Зібрати дитину у школу: у скільки обійдеться полтавцям (ФОТО)

Суспільство
Ніна Король11 серпня 2016 о 16:211495 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Зібрати дитину у школу: у скільки обійдеться полтавцям (ФОТО)
На одні товари для школи ціни зросли, деякі залишились на рівні минулого року. «Коло» підрахувало, скільки коштує зібрати дитину у школу.

Зібрати дитину у школу у скільки обійдеться полтавцямФото Ніни Король

Ми вже писали, як нині ведеться торгівля на шкільному ярмарку біля ЦУМу в Полтаві та у яку ціну пропонують одяг і канцтовари.

Нині ж підрахували основні витрати.

Зібрати дитину до школи (ціни різняться залежно від віку школяра та якості товарів, беремо середні):

Костюм: 1200 грн.

Штани (бо їх все ж має бути хоча б двоє) – 400-500 грн.

Пара сорочок (блузок): 600 (Хоча іноді мами беруть на кожен день, тобто 5 штук).

Спортивний костюм: 400-500 грн.

Якщо спортивні штани + футболка, то 200+100=300 грн.

Спортивне взуття: від 250 грн.

Взуття (туфлі, босоніжки): 300-500 грн.

Ранець: 350-500 грн.

Щоденник: 30 грн.

Зошити (для початку 20 шт.): тонкі (12 аркушів) найдешевші – 34 грн, тонкі дорожчі – 50 грн.

Гарні зошити на 48 аркушів (8 грн/шт.) – 160 грн.

Ручки: 4х10 шт = 40 грн.

Олівці: 3х4 шт.=12 грн.

Альбом для малювання (20 аркушів): 25х2=50 грн.

Фарби, кольорові олівці: 50+40=90 грн.

Обгортки для підручників: 30 грн.

Обгортки для зошитів (20 штук): 20 грн.

Ластик: 2х4=8 грн.

Шкарпетки: 15х5=75 грн.

Краватка: від 75 грн.

Прикраси для волосся: від 50 грн (заколки, у наборі 4 шт.)

Тож якщо брати товари середньої ціни, то зібрати дитину у школу обійдеться приблизно 4,5-5 тисяч гривень (тут врахована ще й спідня білизна).

Зібрати дитину у школу у скільки обійдеться полтавцям

До уваги не брали меблі для дитини, на них теж треба кілька тисяч, якщо немає. Ще не враховані спеціальні зошити, бо їх купують вже у вересні, знаючи точно, за яким підручниками вчитиметься дитина. Атласи та контурні карти – це теж кілька десятків гривень.

Також не врахували витрати на додаткові підручники (деякі школи купують для англійської чи німецької).

– Минулого року на додаткові зошити та один підручник для 8 класу ми витратили близько 250 гривень, – розповіла Юлія, мама нинішнього дев’ятикласника.

Зібрати дитину у школу у скільки обійдеться полтавцям

На чому економити не варто

На взутті, бо нове якісне взуття дитина краще носитиме, ноги не так пітнітимуть (якщо ще й шкарпетки з натурального матеріалу).

Рюкзак: батьками дітей перевірено, якщо взяти якісний, то і за три роки його не вбити (якщо не їздити з гірки, звісно). Але такий обійдеться від 700 гривень.

Де купують одяг у школу

У Полтаві є три ринки, де можна придбати перед школою одяг і приладдя для навчального процесу: біля ЦУМу, біля ТРЦ «Київ» та на вході в центральний ринок. Ціни приблизно однакові.

Аби зекономити, купують через Інтернет-магазини, але одяг так купувати не надійно, багато «прольотів» із розмірами. Канцтовари цілком можна.

Чимало мам і тат одяг для своїх школярів знаходять на барахолках, як в Інтернеті (у соцмережах таких груп чимало), так і наживо у комісійних магазинах. Наживо надійніше, бо можна точно побачити, що купуєш не кота в мішку.

Сорочки, штани і піджаки, а також краватки можна придбати і в секонд-хенді, але то треба добряче пошукати і не на одній точці. Зате там є шанс натрапити на штани за 20-50 гривень та сорочки від 30 до 150 гривень (і дорожче, звісно). Новий товар там (у день завозу чи в люксі також трапляється, у тому числі відомих брендів). У стокових магазинах є гарне взуття і сорочки, блузки, штани.

В останні дні перед школою продавці зазвичай знижують ціни на базарах, бо одяг і черевики лежатимуть рік до наступного сезону.

В суботу й неділю можна натрапити на розпродажні ціни на Сорочинському ярмарку, продавці охоче скидають ледь не половину, щоб не везти додому. До слова, ярмарок цьогоріч розпочнеться 16 серпня.

– Я щороку їду в останні дні ярмарку саме заради того, щоб купити дешевше шкільний одяг, – ділиться Євгенія з Шишак. – Значно дешевше знаходжу блузки, водолазки, светри та кофти, деякі товари буквально удвічі дешевші виходять, аніж взяла б на ринку.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter