Неповнолітню полтавську спортсменку, надію українського плавання, продали у Туреччину

Спорт
Ольга Правденко18 грудня 2014 о 09:462131 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Неповнолітню полтавську спортсменку, надію українського плавання, продали у Туреччину
16-річна полтавка Вікторія Солнцева стала першою в історії українського плавання спортсменкою, яку продали за кордон.

Неповнолітню полтавську спортсменку, надію українського плавання, продали у ТуреччинуВікторія Солнцева. Фото з сайту mv.org.ua

Нещодавно в Катарі на чемпіонаті світу з плавання на короткій воді плавчиха не лише виступила за Туреччину, а й зробила це під іншим ім’ям – Зейнеп Вікторія Гюнеш. Це шокувало Федерацію плавання України, адже жодних заяв щодо цього сама спортсменка та її родина не робили. Нині у Федерації плавання заявляють, що відтоді, як півтора року тому дівчина переїхала тренуватися до Києва, новий тренер Сергій Бондар почав вести переговори зі збірними Росії та Туреччини про її продаж.

Переїзд юної плавчихи до Туреччини – зрада Батьківщини чи пошук кращої долі?

Вікторія Солнцева – із родини спортсменів. Її мати та бабуся працювали в дитячо-юнацькій спортивній школі №3. Дитину вперше привели до басейну в 7 років, щоб загартовувати, а в 13 вона вже стала майстром спорту. У 14 років Вікторія Солнцева увійшла до складу української збірної з плавання. Тоді ж переїхала тренуватися до Київської школи вищої спортивної майстерності (КШВСМ).

Журналіст «Кола» зателефонувала в Полтавську ДЮСШ №3, аби дізнатися більше про шлях дівчини до успіху та ставлення колишніх наставників до зміни громадянства. Проте там відповіли, що вже багато разів говорили на цю тему, тому в черговий раз повторювати одне й теж не хочуть. Зрештою, посилаючись на зайнятість, попросили передзвонити згодом, але слухавки більше не взяли.

В інтерв’ю одному зі спортивних інтернет-видань країни Вікторія Чазова, заступник директора Полтавської ДЮСШ №3, так прокоментувала ситуацію з колишньою підопічною:

– Вікторія мала в Україні все: отримувала стипендії мера та губернатора. Колишній міністр спорту України Сафіуллін особисто пропонував батькам Вікторії (мама дівчини працює тренером у Швеції – авт.) на деякий час переїхати до США, щоб попрацювати з титулованими тренерами, але лише за однієї умови – виступати за Україну. Але чомусь вона не погодилась і припинила їздити на змагання.

Перший тренер Солнцевої, Ірина Астапова, вважає зміну громадянства своєї підопічної зрадою Батьківщини.

– Змінювати Батьківщину у 16 років – це зрада. Я завжди вважала, що виступати за свою країну є справою гідності та честі. А родина Солнцевих пішла на те, щоб змінити країну, громадянство, навіть прізвище заради грошей! Однак усе ж я дуже хочу, щоб у Вікторії Солнцевої все було добре й склалася спортивна кар’єра, – зазначила Ірина Астапова.

Хоча нещодавній виступ своєї колишньої підопічної на чемпіонаті світу в Досі (Катар) Астапова вважає дуже поганим, її обігнали колишні суперниці, в тому числі й колежанки з Полтави.

Нагагдаємо, в Полтаві Вікторія Солнцева вчилася в гімназії здоров’я № 14.

У Федерації плавання України хочуть не допустити Солнцеву до Олімпійських ігор 2016 року

Тим часом у Федерації плавання України збираються судитися з Міжнародною федерацією з плавання (ФІНА) та з Турецькою федерацією плавання. Також хочуть використати право мораторію, щоб не допустити виступ спортсменки Солнцевої на Олімпійських іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро.

– За правилами Олімпійської хартії, вона не зможе брати участь у міжнародних змаганнях протягом трьох років, тобто не зможе виступати на Олімпійських іграх 2016 року у Ріо-де-Жанейро. Ми такого дозволу давати не будемо,– сказав на прес-конференції Дмитро Качуровський, президент Федерації плавання України.

Раніше полтавську плавчиху розглядали, як можливу олімпійську призерку на цих іграх.

Разом із тим, Качуровський зазначив, що не знає, чи варто сподіватися на позитивні результати майбутнього суду. Через неоголошену війну на Сході України Солнцева може потрапити під статус біженки, а, отже, жодних не правових дій у вчинку дівчини можуть не побачити.

Зараз Федерація плавання України звинувачує в ситуації, що склалася КШВСМ, її директора Олега Гатченка.

– 8 років Полтавська область готувала Солнцеву, потім її переманили до Києва, і після цього ми втратили для України цю дівчинку, – коментує Дмитро Качуровський. – Вже через рік після переїзду Вікторії до столиці, після чемпіонату в Дубаї, у нас з’явилася інформація, що тренер спортсменки Сергій Бондар веде перемовини про її продаж з Росією та Туреччиною. Головні тренери Росії та Туреччини написали нам, що Бондар підходив до них і казав, що, мовляв, хто більше дасть, туди й продадуть спортсменку. Дізнавшись про це, керівництво федерації та збірної команди України неодноразово намагались з’ясувати причину таких дій спортсменки і тренера та пропонували Солнцевій найкращі умови для тренувань.

За словами Качуровського, вони ніяк не можуть вплинути на Київську ШВСМ, яка перебуває у комунальній власності та не підпорядкована федерації. Тому провідні тренери з плавання України звернулися з відкритим листом до мера Києва Віталія Кличка з проханням вплинути на ситуацію, яка склалася в КШВСМ.

– Гатченко, директор школи, не зацікавлений у належній підготовці вітчизняних спортсменів. Одних плавців продають, інших дискваліфікують через допінг, – зауважив Дмитро Качуровський.

Вікторія Солнцева була зарахована до ШВСМ Києва 8 квітня 2013 року, де, за різними даними, продовжує перебувати у списках спортсменів на сьогоднішній день.

У Туреччині юна полтавська спортсменка хоче стати новою Хюррем

Схоже, що турки дали більше грошей за полтавську плавчиху, ніж росіяни. Скільки заплатили родині Вікторії Солнцевої, чи то уже Вікторії Гюнеш Зейнеп, за зміну громадянства, достеменно невідомо.

Мати спортсменки заявила, що серед інших причин переїзду до Туреччини (виявляється, що родина вже наприкінці березня була там) посприяла і ситуація із Кримом.

– Ми припускаємо, що цей перехід до збірної Туреччини стався з використанням відомостей, які не відповідають дійсності, а саме, щодо проживання Вікторії Солнцевої протягом року у Туреччині. Ці дані необхідно ретельно перевірити. Якщо так, то продаж дівчини, якій на той момент не було ще й 16 років, у чужу збірну був незаконним на 100%, – каже Олександр Кошовий, генеральний секретар Федерації плавання України. – У нас складається враження, що Вікторію позбавили права голосу у цій історії, її використовують лише як «предмет продажу». З цього приводу ми маємо намір звернутися до органів опіки.

Навіть ставши вже громадянкою Туреччини, плавчиха з Полтави продовжувала тренуватися у басейні у Києві. У Федерації плавання України заявляють, що до останнього не знали про зміну громадянства Солнцевою. Хоча різні чутки ходили ще з початку 2014 року, коли вона не підписала контракт зі збірною України з плавання та не з’явилася на жодні збори.

У Туреччині на нову українську Роксолану покладають великі надії, дівчину персонально консультує один із найкращих тренерів світу – американець Боб Ноумен, тренер легендарного плавця, 26-разового чемпіона світу Майкла Фелпса. Сама спортсменка, гортаючи сторінки свого паспорта, в інтерв’ю турецькій пресі зазначила:

– Хочу стати олімпійською чемпіонкою, щоб віддячити Туреччині. Найвідоміша українка в Туречині – Роксолана, але я думаю, скоро тут буде нова Хюррем.

Між тим у Федерації плавання України не полишають надії на повернення Вікторії Солнцевої додому, кажуть, що двері для неї завжди відчинені.

Довідка «Кола»:

Вікторія Солнцева – дворазова золота чемпіонка (50 м брасом, 200 м брасом) та срібна призерка (100 м брасом) на чемпіонаті Європи серед юніорів у Познані (Польща) 2013 року; чемпіонка на дистанції 200 м брасом та бронзова призерка на 100 м брасом чемпіонату світу серед юніорів у Дубаї (ОАЕ) 2013 року, рекордсменка чемпіонатів Європи з плавання серед юніорів та восьмиразова рекордсменка України.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter