Інфаркт міокарда значно частіше розвивається у чоловіків

Здоров'я
Валентина Зайченко7 жовтня 2010 о 12:411433 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Інфаркт міокарда значно частіше розвивається у чоловіків
Хвороби серця – найпоширеніші у світі. Нині вони омолодились.
Інфаркт міокарда значно частіше розвивається у чоловіківПро те, як берегтись, якщо ви в групі ризику, та як запобігти серцевим захворюванням, розповіла  Наталія Капрова, лікар-кардіолог Полтавського обласного кардіологічного диспансеру.

Ішемічна хвороба серця (далі ІХС) – це захворювання, яке розвивається внаслідок звуження коронарних артерій, що зумовлює погіршення кровопостачання серцевого м’яза і недостатнє надходження кисню до серця. Переважно, до звуження коронарних артерій призводить атеросклероз.

Тобто на внутрішній поверхні судини зявляється і поступово виростає атеросклеротична бляшка, багата холестерином, жирами. Ділянка серцевого м’яза, яка кровопостачається звуженою судиною, різко страждає. Наростає дефіцит кисню, виникає знекровлення (ішемія), як наслідок – омертвіння цієї ділянки (інфаркт міокарда).

Інфаркт підкошує молодих чоловіків та зрілих жінок

Загалом чинники, що сприяють розвитку ішемічної хвороби серця, поділяються на дві групи: ті, на які ми не можемо впливати (немодифіковані) і ті, на які ми можемо впливати (модифіковані).

У молодому та середньому віці інфаркт міокарда значно частіше розвивається у чоловіків.

В міру старіння зростає вірогідність цього захворювання у жінок.

Вони починають хворіти після менопаузи, оскільки зменшується вивільнення жіночих статевих гормонів (естрогенів), що захищають судини від розвитку атеросклерозу.

У віці 65-84 років частота захворювань серцево-судинної системи серед чоловіків і жінок майже однакова.

Дослідження показали, що в осіб старшого віку, які регулярно виконують фізичні вправи, ризик смерті з причини серцевих захворювань значно менший порівняно з особами, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Обтяжена спадковість

Лікарі вже давно помітили, що певні види хвороб, у тому числі і серцево-судинні, носять сімейний характер. Іншими словами, проблема виникає ще задовго до народження людини.

Модифіковані фактори ризику

Тютюновий дим шкідливий надзвичайно.

Але ще більш небезпечними є і важкі метали (хром, нікель, свинець та інші), які містяться в тютюновому димі. Вони здатні накопичуватися у організмі людини і практично не виводяться з нього.

Результати ряду досліджень стверджують, що споживання малих доз алкоголю пов’язане зі зниженням частоти виникнення інфаркту міокарда та атеросклерозу.

Проте залишається нез'ясованим той факт, чи це є чинник, який працює самостійно, чи він діє в парі з іншими, що знижують частоту серцево-судинних захворювань.

Відомо, що червоне вино не тільки зумовлює незначне зростання ліпопротеїдів високої щільності («добрих» жирів), але й містить поліфеноли – речовини, які мають проти атеросклеротичну дію. Тому вживання невеликої кількості червоного вина (не більше одного келиха за добу) може корисно впливати на серце та судини.

Малою дозою алкоголю на добу вважається :

для чоловіків - 500мл пива або 250 мл сухого вина, або 60 мл горілки; для жінок – удвічі менше. Споживання алкоголю в більшій кількості є небезпечним для здоров'я, оскільки збільшується ризик розвитку захворювань серця, гіпертонічної хвороби, інсульту, ушкоджується печінка тощо.

Стрес і професійна шкідливість.

Якщо робота шкідлива для серця і судин, поміняйте її заради свого ж здоров’я. І намагайтесь уникати стресів, простіше дивіться на життя.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter