У Полтаві розглядали можливість створення суспільного телебачення та радіо

Новини
15 вересня 2010 о 12:39654 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві розглядали можливість створення суспільного телебачення та радіо
Лідія Миронович Сьогодні, в Полтавській ОДА обговорювали ініціативу Президента України Віктора Януковича по створенню суспільного радіо та телебачення.

За словами Олександра Удовіченка такі ЗМІ необхідні задля ефективного діалогу влади та громадськості. На його думку просто необхідно, щоб «влада чула голос громадськості».

Микола Перепелиця, начальник Головного управління інформаційної та внутрішньої політики ОДА зауважив, що вже існує концепція (шість розділів та 16 статей) суспільного телебачення та радіо, яка розмішена в інтернеті та опублікована в ЗМІ.

Де узяти гроші на суспільне телебачення?

В учасників засідання виник ряд сумнівів щодо проекту, адже не відпрацьована система його фінансування. Лілія Миронович, представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України в Полтавській області, наголошує що на такому телебаченні та радіо повністю відпадає можливість комерційної реклами.

Суспільне телебачення за окрему плату

– У деяких країнах суспільне мовлення існує за рахунок абонентської плати, – говорить пані Миронович. – Але в Українських реаліях не можливо ввести ще й додаткову платню – надто низький рівень життя, особливо на селі. А у містах люди будуть більше дивитися кабельне чи супутникове телебачення.

Єдине найреальніше джерело фінансування на думку Лілії Миронович – державна казна та власні доходи суспільного мовлення (аудіо, відео продукція та використання авторського права).

Віктор Чубенко

Віктор Чубенко, голова громадської організації «Полтавські медіа-ініціативи», також наголосив на деяких важливих системних проблемах. На його думку концепція поки що не зовсім досконала і її необхідно доробити.

– Є питання по структурі, яка керуватиме суспільним мовленням, – зауважив Віктор Віталійович. – У концепції не до кінця відкрите це питання. Але його необхідно роз’яснити громадськості та медіа-спільноті.

Наступна проблема – рекламні послуги, адже суспільне телебачення – неприбуткова організація, а рекламні послуги водночас є комерцією.

Пізно кинулися. Всі в Інтернеті

Також, на думку голови «Полтавських медіа-ініціатив» необхідно робити суспільне мовлення і в інтернеті, адже ця частина інформаційних ресурсів вже на передовій медіа-ринку (інтернет-видання, суспільні мережі та блоги). І за створення громадського телебачення та радіо вже, можливо, взялися просто запізно.

Що робити, коли влада не хоче говорити?

– До створення суспільного мовлення повинні долучитися і інші ЗМІ, громадські організації та органи влади, адже вони усі створюють новини, – наостанок зауважив Віктор Чубенко. – Про що можна говорити сьогодні, коли у Полтаві єдиним оглядачем діяльності міської ради є прес-служба. Не можна отримати жодного коментаря від жодного спеціаліста.

Нагадаємо, що створення суспільного телебачення та радіомовлення обговорюється вже п’ять років. Перша спроба створити подібний медіа-продукт була відразу після Помаранчевої революції. Головний мотив створення – відповідна вимога  Ради Європи до України.

Довідка

Суспільне телебачення та радіо – вид засобу масової інформації, який належить громадськості. Основна ідея – новини від людей до людей.

Андрій Іванов

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter