На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмом

Статті
Ольга Правденко1 вересня 2016 о 15:312023 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмом
Діти з аутизмом та особливостями аутичного спектру віком від 4 до 6 років відпочивають разом з батьками в таборі «Орлятко».

На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмомКульки з долоньками дітей запустили в небо

П’ята зміна в таборі «Орлятко» в Котелевському районі істотно відрізняється від чотирьох попередніх. Відкрилася вона за кілька днів до початку навчального року, та найголовніше працівники табору вперше приймають дітей з аутизмом та особливостями аутичного спектру віком від 4 до 6 років.

Аутизм – це порушення розвитку, яке впливає на комунікацію і відносини з іншими людьми, а також на сприйняття і розуміння навколишнього світу. Як правило, аутисти слабо виражають свої емоції, вони заглиблюються в себе, або ж навпаки гіперактивні. Дитина живе в світі зорових образів, звуків, тактильних відчуттів, але при цьому враженнями вона не прагне поділитися з мамою або татом. Для таких малюків характерні повторювані, нав’язливі дії: хтось годинами крутить все що попадається під руку: від маленького м’ячика до кришки великої каструлі, хтось вибудовує в ряд машинки або кубики тощо. Причини виникнення аутизму наразі до кінця не досліджені. Частина спеціалістів вважає, що аутизм – це не захворювання, а особливий стан.

На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмом5 зміна в таборі «Орлятко»

Ініціатива створити в Полтавській області табір для таких діток належить Людмилі Іващенко, засновниці благодійного фонду «Зернятко», який допомагає дітям з особливостями розвитку. Пані Людмила розповідає, спочатку зародилася ідея допомагати малечі видужувати не лише з допомогою ліків, а й іпотерапії. І вже згодом вирішила, що найкраще буде організувати сімейний оздоровчий табір, де діти разом з батьками зможуть протягом двох тижнів відпочивати та займатися зі спеціалістами.

Читайте також: Полтавський ансамбль народного танцю «Каблучок» за півроку здобув чотири перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсах

– Почалися пошуки табору та коштів для іпотерапії, – говорить Людмила Іващенко. – Тож 4 червня в Полтавському міському будинку культури відбувся благодійний концерт «Зернятко життя», на якому збирали гроші на оплату лікувальної іпотерапії. Потім я дізналася про табір «Орлятко», коли з’їздила і подивилася вирішила, що він підходить ідеально для втілення нашої ідеї: охайна доглянута територія, сосновий ліс, багато простору. В управлінні державної фіскальної служби в Полтавській області, профспілкам якої належить табір, пішли нам на зустріч і безкоштовно 2 тижні дозволили тут відпочивати. Окрім спеціалістів, які займатимуться з дітьми іпотерапією, з нами постійно перебувають тут 2 вихователі. Щодня приїжджають психологи та організатори різних роважально-розвиваючих заходів.

На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмомперерізання урочистої стрічки

Пані Людмила зазначає, особисто вона дізналася, що таке аутизм після того, коли її дитині в 2 роки зробили щеплення.

– До двох років маля нормально розвивалося. Після щеплення дитина стала гіперактивною, з’явилася затримка мовлення. Ми почали їздити до різних лікарів, і не тільки в Україні, щоб з’ясувати, як правильно лікуватися. Офіційно ніякого діагнозу так і не поставили, про те, що в неї особливості аутичного спектру я зрозуміла сама, перечитавши масу інформації, – розповідає Людмила Іващенко. – Та я й не хочу, щоб в неї був діагноз «аутизм». Вірю в краще, вірю в те, що наші зусилля не минуть даремно.

Пані Людмила, розповіла, що благодійники забезпечили табір продуктами харчування, привезли іграшки, допомогли з пошуком спеціалістів.

Діти відпочивають разом із батьками

У табір заїхало 20 дітей та 20 батьків. Пані Тамара привезла в табір шестирічну онуку Алісу. Каже про те, що в дитини є якісь проблеми зрозуміли тоді, коли прийшов час розмовляти, а вона практично не говорила.

– Вона все розуміла, але вимова була дуже нечіткою. У два роки ми віддали її в дитячий садок, там запевнили, що все буде добре і Аліса «розговориться». І так до чотирьох років на цю особливість не звертали уваги ні лікарі, ні персонал дитсадка, хвилювалися лише батьки, – розповідає пані Тамара. – Потім ми зрозуміли, що в неї не лише затримка мовлення, а й розвитку. Проте в дитини дуже широке коло інтересів: співає, малює, любить танцювати. Вона творча дитина, але спілкування для Аліси – це особливий світ, хоча при цьому вона комунікабельна, гіперактивна, гіперчутлива. Зараз вона вже говорить чіткіше, але ще в чотири роки розмовляла якоюсь своєю незрозумілою мовою.

Бабуся з любов’ю та усмішкою розповідає про онучку. Говорить, що дівчинка любить мультфільми, рольові ігри. Має дуже добру пам’ять.

Про те, що в Аліси аутизм батьки відчули самі, перечитавши масу інформації, передивившись фільми. Бабуся говорить, коли родина зрозуміла, що в дитини проблеми, вона згуртувалася і почала прикладати максимум зусиль, аби Аліса відчувала себе повноцінною. Завдяки постійним заняттям з дитиною, уже помітні значні зрушення в кращий бік. Зараз Аліса ходить у спецсадочок, а в яку школу піде дитина, бабуся й батьки не беруться загадувати наперед.

На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмом

Благодійники завезли в табір їжу та іграшки

Урочисте відкриття зміни відбулося 29 серпня. На неї завітали голова Котелевської РДА Віктор Колос, в.о начальника головного управління державної фіскальної служби у Полтавській області Сергій Садовий. Долучилася до урочистостей і Тетяна Корост, голова спостережної ради агрофірми «Маяк», яка забезпечила дітей продуктами харчування.

– Ті проблеми, які стосуються малечі, мене особливо турбують. Якщо для здорових дітей більш-менш створені умови для розвитку і відпочинку, то для таких дітей, які мають певні особливості розвитку, в державі майже нічого немає. Все кинуто на плечі батьків. Тож коли благодійний фонд «Зернятко» звернувся до мене по допомогу, я, не вагаючись, зробила все, що від мене залежало, щоб хлопчикам і дівчаткам відпочивалося комфортно, – говорить Тетяна Михайлівна.

На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмомТетяна Корост завезла в табір продукти

До слова, на відкриття табору приїхали не всі батьки з дітьми. У декого захворіла дитина, інші, досить публічні у Полтаві люди, не приїхали спеціально, аби не «світитися».

Ідея створити благодійний фонд виникла після того, як вдалося купити дорогий апарат

Переважна більшість дітей і батьків у таборі знайомі. Всі вони з Полтави і ходять до дитячого садка «Соняшник». Уже давно звикли допомагати один одному, тому, коли в Людмили Іващенко виникла ідея створити благодійний фонд, підтримали її.

– Все почалася з пошуку грошей на купівлю апарату для томатіс-терапії (спеціальне аудіотренування для дітей з особливостями розвитку, прим. авт.) у дитячий садочок «Соняшник», – пригадує Людмила Миколаївна. – Тоді ще фонду не було, гроші на апарат збирали батьки, допомагали всі небайдужі. Тоді ж я познайомилася з багатьма людьми, які дали мені віру в добро і поштовх для створення благодійного фонду. Я вирішила сама для себе, якщо все вийде, якщо вдасться купити апарат, робитиму й надалі все для того, щоб допомагати таким дітям. Тоді й виникла ідея назвати фонд «Зернятко». Фонд зовсім молодий, заснований у квітні 2016 року. Але за цей час ми не лише зуміли організувати табір, а й купили сухий басейн.

Керівник «Зернятка» зазначає, що їхні плани грандіозні, хочеться, щоб діти розвивалися, мали змогу навчатися у звичайних садках і школах. Нині Полтавська міська рада виділила у школі №2 кабінет для фонду, де хочуть облаштувати кімнату для сенсорної терапії та масажу, розвивати дрібну моторику рук з допомогою гуртка по глині. Батьки розповідають, що дуже часто доводиться стикатися із нерозумінням з боку інших людей. Тому просять дорослих: якщо ви бачите на дитмайданчику дуже активну дитину, яка може розмахувати руками, голосно кричати тощо, не поспішайте засуджувати.

На Полтавщині вперше відкрили табір для дітей з аутизмомПід час урочистого відкриття. В центрі керінвик БФ «Зернятко» Людмила Іващенко

Є й інший бік медалі: чимало батьків, які почали розуміти, що діти мають проблеми аутичного спектру, бояться самі собі в цьому зізнатися і тому чекають, що щось зміниться, що дитина переросте свої проблеми. І в результаті втрачають дорогоцінний час (вік, коли найбільш стає помітно прояви аутичного спектру – 2,5 – 3 роки), коли й справді можна щось змінити на краще. Ті, хто зіткнувся з цією проблемою закликають, не варто сподіватися на вчасні діагнози лікарів чи списувати проблеми на дитячі пустощі, треба одразу діяти, дізнаватися максимум інформації та боротися за дитя.

До теми: У полтавській школі №20 Перший дзвоник відбувся із міським головою

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter