Місця, де полтавці можуть законно поїсти, попити і покурити

Дозвілля
Валентина Зайченко10 листопада 2010 о 14:442793 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Місця, де полтавці можуть законно поїсти, попити і покурити
Останній раз закон про паління в громадських місцях доповнювали та змінювали дев’ять місяців тому. Окремими статтями в ньому регламентуються умови куріння
в закладах громадського харчування.

Про дотримання цього закону в Полтаві – наступний матеріал Ольги Ільїної.

50 на 50

За останні два роки закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» потерпав від змін двічі. У липні 2009 року і в лютому 2010. Діючим нині законом чітко встановлюються місця, де паління дозволено чи обмежено. А частина про кафе звучить так: «У закладах громадського харчування відводиться не менше 50 відсотків площі торгових залів таких закладів для обслуговування осіб, які не курять».

Приміщення для людей, що не палять, повинно не просто займати 50% торговельної площі, а ще й розміщуватись так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію! У іншому випадку, згідно зі статтею 20 цього ж закону, власник закладу (суб’єкт господарювання) муситиме сплатити штраф від однієї до 10 тисяч гривень.

Польове дослідження «димових» умов

То де ж у нашому місті курці можуть одночасно насолоджуватися і їжею, і улюбленою звичкою, а некурці – їсти і не дихати тютюновим димом? Щоб скласти об’єктивну картину, наскільки ж дотримуються закону про паління в закладах міста, журналіст відвідала 31 таке місце. Бари, ресторани, кафе розташовані як у центральній частині міста, так і в спальних його районах. У 18 з них поважають відвідувача, який не курить. В інших – некурцям не буде комфортно.

Спочатку журналіст зайшла у кафетерій, розташований у центральній частині міста.

Кафетерій має три зали, що розділені дверними проходами. У двох із них на стінах таблички «Паління заборонено». Тобто «зона для некурців» займає більше 50% площі. Але відвідувачі спокійно палять у всіх залах. Напівпідвальне приміщення буквально потопає в клубах їдкого тютюнового диму. Власник закладу в той час також був у кафе. Він пояснив, що то вина відвідувачів, а вплинути на їхню поведінку ніяк не можна.

– Були часи, коли у нас палили, а сигарети гасили прямо в чашки. Не можна ж тут поставити наряд міліції, щоб контролювати кожного клієнта. Сюди приходять випити кави. А кава передбачає сигарету. У нас є таблички і окремий зал для паління з повітряною заслінкою. Я ж не можу 50 людей, що курять, вигнати заради Вас однієї, якщо Ви не палите.

Я спробувала залишити відгук у «Книзі скарг та пропозицій». Але знайти останню працівники кафетерію не змогли. Вони пояснили, що ніхто з відвідувачів ніколи цієї книги не просив і нічого поганого не писав. Порадили зайти через кілька днів, мовляв, раптом вона до того часу знайдеться.

Наступним на шляху став кафе-бар у підземному переході «Злато місто».

Стосовно 50 відсотків щодо загальної площі приміщення, відведеної для некурців, – усе нормально. Але ж між столиком, де палять із «зони для курців» та столиком, де не палять, відстань не більш ніж півтора метра. Тож, якщо тут частини закону про площу і дотримуються, то частина про її відокремлення так, щоб дим на цю площу не поширювався, проігнорована.

Книгу скарг тут надали. А от власник поспілкуватись не захотів. Адміністратор пояснила, що законодавства вони дотримуються, і скарг від відвідувачів ніколи раніше не було.

Далі зайшла перекусити у кафе-бар поблизу однієї з центральних зупинок громадського транспорту.

Тут приміщення також невеличке. Судячи з написів, палити в ньому заборонено. Але попільнички на столах та відвідувачі з цигарками красномовно свідчать про зворотне. Наша скарга тут також була першою, за весь час роботи закладу.

У кафетеріії біля зупинки «Мотель» теж невеличке приміщення, із зонами для паління та непаління. Розділені вони повітряною перегородкою.

Власник закладу зазначив, що столики в зоні для некурців найчастіше залишаються незатребуваними.

– У нас некурців дуже мало. Я ж не винен, що нація палить. А серед наших відвідувачів палять практично всі. Тому столики для некурців залишаються незатребуваними. Адже зазвичай людина хоче випити і покурити. Розділити приміщення по-іншому я не можу. Зате в нас встановлена сучасна витяжна система європейського зразка, яка коштує 120 тисяч. Тому димом у приміщенні не пахне, – розповів Олексій Іванович.

У цьому кафетерій скарг вів відвідувачів з приводу паління також раніше не було.

Згідно з «Правилами роботи закладів (підприємств) громадського харчування», затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 року № 219, до закладів (підприємств) громадського харчування належать: фабрики-кухнi, фабрики-заготiвельнi, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини кулінарних виробів, кафетерії, піцерії, ресторани та бари.

В закладі палять з порушенням законодавства Місцезнаходження Вид порушення
Кафе-бар «Алі- баба» Вул. Шевченка, 23. Орієнтир: Медично-стоматологічна академія Палять в усіх залах приміщення.
Кафе «Березка» Вул. Куйбишева 5а. Орієнтир: корпусний парк В приміщенні відведено менше 50 % місць для відвідувачів, що не палять.
Кафе-бар  «Бістро» Вул. Жовтнева 44. Орієнтир: зупинка «Майдан Незалежності» Палять в усіх залах приміщення.
Кафе «Діана» Вул. Чапаєва, 9. Орієнтир: центральний ринок Палять в усіх залах приміщення.
Кафе «Легенда» Вул. Гагаріна, 3. Орієнтир: площа Леніна Палять в усіх залах приміщення.
Кафетерій «Материк кофе» Вул. Фрунзе 15/29. Орієнтир: магазин «Весна» Палять в усіх залах приміщення.
Кафетерій «На посошок» Вул. Калініна, 2. Орієнтир: зупинка «Мотель» Дим поширюється в зону, де паління заборонено.
Кафе-бар «Ностальгія» Вул. Калініна, 43. Орієнтир: ринок «Алмазний» Дим поширюється в зону, де паління заборонено.
Кафе-бар «Ода» Вул. Шевченка, 31. Орієнтир: центральний ринок Палять в усіх залах приміщення.
Кафе-бар  «Пірамідка» Вул. Калініна, 43. Орієнтир: ринок «Алмазний» Палять в усіх залах приміщення.
Кафе-бар «Стадіон» Вул. Жовтнева, 29а. Орієнтир: комплекс «Злато Місто» Дим поширюється в зону, де паління заборонено.
Кафе-бар «Європа» Майдан Незалежності, 5б. Орієнтир: стадіон «Ворскла» В основному приміщенні немає окремих столиків для відвідувачів, що не палять.
Заклади, де є спеціально обладнані зали для паління і дим не поширюється в зону для некурців: (алфавітний порядок) Кафе-бар «Beer Лога», вул. Жовтнева, 32. Орієнтир: магазин «Магія світла». Кафе «Villa Крокоділа» просп. Першотравневий, 20б. Орієнтир: парк «Перемога» Кафе-бар «Арабеска», вул. Жовтнева, 9. Орієнтир: музичне училище. Кафе-бар «Арена club», вул. Станиславского, 14/2. Орієнтир: вхід в ринок «Станіславский» на Огнівці Кафе-бар «Апельсин», вул. Калініна,11. Орієнтир: зупинка «Торговий центр» Кафе «Бонжорно», вул. Калініна, 43а. Орієнтир: на ринку «Алмазний» Кафе «Голд», проспект Першотравневий 17б. Орієнтир: парк «Перемога» Кафе «Дежавю», вул. Фрунзе, 19а. Орієнтир: магазин «Весна» Кафе «Домінік», вул. Жовтнева 21. Орієнтир: Театр ім. Гоголя. Кафе-бар «Енеїда», вул. Жовтнева, 29а. Орієнтир: комплекс «Злато Місто» Кафе «Эхо веков», вул. Фрунзе, 42а. Орієнтир: зупинка Чапаєва, навпроти ОДТРК «Лтава» Кафе «Наталі», вул. Шевченка, 96. Орієнтир: за автостанцією по вулиці Шевченка Кафе-бар «Помідор», вул. Леніна 16. Орієнтир: зупинка «Вулиця Леніна» Кафе «Теле-піца», вул. Чапаєва, 29. Орієнтир: центральний ринок. Кафе «У друзів», вул. Котляревського, 38/40. Орієнтир: мед академія Кафе «Ханума», вул. Калініна, 43. Орієнтир: на ринку «Алмазний» Кафе «Хуторок», вул. Леніна, 118. Орієнтир: зупинка «Оптика» Кафе-бар «Чемпіон», вул. Жовтнева, 46. Орієнтир: зупинка «Майдан Незалежності»

Як захистити свої права

У Полтавському обласному управлінні у справах захисту прав споживачів повідомили, що за час набуття чинності дійсного закону про паління в закладах громадського харчування до управління з даного питання скарг від громадян не надходило.

– Основною рекомендацією для громадян щодо оформлення звернення про порушення в закладі громадського харчування, є обов’язкове зазначення у зверненні: найменування суб’єкта господарювання; його адреса, за якою буде проводитися перевірка, та предмет перевірки, – повідомили в управлінні.

Щоб правильно оформити звернення в управління з захисту прав споживачів, можна скористатися рекомендаціями руху добровольців «Простір свободи». На їх офіційному сайті (http://www.dobrovol.org) є бланки заяв про фіксацію порушень закону про паління в громадських місцях. Разом із зверненням в управління свою скаргу слід записувати у «Книзі скарг та пропозицій» закладу.

Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу) та вживання тютюнових виробів

Забороняється куріння тютюнових виробів:

1.у ліфтах і таксофонах;

2.у закладах охорони здоров’я;

3.у навчальних та освітньо-виховних закладах;

4.на дитячих майданчиках;

5. на спортивних майданчиках;

6. у під’їздах жилих будинків;

7. у підземних переходах;

8. у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

1) у закладах громадського харчування;

2) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

3) у приміщеннях закладів культури;

4) у приміщеннях закритих спортивних споруд;

5) у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності.

Голос народу Як Ви ставитеся до паління в закладах громадського харчування?
Максим, студент, палить – Вважаю, правильним те, що дозволено в деяких закладах палити і є окремі зали для цього. Важливо, щоб були спеціально відведені місця для паління. Артур, студент, не курить – Ставлюсь до цього дуже негативно. Коли людина хоче поїсти, а їй доводиться дихати нікотиновим димом, – це погано. Мені таке неприємно і повністю перебиває апетит.
Юлія, бухгалтер, не палить – Якщо люди палять, то повинно бути спеціально обладнане місце для цього. Те, що я не палю, – то нічого. Але те, що цим димом дихають діти, – то просто жахливо. Тому я вважаю, що мають бути окремі зали для паління і зали, де паління заборонено.
Роман, студент, курить – Я негативно ставлюся до паління в загальних залах закладів громадського харчування.
Віра Іванівна, пенсіонерка, не палить – Культурна людина зобов’язана вести себе відповідно. Навіть на вулиці багато жінок курять – а то дійсно погано. А там, де люди прийшли поїсти, взагалі не треба курити.
Костянтин Миколайович, водій, палить – Повинні бути окремі зали для паління. Посидіти з цигарочкою в кафе після обіду – то святе. Я хотів би не виходити кудись на вулицю, а курити прямо в кафе, але в окремому залі.
Олена, соціальний працівник, курить – Сама палю, а до паління в закладах громадського харчування ставлюсь негативно. Бо харчування є харчування. А палити можна надворі або у спеціально відведеному місці.
Віталій, студент, палить – Загалом до паління в закладах громадського харчування ставлюсь негативно. Має бути заборонено палити в кафе або дозволено паління в спеціальних місцях.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter