Псоріаз та сучасні методи лікування захворювання

Теми
Ольга Правденко23 жовтня 2014 о 17:424950 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Псоріаз та сучасні методи лікування захворювання
Псоріаз – чи не найстаріша хвороба у світі. Перші згадки про неї можна знайти в Біблії. Тривалий час це захворювання називали загадковою божою хворобою або трояндою диявола.

Псоріаз та сучасні методи лікування захворюванняФото з сайту: kunhe.moy.su

У середньовіччя людей хворих на псоріаз цуралися, вважали прокаженими,оскільки вилікувати його було не можливо. Про сучасні методи лікування псоріазу «Колу» розповів Володимир Свиридюк, лікар-дерматовенеролог вищої категорії лікувально-діагностичного центру «Медея», міський дерматовенеролог.

– Псоріаз – це хронічне неінфекційне захворювання шкіри, що характеризується появою загрубілих почервонілих ділянок вкритих сріблястими лусочками та припухлостями. Супроводжується свербежем і болем, – розповідає Володимир Свиридюк. – На жаль, у сучасному світі – це одне з найпоширеніших захворювань шкіри, яке триває роками. У більшості випадків – винні гени, але не завжди. Часто псоріаз буває вродженим.

За словами лікаря, 60 % людей, які страждають від цього захворювання мають родичів, які потерпали чи потерпають від цієї хвороби. Наприклад,чітку генетичну залежність показує лікарське дослідження одного роду: серед 120 членів 5-ти поколінь якого,на псоріаз хворіло 23 людини. До речі, псоріаз може дрімати довгі роки і нагади про себе праправнукам.

Водночас генетичні дослідження довели, якщо обоє батьків хворіють на псоріаз, то у 50 % випадків він буде і в дитини. Якщо хворіє хтось один із батьків, ця вірогідність зменшується до 25 %. А якщо хвороба уразила рідного брата чи сестру, то ризик захворіти різко зменшується – до 6 %.

Причини, які провокують псоріаз

– Стрес – один із найсильніших провокаторів псоріазу.

– Ослаблення організму.

– Інфекції. Наприклад, доведено, що пусковим фактором у виникненні псоріазу є такі захворювання, як фарингіт, ангіна, грип, ГРВІ, кандидоз, герпес, короста, ВІЛ-інфекція, а також стафілококові інфекції шкіри.

– Травми. У людей, які отримали тяжкі травми після ДТП,часто виникає псоріаз.

– На жаль, сьогодні це невиліковне захворювання, але є сучасні біопрепарати, які можуть стабілізувати псоріаз і «загнати» його в довгу стадію ремісії, – каже Володимир Свиридюк.

ДОВІДКА «КОЛА» Найчастіше псоріаз вражає ліктьові та колінні суглоби і волосяну частину голови. Але в період загострення може обсипати все тіло.

– У більшості випадків псоріаз проявляється у віці після 30-40 років. Переважно хвороба вражає чоловіків, рідше – жінок, – коментує лікар-дематовенеролог. – У цьому віці починає знижуватися імунітет, людина стає більш вразлива до стресів.

Прояви псоріазу на ранніх стадіях

На тілі людина з’являється псоріатична бляшка з луско тинням сірувато-білого кольору. Часто люди, які не стикалися раніше з цією недугою, вважають її лишаєм. До слова, інша назва псоріазу лускотинний лишай. Спочатку таких бляшок не багато дві-три. Однак поступово їхня кількість збільшується, вони починають з’являтися на різних частинах тіла.

– Головна проблема в тому, що хворий не звертається до лікаря, а починає мазати ці бляшки всім чим заманеться, викликаючи ще більше його загострення, – розповів Володимир Свиридюк. – Насправді, я б радив пацієнту одразу ж звертися до лікаря. Адже хворобу можна контролювати. Проте під контролем вона буде тільки, якщо пацієнт так само, як лікар хотітиме її позбутися. Але для цього потрібен час, бажання і дисципліна в лікуванні. У цьому питанні має значення все – і правильний раціон харчування, і якомога менше вживання спиртного, і стресостійкість.

Володимир Борисович стверджує, що існують ефективні і доступні для більшості хворих на псоріаз схеми лікування. Місцеву терапію – мазі, емульсії, креми, застосовують при легкій стадії псоріазу. А коли це розповсюджена форма, у медико-діагностичному центрі «Медеї» застосовують схему лікування, в яку входить очищення організму, підвищення імунітету, а також дають рекомендації щодо харчування та санаторно-куротного лікування. У такому випадку можна добитися довготривалої ремісії. Але таке протирецидивне лікування необхідно проходити два рази на рік.

– Хворий псоріазом повинен зрозуміти, як, наприклад, хворий цукровим діабетом, що ця хвороба буде постійно з ним, тому варто вживати ліки, вести здоровий спосіб життя та проходити необхідний курс лікування. Тоді в людини буде чиста шкіра та хороший настрій, – зауважив Володимир Свиридюк.

Відомі особистості, які страждали від псоріазу

Уїнстон Черчілль – знаменитий прем’єр-міністр Великобританії, почесний член Британської Академії, лауреат Нобелівської премії. Усе життя страждав від цієї недуги.

Джон Рокфеллер – американський мільярдер. Джон Рокфеллер довгі роки страждав від псоріазу і намагався позбутися захворювання, яке доставляло йому дискомфорт. Він заснував спеціальну премію тому, хто зможе розробити унікальний засіб і позбавити його від цієї досить неприємної хвороби. Проте до цих пір такого препарату ще не придумали.

Генрі Форд – один з найвідоміших промисловців, власник «Ford Motor Company»,заводу з виробництва автомобілів FORD. Він мріяв і прагнув до того, щоб випустити ідеальну модель «автомобіля для всіх». Свою мрію він здійснив, і навіть хвороба псоріаз, якою він страждав, не завадила йому зробити це.

Йосип Сталін – відомий політичний, державний, партійний і військовий діяч СРСР. Хвороба завжди супроводжувала його.

Володимир Набоков – відомий письменник, поет, перекладач, ентомолог. Жив, творив, прагнув до досконалості, незважаючи на псоріаз, який супроводжував його до кінця життя.

Світова й вітчизняна статистика хворих на псоріаз різниться. Згідно даних ВООЗ 3 % людства потерпає від цієї недуги, в Україні – 1% – хворіє на псоріаз.

Намагайтеся сприймати псоріаз, як звичайне шкірне захворювання

Найголовніша проблема хворих на псоріаз – вони себе не комфортно почувають в соціумі. Багато людей з цим діагнозом самі свідомо понижують якість свого життя.

Насамкінець Володимир Свиридюк радить людям, які страждають від цієї недуги:

– Намагайтеся сприймати псоріаз, як звичайне шкірне захворювання і пам’ятайте,що він жодним чином не позначається на особистості самої людини. А щоб ваші хвилювання не стали непосильною ношею не ховайтеся від друзів і родичів. Якщо ви відверті і чесні з ними, їм буде легше зрозуміти вас, а ви не буде почувати себе самотніми. Дуже корисним для хворих на псоріаз є спілкування з товаришами по нещастю. А ще завжди і всюди зберігайте почуття гумору, як би це не було важко, адже сміх – найкращі ліки у будь-яких важких життєвих випробуваннях.

Кваліфіковану допомогу лікаря дерматовенеролога можна отримати в медичному центрі «Медея». Він знаходиться у центрі Полтави, має зручне розташування (поблизу центрального ринку): вулиця Куйбишева, 24-Б. Тел.:(05322) 7-22-61,69-16-70,(099) 608-71-91.

Дерматовенеролог ведуть прийом щодня, крім неділі.

ДОВІДКОВО

Акредитований медичний центр «Медея» заснований у Полтаві 2003 року.

Полтавський медцентр «Медея» – це кращі фахівці міста, а також добре оснащена діагностична база, індивідуальний та абсолютно конфіденційний підхід до кожного пацієнта, прийом у зручний для нього час. Дослідження проводяться тільки одноразовими інструментами.

Тут вам завжди раді, не доведеться чекати в чергах і підлаштовуватись під графік. А наявність лабораторії прискорює встановлення точного діагнозу та покращує лікування.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter