Легалізація проституції – смілива думка і лише частка здорового глузду

Ситуація
Валентина Зайченко9 вересня 2010 о 15:04714 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Легалізація проституції – смілива думка і лише частка здорового глузду
Міліціонер проводить роз'яснювальну роботу з повією Що думають у Полтаві про легалізацію одного із найприбутковіших тіньових видів бізнесу.
Легалізація проституції – смілива думка і лише частка здорового глуздуКілька разів питання легалізації проституції піднімалося на вищих щаблях влади різними відомими особами, але масової підтримки поки що не отримало. Законопроекту такого немає, але в інтернеті є варіант закону, складений прихильниками легалізації проституції. Вони вважають, що він допоміг би зменшити кількість злочинів на сексуальному ґрунті.

Є також думки, що легалізація проституції дасть можливість більш ефективного державного контролю над цим видом діяльності. Декриміналізація та легалізація дають можливість державним органам здійснювати контроль над такими аспектами цього явища, як гігієна, умови праці та оплата послуг повій.

Крім цього, існує інший аспект. Наприклад, є категорії людей, які за станом здоров’я просто не можуть заводити стосунки, але потребують їх, як і всі інші люди. Зокрема, у країнах, де проституція легалізована, люди-інваліди можуть отримувати інтимні послуги і тим самим запобігати появи деяких проблем як з фізичним здоров’ям, так і з психологічним.

Думки правоохоронних органів розділяються

– Проблема дійсно існує, оскільки проституція є, – говорить Юрій Сулаєв, начальник відділу зв’язку з громадськістю ГУ МВС України у Полтавській області. – Тому в таких сміливих думках, як легалізація цього виду діяльності, мабуть, є і частка здорового ґлузду. Це могло б вирішити частину побічних проблем. Наприклад, контроль за розповсюдженням хвороб, за злочинами. Якщо проституція буде підконтрольна державі, це може дати додаткові робочі місця, а державі - прибуток. Звичайно, це аморально, але все ж таки ті жінки самі роблять вибір. Тому легалізація не зробить ситуацію гіршою, ніж вона є сьогодні з усією антисанітарією та криміналом.

– Я категорично проти легалізації, – говорить Валентин Кириченко, старший оперуповноважений відділу боротьби з торгівлею людьми. – Якщо легалізувати проституцію, то вона все одно не вийде з тіньового бізнесу. По-перше, її приберуть до рук інші, і буде продовжуватись те саме, але майже легально. Навряд чи гроші будуть надходити до бюджету. По-друге, повій стане набагато більше, адже тепер їм буде все можна. Замість 398 в області з’явиться 4000 проституток. Я б наполягав, щоб, навпаки, затвердили більші штрафи за проституцію (зараз штраф за адмінкодексом – від 51 до 350 грн, на перший раз взагалі можна відбутися попередженням, – прим. авт). А ще непогано було б притягувати до відповідальності осіб, які «купують» любов.

«Людина з відхиленнями все одно піде на злочин»

Наталія Чупріна, лікар-психіатр Полтавського психоневрологічного диспансеру, певна - якщо вже проституція існує, то потрібно її легалізувати. Хоча, вважає фахівець, такий крок не вплинув би суттєво на зміну ситуації зі злочинами на сексуальному ґрунті.

– Якщо є певні психічні відхилення, то людина все одно піде на злочин, – говорить Наталія Валентинівна. Але легалізація проституції вирішила б інші проблеми. Наприклад, проблеми багатьох людей із обмеженими можливостями мати статеві стосунки.

Працівники секс-індустрії - «за» легалізацію

Журналістам «Кола» вдалося на умовах анонімності поспілкуватися з сутенером.

– Я - "за" легалізацію проституції, – сказав він. – Це б, можливо, покращило умови праці для дівчат, бо бачили б ви, як їм тут доводиться працювати (розмова відбувалася на трасі Київ – Харків, – авт.). Ми навіть згодні платити адекватні податки, аби дівчата не стояли де прийдеться. Можна ж облаштувати якісь спеціальні місця, робити їм медичний огляд та інше. Крім того, ми зможемо контролювати тих, хто буде «знімати» дівчат. Ризик натрапити на якогось збоченця чи маніяка значно зменшиться.

Довідка «Кола»: за інформацією правоохоронців, у Полтаві «елітну» проститутку (через інтернет, у дорогих барах, саунах) можна замовити у середньому за суму від 200 до 1000 гривень. Чим дівчина молодша, тим вище ціна. На трасі дівчата надають послуги інтимного характеру за суму від 50 до 300 гривень. Найдорожче коштують чоловіки, що надають секс-послуги, оскільки їх набагато менше, ніж жінок.

Андрій Іванов, Валентина Зайченко

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter