських мучеників до Полтави привезли мироточиву ікону
Ікона Пресвятої Богородиці «Усіх скорботних радість» – літографія, яка почала мироточити.

На Сорок Севастійських мучеників до Полтави привезли мироточиву іконуУ Свято-Миколаївському храмі відбулося святкове богослужіння з іконою "Усіх Скорботних Радість". Фото Ольги Матвієнко

22 березня віряни вшановують Сорок Севастійських мучеників. У народі ще свято називають Сорок святих і вважають одним із найшанованіших у християнстві.

Уже кілька років саме на це свято стало традицією привозити до Полтави із Ніжина мироточиву ікону Пресвятої Богородиці «Усіх Скорботних Радість». Так і цього року святкове богослужіння відбулося у Свято-Миколаївській церкві. Звичайна літографія 1953 року, наклеєна на картон, була одним із образів київської монахині Маргарити. Після смерті родина, яка отримала ікону у спадок, помітила, що вона почала мироточити. Її передали в ніжинський храм. Віряни, які молилися перед іконою отримували відповіді на свої благання.

– Це свято сьогодні для нас символічне, адже воно пов’язане з воїнами. Сорок Севастійських мучеників були воїнами, за сучасними мірками, можна сказати, були елітою війська, спецназом, але у п’ятому столітті. Вони були християнами. Для нас це приклад того, що можна бути християнином і водночас воїном, захищати свою Батьківщину, істину, добро, – розповів Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. – Тоді при владі був язичницький імператор, а мова про Севастію (нині територія Туреччини – авт.), де християни піддавалися гонінню. Коли дізналися, що ці сорок воїнів християни, то їх взяли під варту, вимагали зректися віри. В ув’язненні вони були міцні духом, співали псалми і підтримували один одного. Тоді придумали для них кару: загнали в льодяне озеро, а на березі збудували лазню. Воїнам запропонували зректися Христа і відігрітися у лазні. Проте чоловіки мужньо простояли у воді до ранку. Тоді із неба зійшла благодать. Це нас вчить тому, що коли можливості людські на межі, тоді приходить благодать Божа. Лише один із воїнів не витримав тортури, побіг у лазню, але впав мертвим. А ось один із охоронців, який топив лазню, побачив, що янголи з неба принесли мученикам вінці, теж виголосив, що він християнин і вірує. Разом із воїнами він зарахований до святих.

Цю повчальну історію Владика Федір розповів під час служби, як приклад того, що й українцям зараз потрібно триматися своєї віри і правди заради перемоги. Вірити, що молитва принесе відповіді й тільки тоді сподівання на мир і перемогу справдяться.

Ікона "Усіх Скорботних Радість" пробуде у Свято-Миколаївському храмі до 29 березня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter