Знесення могил у Полтаві в рамках декомунізації – незаконне

Суспільство
Надія Труш6 жовтня 2015 о 16:101388 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Знесення могил у Полтаві в рамках декомунізації – незаконне
В Українському інституті національної пам’яті пропозиції демонтувати могили вважають недоречними.

Знесення могил у Полтаві в рамках декомунізації – незаконнеЗнесення могил у Полтаві в рамках декомунізації – незаконне. Фото infolight.org.ua

Нагадаємо, у Полтаві пропонують перейменувати майже 100 вулиць та провулків. На думку активістів, демонтувати потрібно і деякі могили. Зокрема – могилу братів Литвинових та червоноармійців, які загинули під час боїв за Полтаву 1919 року та Петра Вороніна, учасника боротьби за радянську владу в місті.

Але такі дії під закон про декомунізацію не підпадають.

– Відповідно закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» на намогильні споруди не поширюється заборона на використання символіки комуністичного чи нацистського режиму. У законі, за яким мають бути демонтовані пам’ятники і пам’ятні знаки, могил або намогильних споруд теж немає. Тому могили як такі під демонтаж не підпадають, – пояснюють фахівці.

Однак все ж такі могили можуть бути демонтованими, якщо так вирішить громада. Могили можуть бути перенесеними на цвинтар відповідно до загальної процедури.

Довідково: Інститут Нацпам’яті рекомендує за можливістю приводити написи на могилах «борців за радянську владу» чи «учасників ВВВ» у відповідність із законодавством з декомунізації. Тобто, замінювати усі написи про «боротьбу з куркулями» чи «загиблих від рук буржуазних націоналістів» чи «постраждалим за соціалістичну батьківщину» на більш нейтральні варіанти.

До теми: Як на Полтавщині минає півроку декомунізації

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter