Як не загрузнути дітям у Всесвітній павутині

Родина
Юлія Малицька1 жовтня 2014 о 15:421313 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як не загрузнути дітям у Всесвітній павутині
Ваші відносини з дітьми сьогодні саме такі, якими ви зробили їх вчора.

Як не загрузнути у всесвітній павутиніфото з сайту 061.ua

Як захистити дітей від шахраїв, аферистів та інших неприємних осіб, що підстерігають їх на безмежних просторах Всесвітньої павутини?

Небезпека анонімності

«Не дружи з цією дівчинкою, чи не водися з цим хлопчиком, вони тебе поганому навчать», - багато років тому говорили нам наші мами. І ще, звичайно, забороняли ходити туди, куди не слід.

Нашим батькам було легко - компанія, яку ми водили, завжди була на виду. Нині - інша справа.

Мами і тата можуть ніколи не дізнатися, з ким саме з дня на день годинами спілкується їх дитина, які сайти відвідує і які теми обговорює. А адже теми бувають різними: від того, як приготувати наркотик, до того, як простіше піти з життя. Плюс до цього в Мережі дітей можуть підстерігати шахраї, педофіли та інша нечисть.

Ідея відключити чадо від Інтернету - провальна. Можна, звичайно, поставити на комп'ютер фільтри, завдяки яким нащадок не зможе ходити на «нехороші» сайти. Але і це не кращий варіант.

Вихід - довіра

Найвірнішою запорукою безпеки дітей в Інтернеті є довіра між ними та їх батьками.

Як правило, комп'ютерна залежність виникає через нестачу людської уваги, дитині не вистачає спілкування і він шукає його в Мережі. Постарайтеся проводити зі своєю дитиною більше часу, ходите з нею в музеї, театри, кіно.

Постарайтеся завжди знати, чим займається ваша дитина і в справжній, і у віртуальній реальності. При цьому не контролюйте кожен її крок і не вимагайте від неї певної поведінки.

Спробуйте бути для дитини кимось більшим, ніж просто батьком, - другом, партнером, людиною, якій він повністю довіряє. Говоріть з дітьми на одній мові. Не сваріть Інтернет, а краще самі освойте віртуальний простір: зареєструйтесь з дитиною в одній соціальній мережі, по можливості обмінюйтеся з нею цікавими посиланнями, коментуйте записи та фотографії.

Для цього не потрібно зламувати паролі і читати приватну переписку, адже більша частина інформації, що є на його особистій сторінці, знаходиться у відкритому доступі і потрібно просто не лінуватися її читати. Так ви легко зможете помітити щось недобре в темах або матеріалах, якими цікавиться ваш син або дочка.

Спробуйте завести аккаунт і на інших сайтах, де проводить своє дозвілля ваша дитина. Не обов'язково маскуватися, можете виступати там від свого імені - це відлякає від сина чи доньки можливих інтернет-злодіїв. Звичайно, можна і просто контролювати пересування дитини по Інтернету (простежити історію його пересування по сайтам неважко, якщо тільки він завбачливо за собою не «почистив»).

Але все-таки шпигувати некрасиво. Не забувайте про так званий ефект пружини: чим сильніше ви тиснете на підлітка, тим більший опір ви отримаєте. Тому все-таки краще заслужити довіру дитини. Якщо ваше чадо буде повідомляти вам про те, чим воно займається і цікавиться, з ким спілкується і на яких сайтах проводить вільний час, то, повірте, проблеми інтернет-пасток стануть для вас міфічними.

Намагайтеся прийняти сторону вашої дитини, навіть якщо ви не в усьому з ним згодні (звичайно, в межах розумного). Нам часом буває важко зрозуміти, навіщо і чому наші діти зробили так чи інакше. Але незважаючи на це, необхідно для себе виправдати вчинок підлітка, обговорити з ним всі деталі його поведінки в можливих ситуаціях. Причому бесіда обов'язково повинна носити дружній характер.

Будьте природні, адже підлітки дуже добре відрізняють брехню від правди по міміці і інтонації. Підтримуйте постійний контакт з дитиною, але не докучайте їй. Так ви даєте зрозуміти, що вам не байдужа її доля. Цікавтеся не лише життям дитини, а й тим, як йдуть справи у її друзів і подруг. Ваша дитина, де б вона не знаходилася і чим би не займалася, завжди залишиться такою, якою ви її виховали. А ваші відносини сьогодні саме такі, якими ви зробили їх вчора.

Матеріали з сайту subscribe.ru

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter