Ельвіра Кайдашева: головний ендокринолог міста Полтава: цукровий діабет та вегетаріанство

Теми
Ольга Правденко14 квітня 2014 о 19:154501 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Ельвіра Кайдашева: головний ендокринолог міста Полтава: цукровий діабет та вегетаріанство
Моя родичка нещоданво дізналася, що в неї цукровий діабет 2 типу, лікарі порадили змінити раціон, а її подруга, яка теж хворіє на цукровий діабет, розповіла, що краще почуватися їй допомагає вегетаріанство.

Ельвіра Кайдашева: головний ендокринолог міста Полтава: цукровий діабет та вегетаріанство

Чи можна хворим на цукровий діабет ставати вегетаріанцями? Чи корисно відмовитсия не лише від м’яса, а й риби та яєць?Дякую!

Таке питання надійшло на сайт від нашого читача.

Це питання останнім часом задають доволі часто. Одразу ж зазначу, тут головне правило – правильний, розумний підхід.

Вегетаріанство, як одна з можливих систем харчування привертає велику вагу фахівців і хворих. Зазначу, що діти і підлітки хворі на цукровий діабет, повинні дотримуватися все-таки системи збалансованого харчування, а чисто вегетаріанське для них небажано, це повинні зрозуміти і самі хворі, і їхні батьки. Дещо інша ситуація у ставленні до вегетаріанського харчування багатьох хворих на цукровий діабет у літньому віці. Чимало хворих, думає, що харчування без м’яса і жиру – панацея. Проте, таке уявлення хибне. Треба чітко розуміти, що навіть правильно підібрана вегетаріанська дієта не виліковує діабет. Але вона може використовуватися в харчуванні хворих на діабет середнього та старшого віку з метою оптимізації перебігу захворювання, підвищення чутливості тканин до інсуліну, зниження глікемії й маси тіла.

У деяких випадках вегетаріанська дієта корисна при ниркових і серцево-судинних ускладненнях діабету. Також вегетаріанське харчування послаблює ризик виникнення цукрового діабету, переважно 2 типу. Воно позитивно впливає на перебіг захворювання, раціони багаті на цільнозернові продукти сприяють кращій чутливості до інсуліну. Відмічено, що регулярне вживання таких продуктів на 20-30% зменшує вірогідність ризику захворювання на цукровий діабет 2 типу порівняно з тими людьми, які рідко вживають такі продукти. Як показало спеціальне 5-ти місячне спостереження, хворі на діабет 2 типу, які дотримувалися режиму суворого вегетаріанського харчування, мали кращі показники глікемічного контролю і для його досягнення користувалися меншими дозами цукрознижувальних засобів, ніж невегатаріанці.

Варто уникати при цукровому діабеті веганства , що полягає в повному виключенні з раціону будь-яких і в будь-якому вигляді продуктів тваринного походження: яйця, молоко і , мед, всі молочні продукти.

На відміну ві веганства при правильном підборі , з урахуванням калорійності, складу та співвідношення харчових речовин, легкотравності та засвоюваності, необхідної калорійної обробки й за відсутності медичних протипоказань, хворий на цукровий діабет середнього та літнього віку може дотримуватися лактоововегетаріанства, коли крім рослинних і молочних продуктів до раціону включаються яйця. Але наголошу, хоча цей тип харчування не є протипоказним для людей іншого віку, для дітей і підлітків, він не повноцінний.

Раціон, в якому вживаються виключно продукти рослинного походження, не може забезпечити комплексні потреби організму у всіх необхідних харчових речовинах.

При цукровому діабеті такий тип вегетаріанства можна застосовувати тільки в окремих випадках, виключно за медичними показниками. Дуже корисно будувати режим свого харчування за типом «переміжного»: чергувати дні звичного дієтичного харчування, де ви вживаєте м’ясні продукти, з днями тільки рослинної їжі.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter