Кінця світу у 2012 році не буде

Новини
Валентина Зайченко20 жовтня 2010 о 10:02958 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Кінця світу у 2012 році не буде
Американський вчений Жерадо Алдана написав у своїй книзі Календарі й роки II: Астрономія і час в давнину і середньовіччя, що календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше, пише портал Discovery News.

Фото: liveinternet.ruФото: liveinternet.ru Американський вчений Жерадо Алдана написав у своїй книзі Календарі й роки II: Астрономія і час в давнину і середньовіччя, що календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше, пише портал Discovery News.Як говориться в книзі, індіанці майя, які жили на території Центральної Америки з другого тисячоліття до нашої ери, розробили власну календарну систему, засновану на астрономічних подіях. Один зі створених ними календарів, що відмірює великі проміжки часу, так званий Довгий рахунок, був кінцевим - в ньому містилося тільки 5126 років. Довгий рахунок починався з 3114 року до нашої ери за григоріанським календарем. Алдана у своїй книзі стверджує, що календар майя не може бути повністю переведено в григоріанський календар. Для того, щоб співвіднести календарі, вчені розробили декілька алгоритмів кореляції. У найбільш популярному з них використовується так звана константа GMT (GMT constant) - кореляційний фактор, названий так за ініціалами вчених, які розробили його. Для обчислення константи GMT вчені орієнтувалися на астрономічні події, що відбувалися в давнину, задокументовані як майя, так і мешканцями Старого Світу. У своїй книзі Алдана наводить докази того, що одну з таких подій було інтерпретовано невірно. На думку вченого те, що творці константи GMT описали як схід Венери, могло насправді бути падінням метеорита. Якщо припущення автора виявиться вірним, то розбіжність між календарем майя і григоріанським календарем становить не менш ніж 60 днів. Незалежно від того, чи буде підтверджено висновки Алдани, самі майя не писали, що кінець їх календаря відповідає кінцю світу. Більше того, деякі вчені вважають, що Довгий рахунок був циклічним - після завершення одного циклу починався наступний.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter