Чи дотримуватися стереотипів у вихованні дитини

Родина
Юлія Малицька2 жовтня 2014 о 07:411303 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чи дотримуватися стереотипів у вихованні дитини
Чи замислювались ви над тим, як ваші фрази формують світогляд і психіку вашої дитини?

Чи дотримуватися стереотипів у вихованні дитиниteptiivka-nvk.edukit.kiev.ua

Від самого народження дитина потрапляє в соціальне оточення, яке нав'язує їй безліч стереотипів. Маля постійно чує від своїх батьків, вихователів,якісь повчання і нарікання: "Не плач, хлопчики не плачуть!"або "Не бийся, ти ж – дівчинка!". Нав'язування стереотипів відбувається настільки "природно", що здається, так обумовлено самою Природою.

Приклади найпоширеніших стереотипів та їх розвінчання.

1. "Не пий холодну воду, а то горло заболить".

Горло заболить від холодної води у тих діток, які страждають хронічними захворюваннями, або від частої ангіни. Якщо ваш малюк спокійно їсть морозиво і погіршень зі здоров'ям у нього не буває після цього, хай споживає цю воду.

2. "Не балуйся з їжею"

Діти взагалі не вміють балуватися. Вони пізнають світ і фізичні властивості предметів, в тому числі і їжі.

3. "Не дивися так близько, а то зір посадиш"

Куди зір посадиш, на диван чи що?))) Зір погіршується (стає короткозорим), коли дорослий говорить грубо: "ось виростиш - дізнаєшся", "виростеш - зрозумієш як важко живеться / заробляється і т.д." Діти дуже люблять все розглядати, торкати, а дорослі їх смикають.

4. "Досить дуріти"

Та з чого б це? Коли ще дуріти, як не в дитинстві? Якщо в дитинстві надурітися як слід , то потім це бажання "побути клоуном" буде постійно вилазити в дорослому віці в найдивніших формах і образах на тлі загальної серйозності людини. Ще й супроводжуватиметься внутрішньою незадоволеністю.

5. "Що ти таке кажеш! Як тобі не соромно ?!"

Дуже небезпечно вішати на дитину сором і почуття провини. Дорослий так скидає свою відповідальність за себе, свій стан, свій рівень свідомості, свій метод виховання на дитину. І потім дитина живе з цим чужим вантажем, хворіє, стає нещасним, озлобленим на світ, починає пакостити і вередувати.

6. "Досить ревіти! Заспокойся!"

Це все одно що сказати: "Досить очищати свою душу, залиш внутрішній біль в собі і живи з ним далі, зроби вигляд, що тобі не боляче".

7. "Впадеш, вдаришся, боляче буде"

Якщо так говорити дитині, то так і буде. Ці слова - це не застереження для дитини, а факти, які програмують її.

Замість таких фраз потрібно допомогти дитині спробувати себе там, де ще не спробувала, дати руку, надати підтримку, вселити в дитину впевненість у її силах і здібностях.

Матеріали з сайту nashamama.com

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter