У Полтаві триває фестиваль документального кіно «Полтава-док»

Новини
Валентина Зайченко1 жовтня 2010 о 16:36862 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві триває фестиваль документального кіно «Полтава-док»
Сьогодні в Полтаві відкрився перший обласний фестиваль документального кіно.
Він триватиме два дні у рок-н-рол кафе «Вілла Крокодила», що в парку «Перемога». Вхід для бажаючих переглянути роботи аматорів та професіоналів вільний.

У програмі фестивалю демонструють документальні стрічки тривалістю до 15 хвилин. Усього полтавцям та гостям покажуть 21 фільм 11 авторів.

На відкриття дійства прибули не всі творці кіно, чиї картини представлені на конкурсі. Можливо, декому завадила дощова погода. У перший день увазі присутніх та поважного журі представлені фільми природоохоронної тематики, що оцінюються в номінації «Людина і природа».

Завтра, в суботу (другий день кінофесту) покажуть стрічки, які йдуть у конкурсі в номінації «Мистецтво жити».

Один із фільмів є в кабінетах перших осіб держави

Відкрив фестиваль фільм «Зупинись і здивуйся» обласної державної телерадіокомпанії «Лтава», що розкриває проблеми опустелювання. Автор – Аліна Кваша, журналіст.

Другим показали фільм «Команда Геростратів». Його творець – еколог із Гадяча Микола Торяник.  Суть картини – зберегти унікальну місцевість району, де  є рослинність, занесена до Червоної книги України. Адже чиновники Гадяччини збираються там робити піщаний кар’єр, хоча пісок не придатний для будівництва. А рідкісну флору гадяцькі посадовці шукали в грудні! Тож нічого не знайшли. Таку стрічку автор надіслав до перших осіб держави. Каже, що фільм дав позитивні плоди.

А Віктор Мокрий з Кременчука привіз на конкурс стрічку про директора заводу «КрАЗ». Пан Віктор із 1975 бере участь у фестивалях документального кіно, його в області називають метром документалістики.

До складу журі увійшли знавці кіно з Білорусі та України: Юрій Санжаровський, кінооператор, та Віктор Калашник, режисер, професор Державної академії мистецтв Білорусі.

Україну представляє в якості члена журі Микола Січкар, директор «Кіновідеопрокату».

Організатор «Полтава-Док» –  Олександр  Калашник, дипломант міжнародних кінофестивалів, що проводились у Швеції, Естонії, Фінляндії.

– Полтаву називають духовною столицею, а чогось подібного в нас досі не було, тож я вирішив організувати цей фестиваль, – каже Олександр Калашник.

Ніна Король

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter