Епідемії грипу та ГРВІ на Полтавщині поки немає, а лікарі закликають до вакцинації

Здоров'я
Ольга Матвієнко4 листопада 2015 о 08:411370 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Епідемії грипу та ГРВІ на Полтавщині поки немає, а лікарі закликають до вакцинації
Найбільше хворих на ГРВІ та грип очікують наприкінці грудня та на початку березня.

Епідемії грипу та ГРВІ на Полтавщині поки немає, а лікарі закликають до вакцинаціїПолтавців закликають робити щеплення проти грипу. Фото – amizon.ua

У Держсанепідемслужбі повідомляють, що у Полатві та області епідеміологічна обстановка залишається стабільною, а показник кількості хворих на грип та ГРВІ останніми тижнями знизився.

Станом на сьогодні епідемічна ситуація з грипу та гострих респіраторно-вірусних інфекцій в області є стабільною, прогнозованою та характерною для цієї пори року. У жодному з районів області перевищення епідемічних порогів не зафіксовано.

В області за минулий тиждень на ГРВІ захворіло 5 тисяч 643 особи, захворюваність знизилась на 13,3% порівняно з попереднім тижнем. Показник захворюваності склав 39,2 на 10 тисяч населення, що на 17% нижче за епідпороговий. Показник захворюваності школярів (87,5 на 100 тисяч) не перевищує епідпороговий.

Госпіталізовано 219 хворих, що складає 3,8% від кількості захворілих – показник звичайний для області.

Читайте також: Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту: головний медик області привів онуку

ВООЗ прогнозують циркуляцію кількох штамів грипу

За прогнозами фахівців Національної академії медичних наук України та Держсанепідслужби України очікується, що поточний епідемічний сезон в Україні характеризуватиметься помірною інтенсивністю. Як і минулого року, епідемічний процес скоріш за все матиме невиражений хвильовий характер з можливим підйомом захворюваності наприкінці грудня цього та на початку березня наступного року. Щодо штамів грипу, які цього року циркулюватимуть в Україні, та за прогнозами ВООЗ, найбільше епідемічне значення матиме циркуляція штамів вірусів грипу подібний A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, подібний A/штат Техас/50/2012 (H3N2), подібний B/штат Массачусетс/2/2012 (лінія Ямагата).

Медики рекомендують у якості профілактики зробити вакцинацію

Основний захист від грипу у світі здійснюється методом специфічної профілактики – вакцинації населення. Вакцинація проти грипу не є обов’язковою, однак за даними МОЗ України, досвід вакцинації у минулі епідемічні сезони засвідчив високу ефективність цього профілактичного заходу. Перш за все, потребують проведення щеплення проти грипу діти, які часто хворіють і мають слабкий імунітет, особи похилого віку та ті, що мають хронічні захворювання. До групи ризику відносяться та, відповідно, потребують першочергових щеплень особи, які по роду своєї професії постійно спілкуються з великою кількістю людей – це медичні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування, торгівлі, транспорту.

Сьогодні якраз час роботи щеплення від грипу. Для того щоб з’явилися захисні антитіла в організмі потрібно мінімум 2 тижні.

На території України для профілактики грипу із оновленим штамовим складом епідемічного сезону 2014-2015 років зареєстровано такі вакцини:

– ВАКСІГРИП-СПЛІТ-ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ІНАКТИВОВАНА РІДКА – виробництва ТОВ «ФАРМЕКС» (фасування з форми «in bulk» (ін балк, пакування препарату, виготовлено в іншому місці) фірми – виробника Санофі Пастер С,А., Франція);

– ВАКСІГРИП СПЛІТ – ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ІНАКТИВОВАНА РІДКА – виробництва Санофі Пастер С.А., Франція;

– FLUARIXТМ (Флюарикс) ІНАКТИВОВАНА СПЛІТ – ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ– виробництва Німеччина;

– ІНФЛУВАК® ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ – Нідерланди.

Вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення зробити в лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання (центр первинної медико-санітарної допомоги, медична амбулаторія); необхідно звернути увагу на наявність документів, які засвідчують якість вакцини та дотримання умов транспортування до місця проведення щеплення з дотриманням температурного режиму. Керівникам та власникам підприємств, установ і організації доцільно подбати про здоров'я своїх працівників. Краще звернутися в лікувальний заклад і зробити заявку для придбання вакцини, або запросити медичних працівників до себе в установу чи підприємство і організовано провести щеплення.

Грип небезпечний через ускладнення

Необхідно постійно пам’ятати: небезпечність грипу полягає у тому, що він супроводжується не лише загальною інтоксикацією і ураженням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, але й ускладненнями. Найбільш частими є легеневі ускладнення. Вірус може привести до розвитку синдрому токсичного шоку. Крім цього, грип провокує загострення хронічних захворювань легень, нирок, органів серцево-судинної системи. Частими ускладненнями є отити, ангіни, менінгіти. Саме тому при появі перших ознак захворювання потрібно звернутися до лікаря, а самолікування краще уникати.

Щоб не захворіти на грип та ГРВІ необхідно дотримуватися:

- правил особистої гігієни;

- уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

- обмежити відвідини місць великого скупчення людей, збільшити час перебування на свіжому повітрі;

- часто провітрювати приміщення;

- часто мити руки з милом;

- прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

- при зростанні захворюваності – уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

- якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів;

- забезпечити повноцінне, багате на вітаміни, харчування, вживання продуктів, багатих на фітонциди (цибуля, часник та наші).

Щеплення – найбільш ефективний та єдиний специфічний засіб захисту від грипу.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter