Спецпроект: Під час окупації Полтава була культурним центром на Східному фронті

Новини
Валентина Зайченко23 вересня 2010 о 12:282242 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Спецпроект: Під час окупації Полтава була культурним центром на Східному фронті
Полтава в роки окупації своїм культурним життям мало нагадувала місто воєнного часу. Хоча всі заклади культури працювали на німців. В роки окупації тут знаходився театр Колізей
У роки окупації в місті діяло: - 2 кінотеатри, що демонстрували німецькі фільми (окремі з них, з українським перекладом); - театралізований ансамбль української пісні та танцю; - дитячий (згодом молодіжний) театр з балетною студією та хором; - літня естрада в Петровському парку;

Також у Полтаві

Наприкінці 1941 року відновив роботу Полтавський історико-краєзнавчий музей. З початку 1942 року його директором став колишній в'язень сталінських таборів, Костянтин Мощенко. У березні 1942 року при музеї було відкрито художньо-промислову школу з відділами: килимарським, ткацьким та народної вишивки. Значну частину устаткування та виробів розграбували німці, а після капітуляції Німеччини їх вивезли до США.

У березні 1942 уперше за багато років без штучних ідеологічних нашарувань, хоч і за згодою німців, в уричистій обстановці були відзначені Шевченківські свята.

18 квітня 1942 року на вулиці Котляревського відкрилась художня майстерня з 12 робітниками. Окрім цього, ще існувала і художньо-декоративна майстерня, де працювали 33 робітники.

На початку 1943 у Полтавському театрі працювало 285 осіб постійного складу, в тому числі 75 хористів й 45 оркестрантів. Такого чисельного колективу він не мав ні до, ні після війни.

По вул. Шевченка 29 відразу після вступу німців до Полтави відкрилась приватна їдальняПо вул. Шевченка 29 відразу після вступу німців до Полтави відкрилась приватна їдальня На вул. Жовтнева 20, раніше вул. Олександрівська 20, під час окупації знаходилась столова закритого типу, де харчувалися виключно вчителі-пенсіонериНа вул. Жовтнева 20, раніше вул. Олександрівська 20, під час окупації знаходилась столова закритого типу, де харчувалися виключно вчителі-пенсіонери У будинку музеї В. Г. Короленка в Полтаві деякий час мешкав гебітскомісар Маттерн, який розпоряджався майном музею як своїм.У будинку музеї В. Г. Короленка в Полтаві деякий час мешкав гебітскомісар Маттерн, який розпоряджався майном музею як своїм.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter