Як пережити перший рік школи

Родина
Юлія Малицька1 вересня 2014 о 17:592438 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як пережити перший рік школи
Початок шкільного навчання є для кожної дитини сильним стресом.

Як пережити перший рік школи

Вступ до школи — переломний момент у житті кожної дитини. Властиві дошкільнятам безпечність, безтурботність, занурення в гру змінилися життям, наповненим безліччю вимог, обов’язків і обмежень. Тепер дитина повинна щодня ходити в школу, систематично і напружено працювати, дотримуватися режиму дня, підкорятися всіляким нормам і правилам , виконувати вимоги вчителя, займатися на уроці тим, що визначене шкільною програмою, старанно виконувати домашні завдання.

У цей же період життя, в 6-7 років, змінюється і психологія дитини, змінюється її особистість, пізнавальні і розумові можливості, сфера емоцій і переживань, коло спілкування. Своє нове положення дитина не завжди добре усвідомлює, але обов’язково відчуває і переживає його: дитина пишається тим, що стала дорослою, їй приємне нове положення.

Наявність «внутрішньої позиції школяра» має для першокласника велике значення. Саме вона допомагає маленькому учневі долати мінливості шкільного життя, виконувати нові обов’язки. У підтримці в першокласника неоціненна роль належить батькам. Їх серйозне відношення до шкільного життя дитини, увага до його успіхів і невдач, терпіння, обов’язкове заохочення старань і зусиль, емоційна підтримка допомагають першокласникові відчути значущість своєї діяльності, сприяють підвищенню самооцінки дитини, її впевненості в собі.

НОВІ ПРАВИЛА

Численні «можна», «не можна», «треба», «належить», «правильно», «неправильно» лавиною обрушуються на першокласника. Ці правила пов’язані як з організацією самого шкільного життя, так і з включенням дитини в нову для неї учбову діяльність.

Проте початок шкільного навчання є для кожної дитини сильним стресом. Всі діти відчувають тривогу, розгубленість, напругу. У першокласників в перші дні (тижні) відвідин школи знижується опірність організму, можуть порушуватися сон, апетит, підвищуватися температура, загострюватися хронічні захворювання. Діти, здавалося б, без приводу вередують, дратуються, плачуть.

Багато що залежить тут від індивідуальних особливостей самої дитини, від наявних у нього передумов оволодіння навчальною діяльністю.

Як надати дитині допомогу в адаптації до школи.

Найважливіше і необхідне для дитини будь-якого віку, а для першокласника особливо — це правильний режим дня. Більшість батьків знають це, але на практиці досить важко переконати, що багато труднощів навчання, погіршення здоров’я пов’язані саме з порушеннями режиму. Дуже важливо мати розклад дня, складений разом з дитиною, і ГОЛОВНЕ — його дотримуватися. Не можна вимагати від дитини організованості та самоконтролю, якщо самі батьки не в змозі дотримуватись ними ж встановлені правила.

Пробудження

Не потрібно будити дитину, він може відчувати почуття неприязні до матері, яка вічно будить його, стягуючи ковдру. Набагато краще навчити його користуватися будильником, нехай це буде його особистий будильник.

Коли дитину вранці кваплять, то часто він робить все ще повільніше. Це його природна реакція, його потужна зброя в боротьбі з розпорядком, який його не влаштовує. Не треба зайвий раз квапити, краще сказати точний час і вказати, коли він повинен закінчити те, що робить: "Через 10 хвилин тобі треба виходити до школи". «Вже 7 годин, через 30 хвилин сідаємо за стіл».

Вихід до школи

Якщо дитина забула покласти в сумку підручник, сніданок, окуляри; краще протягнути їх мовчки, ніж пускатися в напружене міркування про його забудькуватості і безвідповідальності. «Ось твої окуляри» — краще, ніж «Невже я доживу до того часу, коли ти навчишся сам класти окуляри».Не лаяти і не читати нотацій перед школою. На прощання краще сказати: «Нехай всі сьогодні буде добре», ніж «Дивись, поводься добре, не балуйся». Дитині приємніше почути довірчу фразу: «Побачимося в дві години», ніж «Після школи ніде не броди, відразу додому».

До теми - Полтавські школярі на Перший дзвоник вдягнули вишиванки

Прийшов зі школи

Пам’ятайте — на спаді працездатність! Ось чому необхідно йому спочатку пообідати, відпочити — і ні в якому разі не сідати відразу ж за уроки (а так, на жаль, буває часто). Відпочити треба б не лежачи, не біля телевізора або комп'ютера, а на повітрі, в активних іграх, в русі. Гігієністи вважають: нормальний час прогулянки для школярів молодших класів — не менше 3-3,5 годин.

Пора спати

Особливо важливо для боротьби з втомою дотримання необхідної тривалості нічного сну. Першокласнику необхідно спати 11,5 години на добу, включаючи 1,5 години денного сну. Щоб сон був глибоким і спокійним, потрібно дотримуватися елементарних правил: перед сном не грати в галасливі ігри, не займатися спортом, не дивитися страшні фільми, не влаштовувати прочухан і т.д.

Зниження працездатності , підвищена стомлюваність і часті пробудження, що нерідко буває, коли в кімнаті, де спить дитина, включений телевізор, радіо. Дошкільнят і молодших школярів краще класти спати самим батькам. Якщо перед сном довірливо поговорити з ним, уважно вислухати, заспокоїти страхи, показати, що ти розумієш дитину, тоді вона навчиться розкривати душу і звільниться від страхів, тривоги, спокійно засне.

Емоційна підтримка

1) Ні в якому разі не порівнювати посередні результати вашої дитини з еталоном, тобто з вимогами школьной програми, досягненнями інших, більш успішних, учнів. Краще взагалі ніколи не порівнювати дитину з іншими дітьми (згадайте своє дитинство).

2) Порівнювати дитину можна тільки з ним самим і хвалити тільки за одне: поліпшення його власних результатів. Якщо у вчорашньому домашньому завданні він зробив 3 помилки, а в сьогоднішньому — 2, це потрібно відзначити як реальний успіх, який повинен бути оцінений щиро і без іронії батьками.

Дотримання правил безболісного оцінювання шкільних успіхів повинно поєднуватися з пошуками такої діяльності, в якій дитина може реалізувати себе. У чому б не була успішна дитина, яка страждає шкільною неуспішністю, у спорті, домашніх справах, у малюванні, конструюванні і т.д., їй ні в якому разі не можна ставити в провину неуспіхи в інших шкільних справах. Навпаки, слід підкреслити, що раз вона щось навчилася робити добре, то поступово навчиться всьому іншому.

Успіхів вам у навчанні та порозуміння в родинах!

Матеріали з сайту delta-tc.in.ua

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter