Відповіді на актуальні питання, які цікавлять внутрішньо переміщених осіб

Суспільство
Ольга Матвієнко27 липня 2016 о 08:49948 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відповіді на актуальні питання, які цікавлять внутрішньо переміщених осіб
​У Департаменті соціального захисту населення Полтавської ОДА надали відповідь на питання ВПО.

Відповіді на актуальні питання, які цікавлять внутрішньо переміщених осібФото – humruh.pp.ua

Запитання № 1

Які зміни відбулися в законодавстві щодо обліку внутрішньо переміщених осіб?

8 червня поточного року Кабінетом Міністрів України прийняті постанови, які дещо змінюють порядок обліку внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, це постанова № 352 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 509», яка набула чинності 11.06.2016 року.

Необхідно нагадати, що механізм видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи регулює постанова КМУ від 01.10.2014 року № 509, якою затверджено «Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи».

Довідка є документом, який видається внутрішньо переміщеній особі і її форма змінена: доповнена відомостями про законного представника, що супроводжує малолітню дитину, недієздатну особу або особу, дієздатність якої обмежена. Довідку може отримати кожна дитина, в тому числі та, що прибула без супроводження батьків, законного представника, а також дитина, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи. Відмінена відмітка Державної міграційної служби.

Запитання № 2

Які суттєві зміни відбулися в отриманні довідки внутрішньо переміщеної особи?

Суттєвим є те, що довідка, видана до 20 червня 2016 року, яка не скасована і строк дії якої не закінчився (тобто з дня видачі чи продовження не минуло 6 місяців), є дійсною та діє безстроково, крім окремих випадків, коли особа:

- подала заяву про відмову від довідки;

- скоїла злочин: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину;

- повернулася до покинутого місця постійного проживання;

- виїхала на постійне місце проживання за кордон;

- подала завідомо недостовірні відомості.

При письмовому підтвердженні зазначених випадків керівник підрозділу з питань соціального захисту населення приймає рішення про скасування довідки, припиняє соціальні виплати такій особі та інформує про прийняте рішення органи, що здійснюють соціальні виплати, які їх припиняють до прийняття остаточного рішення.

Довідка, видана до 20 червня 2016 р., у якій адресою фактичного місця проживання вказано адресу місцезнаходження органу державної влади, органу місцевого самоврядування, юридичної особи публічного права, її підрозділу, будь-якого іншого приміщення, за якою внутрішньо переміщена особа фактично не проживає, підлягає перереєстрації до 20 липня 2016 року. Для цього внутрішньо переміщена особа особисто або через законного представника (у випадку супровуду малолітньої дитини, недієздатної особи або особи, дієздатність якої обмежена) звертається за видачею довідки до уповноваженого органу, а раніше видана їй довідка вилучається. Така довідка, не перереєстрована у встановлений строк, не є дійсною.

Запитання № 3

Чи потрібно звертатися за продовженням або обміном довідки, якщо шестимісячний термін її дії закінчується після 20 червня 2016 року?

Зміна терміну діючої довідки станом на 20 червня поточного року з обмеженим терміном дії 6 місяців на безстроковий буде проведена підрозділами соціального захисту населення без звернення внутрішньо переміщених осіб, також відсутня потреба обмінювати таку довідку на новий зразок.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter