Що таке соціальний пакет та яка небезпека підстерігає тих, хто працює без нього

Новини
Ольга Правденко28 вересня 2012 о 16:474751 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що таке соціальний пакет та яка небезпека підстерігає тих, хто працює без нього
Люди, які працюють без соціального пакету не мають відпусток та лікарняних.


Сьогодні все ще багато людей погоджуються працювати без соціального пакету. Свій вибір здебільшого аргументують тим, що там, де платять хороші гроші, соціальних гарантій не обіцяють.

До складу соціального пакета включають базові соціальні гарантії,  передбачені в Кодексі законів про працю, та додаткові матеріальні блага, які надає роботодавець за власною ініціативою.

Фото з bizcar.com.uaФото з bizcar.com.ua

Гарантії базового соціального пакету

– забезпечення необхідних для виконання роботи умов праці, передбачених законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін;

– до базового соціального пакету обов’язково входить відпустка на 24 календарні дні, – розповідає Анатолій Безпалюк, директор Полтавського обласного молодіжного центру праці. – Неповнолітнім працівникам – 31 календарний день. Матерям двох дітей, яким не виповнилося ще 16 років, батькові чи матері, який один чи одна виховує свою дитину, батькам, які мають дітей інвалідів, надається додаткова відпустка. Соціальний пакет також передбачає обов’язкову оплату лікарняного.

– загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

– виплата в повному розмірі працівнику належної заробітної плати;

– надання соціальних пільг і гарантій, передбачених колективним договором, угодою.

Додатково, але не обов’язково

Крім того, роботодавець може до соціального пакету включити ще додаткові складові:

– недержавне пенсійне страхування, страхування життя та здоров’я від нещасного випадку, добровільне медичне страхування працівників і членів їхніх сімей, забезпечення житлом;

– розвиток корпоративної культури, відпочинок та розваги;

– навчання, підвищення кваліфікації.

Крім раніше перелічених пунктів, у соцпакет деякі компанії включають премії за результатами року, допомогу в пошуку житла для працівників, які приїхали з інших міст, забезпечення транспортом для співробітників, що працюють у нічні зміни, безкоштовне харчування  та інше.

У солідних, конкурентоспроможних компаніях, працівників здебільшого забезпечують соцпакетом. Соціальний пакет у таких випадках є гарантією того, що працівник не перейде працювати до конкурентів та гарантією довгострокового співробітництва.

У багатьох фірмах соціальні гарантії різняться залежно від посади та значущості роботи. Найвагоміші пільги мають здебільшого менеджери середньої та вищої ланки та інші співробітники управлінських структур. Великі витрати на соцпакет працівникам нижчої ланки, серед яких велика плинність кадрів, вважаються невигідними.

Чим ризикує співробітник, який працює без соціальних гарантій

–      Людина, яка працює неофіційно, не має державного захисту від незаконного звільнення, – переконує Анатолій Безпалок. – Наприклад, вагітна жінка, яка офіційно не працевлаштована, ризикує бути звільненою з роботи одразу ж, коли керівництво дізнається про її вагітність.

–      Співробітник, який працює в компанії на «пташиних правах», не зможе нікуди поскаржитися, якщо йому перестануть платити заробітну плату.

–      Неофіційний працівник може отримувати зарплату, нижчу за встановлений законом мінімальний рівень та ще й несвоєчасно, – прокоментував Анатолій Сергійович.

–      Такому працівнику платять зарплату у конверті, а тому він ризикує залишитися без пенсії.

До теми: Робота без спеціальної кваліфікації: куди беруть та скільки платять

Важливо!

Натомість той, хто отримує заробітну плату офіційно, має суттєві переваги. По-перше, такий співробітник  буде оформлений в законодавчому порядку, що гарантує йому правовий захист працівника, – каже директор молодіжного центру праці.

–      Соціальний пакет – мотивація для успішнішого та сумлінного виконання службових обов’язків.

–      Тому, хто працює нелегально або легально, але без соціального пакету, роботодавець не оплачуватиме лікарняні листи та відпустки.

–      Якщо співробітник, який працює неофіційно та ще й без соцпакету, отримає травму під час виконання службових обов’язків, роботодавець не оплатить йому витрати на лікування.

Історії з життя

– Я працюю охоронцем у приватній охоронній фірмі. Працевлаштування  офіційне і зарплату платять непогану та й робота не важка – 3 тижні працюю, 3 – вдома.  Тому коли я влаштовувався, начальник попередив – відпустки не чекай, за 21 один день вдома можна відпочити. Лікарняний – також за власний рахунок, – розповів Володимир Іванович, полтавець.

Костянтин працює у великій приватній фірмі менеджером з продажу непродовольчих товарів. Влаштований офіційно і платять достойно, зокрема у сезон. Але за такі умови доводиться жертвувати соціальними гарантіями.  Адже відпусток, лікарняних та інших складових соцпакету у чоловіка немає.  Костянтин уже чотири роки працює без відпустки,  лікарняний, коли він хворіє, ніхто не оплачує. Але звільнятися Костянтин не хоче, бо знайти роботу з достойною заробітною платою в наш час важко, а сім’ю треба утримувати.

– У студентські роки я підробляв на будівництві. Був помічником будівельника, по-суті різноробом. Таких, як я було ще кілька осіб. Звичайно, працювали нелегально. Якось згори, з перекладини, впала дерев’яна балка прямо на ногу одному з помічників будівельника. Слава Богу, ногу не розтрощило, обійшлося усе преломом. Прораб одразу ж сказав йому: « Якщо в лікарні в тебе питатимуть, як ти отримав ушкодження і де працював, нічого не кажи. Все одно ніхто нічого не підтвердить, у нас же ти працював нелегально». Щоправда, він дав тому хлопцю якісь гроші та заплатив за таксі, яке його відвезло до лікарні. Після того випадку я на роботу більше не виходив, – розповів про свої підробітки Віталій.

ДОВІДКА «КОЛА»: Найчастіше на соціальний пакет звертають увагу жінки, кваліфіковані фахівці з вищою освітою.

Читайте також: Про секрети резюме: чорні списки, небажані записи у трудовій

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter