Новий 57 мікрорайон Полтави збудують за 10-12 років

Новини
25 жовтня 2010 о 11:502959 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Новий 57 мікрорайон Полтави збудують за 10-12 років
109,8 га землі у Полтаві заплановано віддати під забудову нового мікрорайону.
Будівництва завершиться за 10-12 років. Цей житловий район позначається на проектній документації цифровим позначенням «57», тому виноситься назва для обговорення назву мікрорайону від назви основної вулиці – «Лазурний». Запланована чисельність населення – більше 15 тисяч жителів.

Нові будинки будуть найбільшими у Полтаві

Мікрорайон пропонують розмістити неподалік житлового масиву «Половки», у південно-західній частині міста. Територія мікрорайону обмежується:

- з півночі – вулицею Половка;

- з півдня – ставками та Пушкарівською балкою;

- із заходу – Гришкиним лісом;

- зі сходу – вулицею Лазурною (Сади-ІІ).

Андрій Бабенко показує проект майбутнього мікрорайонуАндрій Бабенко показує проект майбутнього мікрорайону – Мікрорайон умовно розподілено на декілька зон – житлова багатоповерхова, зона шкільних та дошкільних закладів, зона торгівельно-офісного центру та спортивно-оздоровчого комплексу з багатоповерховим паркінгом, – розповів Андрій Бабенко, представник ТОВ «Полтавстрой». – Частина масиву відводиться для зони відпочинку та малоповерхових будинків. У новому житловому масиві заплановано спорудити школу на 990 місць та три дошкільних заклади на 280 місць кожний. Забудову пропонують здійснювати багатоповерхівками від п’яти до 16 поверхів. Поверховість будинків поступово знижується у південному напрямку до мікрорайону «Сади-ІІ», щоб створити перехід до малоповерхової забудови. Основні будинки будуть у вигляді підкови, так звані житлові групи напівзамкнутого типу. У Полтаві таких великих будинків ще не будували, в середньому будуть по 1800 мешканців. Для постійного зберігання транспорту пропонується здійснити будівництво двох багатоповерхових механізованих паркінгів та влаштування вбудованих паркінгів у житлових будинках.

Береги ставків авторами проекту пропонується обладнати для влаштування зони відпочинку (набережна з доріжками для прогулянок, літні майданчики, місця для купання).

Перші поверхи будинків обладнуються  для розміщення об’єктів медичного обслуговування майбутніх мешканців, культури, соціальної сфери (амбулаторії сімейної медицини, центри  дитячого дозвілля, бібліотеки тощо), громадського харчування та торгівельно-розважальних.

Житлові квартали максимально звільнено від транспортних потоків, передбачено лише  пішохідні зв’язки та під’їзди до будинків.

Центр мікрорайону розміщується на розі вулиць Лазурна та Нова магістраль (з виходом на вулицю Примакова). У цьому місці пропонується спорудити торгівельно-розважальний центр та спортивно-оздоровчий комплекс, багатоповерховий механізований паркінг, що призначені для обслуговування як мешканців мікрорайону, так і прилеглих існуючих районів.

Полтавці бояться, що ставки будуть знищені

Зараз ця територія використовується як земельні ділянки для городів.

Територія "Лазурного" використовується полтавцями для агрономіїТериторія "Лазурного" використовується полтавцями для агрономії – Це гарне місце відпочинку, багато відпочивають, – сказала Наталя, викладач. – У мене тут невеличкий город, сусіди всі то викладачі, то лікарі. Урожаю тут не багато, швидше використовуються як місце для релаксації. Бо з роботи приходиш навантаженим, а тут відпочиваєш. Оці красиві ставки після початку будівництва швидше за все перетворяться на відстійники. Тут пагорби та схили, все сміття буде в ставках. Шкода буде такої краси.

– У нас тут городи, – розповіла Любов Єфимівна, пенсіонерка. – Шкода, коли їх не буде. Тут кругом і так одні багатоповерхівки на Огнівці та Садах. Я проти такого будівництва.

У міськвиконкомі створено погоджувальний комітет

Для узгодження та внесення пропозиції створено погоджувальний комітет, який працюватиме до початку листопада.

– Потрібно дослідити якість води, що потрапляє у ставки, –  розповів Олександр Ткаченко, голова обласної організації Українського товариства охорони природи. –  Ці водойми розглядаються як основний елемент загальної ландшафтної рекреаційної системи міського значення.

–  Управління охорони здоров'я Полтавського МВК пропонує передбачити відкриття 2 амбулаторій сімейної медицини, – повідомив Вадим Вадімов, головний архітектор Полтави. – Управління у справах сім'ї, молоді та спорту внесло пропозицію щодо будівництва спортивних майданчиків зі штучним покриттям. Зараз проект нового мікрорайону перебуває на додатковому вивченні, архітектори намагаються врахувати всі пропозиції як комунальних служб, так і жителів прилеглих мікрорайонів.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter