Полтавці 2 роки живуть у скандальній новобудові для військових, в якій протікає дах

Суспільство
Надія Труш28 липня 2015 о 13:5119301 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці 2 роки живуть у скандальній новобудові для військових, в якій протікає дах
Минуло два роки, відколи 20 родин військовослужбовців заселилися у скандальну новобудову у Щербанях під Полтавою.

Полтавці 2 роки живуть у скандальній новобудові для військових, в якій протікає дах. Фотоархів

Дім, на який держава виділила 6 мільйонів гривень, звели неякісно.

Через численні недоліки у будівництві полтавці били на сполох ще 2013 року і відмовлялися жити під дахом, який протікає. Тоді після розголосу у ЗМІ ситуацію вдалося вирішити, недоліки усунули. Але, як виявилося, знову неякісно. Люди, які десятками років чекали власного житла, отримавши нарешті на нього ордери, змушені самотужки ремонтувати будинок.

20 квартир військовослужбовцям запасу Полтавського гарнізону подарували ще у грудні 2012 року із нагоди Дня Збройних сил України. П’ятиповерхівка у селі Щербані Полтавського району за адресою: вулиця Центральна, 6 має забезпечити власним житлом тих, хто 20-30 років прослужив у війську.

За ці два роки полтавці, що таки оселилися у скандальній новобудові, створили ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Проблема, яку забудовник на деякий час вирішив, знову актуальна. Незадовільний стан покрівлі і мансардних вікон пов’язаний із їхнім протіканням під час дощу, це приводить до руйнування штукатурки на стінах та розповсюдження грибка в кімнатах.

Після безрезультатних переговорів із забудовником ТОВ «МаДо» полтавці написали скаргу в обласну прокуратуру.

Ольга Ревенко каже, уже мають томи скарг і відписок на них. Фото Надії Кучер

– Влітку 2013 року, коли розпочалося заселення, виявилося, що, незважаючи на нібито введення споруди в експлуатацію та підписання декларації про завершення будівельних робіт, технічний стан покрівлі 5-го поверху житлового будинку незадовільний. Оскільки дім Центральним територіальним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України був того часу переданий на баланс Полтавського КЕВ МОУ, завдяки зверненням ініціативної групи мешканців цього житлового будинку, було досягнуто гарантії від забудовника, що буде проведено якісну роботу. По суті, мала бути фактична перебудова конструктивних елементів даху будівлі, дверей та вікон, які мають дефекти, – говорить Ольга Ревенко, голова ОСББ «Добробут-V», власниця квартири у скандальному домі.

Голова ініціативної групи скаржиться, що забудовник гарантував якісну експлуатацію протягом двох років, хоча, згідно із будівельними нормами, термін експлуатації даху (мансардного поверху з металевими кроквами та підшивкою із гіпсокартону становить 25 років). Жінка переконана, що перший капітальний ремонт дому, який передали у власність Щербанівській сільській раді, має здійснювати забудовник. Є відповідний документ, згідно із яким забудовник обіцяє виправити ситуацію.

– Але забудовник не виконав взяті на себе зобов’язання, більше того, взагалі відмовився виправляти дефектів (протікання даху, покрівлі 5-го поверху, невідповідність вікон та дверей), – каже пані Ревенко. – Попри це, ТОВ «МаДо» продовжує займатися будівництвом капітальних споруд у Полтаві.

Окрім прокуратури, написали полтавці листа і у Міноборони України з проханням розібратися. Скарги підкріпили незалежним експертним будівельно-технічним дослідженням.

– Його проводив експерт Григорій Волик, який визначив, що є невідповідність експлуатаційних властивостей елементів житлового будинку положенням державних будівельних норм і правил, – говорить Ольга Ревенко. – У висновку йдеться про те, що техстан покрівлі незадовільний і вона не забезпечує водовідведення за межі зовнішніх стін будинку. Вогнезахист металевих конструкцій, відповідно до робочого проекту, не виконано. Коли дощ, ми змушені підставляти посудину, аби хоч якось уберегтися.

Людям не показують звіт про витрачені на будівництво мільйони

Ні мешканцям будинку, ні експерту забудовник не надав кошторис та жодних документів, які підтверджують безпосередні витрати ТОВ «МаДо» з реконструкції з надбудовою колишнього гуртожитку під 20-квартирний житловий будинок, каже Ревенко. Все ж сподіваються, що забудовник таки надасть необхідні матеріали. Після цього Щербанівська сільська рада та мешканці збираються подати позов до суду. Вимагатимуть стягнення вартості невиконаних підрядником робіт.

Будинок уже ремонтували самі власники квартир

– Ще перед заселенням полтавці самі ремонтували подарований дім. За документами, будинок, який перебудували зі старого триповерхового гуртожитку, не має жодних недоліків, – каже Ольга Ревенко.

Проте люди самі ремонтували кімнати, міняли міжкімнатні двері, турбувалися про підключення до комунікацій. Газу, світла, води не було, цими питаннями теж займалися самотужки. А за документами, родини мали в’їхати у помешкання з усіма належними умовами. Люди побоюються, що й цього разу усе доведеться робити самотужки. Кажуть, осилити капітальний ремонт, на який потрібно приблизно мільйон гривень, не зможуть. Тож сподіваються на підтримку прокуратури та установи, яка побудувала для них цю оселю.

До теми: Квартира у новобудові: особливості придбання житла «з нуля»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter