Що робити, коли малюк проковтнув сторонній предмет

Родина
Юлія Малицька29 жовтня 2014 о 17:281970 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що робити, коли малюк проковтнув сторонній предмет
Поради для батьків.

Що робити ,коли малюк проковтнув сторонній предмет

Ваш малюк проковтнув якийсь предмет? Намистинку або монетку? Що ж робити і наскільки це небезпечно? І чи можна дістатинамистину самостійно? Педіатри упевнені — дістати з дихальних шляхів малюка або шлунку сторонній предмет може тільки кваліфікований фахівець. Не треба займатися самолікуванням — бігом до лікаря!

Що можуть проковтнути діти?

Як розповідають хірурги, в дихальні шляхи малюка можуть потрапити горіхи, квасоля, насіння, кнопки, намисто, гудзики, кісточки, кришечки, кнопки …У колекції лікарів є навіть криві іржаві цвяхи, значки, рибальські снасті, брошки, ключ від будильника, елементи мозаїки.

Як це відбувається?

Зазвичай малюк знаходить якусь дрібну річ, довго гризе і смокче її, ховає її за щокою, а потім мимоволі її ковтає. Особливо страшно, коли діти беруть в рот шпильки, голки.

Тому дуже важливо, щоб всі небезпечні предмети в будинку лежали в недоступних місцях. Подбай про безпеку своєї дитини!

Як допомогти дитині, яка проковтнула сторонній предмет?

Якщо малюк проковтнув маленький круглий предмет, наприклад, намистинку, горошинку, Необхідно перевернути дитину, змусити її покашляти. Так, допомагає це нечасто. Але шанс є. Якщо ж предмет вже потрапив в дихальні шляхи — зволікати не можна! Якщо малюк не отримає своєчасно необхідну допомогу, це загрожує розвитком ускладнень, аж до смерті.

Намистина у шлунку

У стравоході за кілька днів через присутність стороннього предмета можуть утворитися пролежні, це дуже небезпечно для життя. Так, буває, що невеликий предмет може вийти природним шляхом. Але краще не ризикувати, адже це маленька дитина!

У лікарні

Дитину тут огляне педіатр і хірург, можуть призначити рентгенологічне, ультразвукове або ендоскопічне обстеження. Далі — малюкові можуть дати проносне і пару днів спостерігати за стулом дитини. Якщо необхідно терміново видалити стороннє тіло — допоможе ендоскопічний метод лікування. Також іноді стороннє тіло можливо проштовхнути спеціальним апаратом у кишечник, і далі знову допоможе проносне. У складніших випадках необхідно лапароскопічне хірургічне втручання.

Будьте обачними!

матеріали з сайту lvivmama.com.ua

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter