У Полтаві 9 родин досі залишаються прописані у будинку без даху

Новини
Валентина Зайченко10 листопада 2010 о 22:462087 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві 9 родин досі залишаються прописані у будинку без даху
Будинок, або те, що від нього залишилось, по вулиці Леніна, 104 вже кілька років є предметом спору міської влади, забудовника району та родин, які в будинку до цих пір прописані.

У цьому будинку досі прописані людиУ цьому будинку досі прописані люди

Будинок побудований у 1870 році. Строк його експлуатації закінчився вже кілька десятиліть тому. 40 років тому (рішенням №407 Полтавської міської ради від 30.06.1965 року) від території будинку забрали значну частину для зведення багатоповерхівки. Сам будинок по Леніна, 104 постановили знести тим же рішенням, а його мешканцям дати нове житло. На той момент у будинку проживали 40 осіб. Зараз з них залишилось лише 17, серед яких два інваліди та сім малолітніх дітей. Вони досі чекають нового житла. Але рішення міської ради не виконується вже 40 років. За цей час будинок встиг просісти, кілька разів згоріти, і взагалі розвалитися.

– Без нашої згоди через подвір’я того будинку був проведений каналізаційний колектор та встановлені два каналізаційні колодязі. У 1983 році вони почали забиватися і двір постійно заливало фекаліями. У 2003 році наші сараї та господарські приміщення знесли без нашого дозволу, відрізали газ та світло. Ми змушені були виїхати, хто куди, бо дозволу на ремонт чи реконструкцію будинку нам не давали, мотивуючи тим, що будинок знаходиться в зоні «червоної лінії» та першочергового зносу, – розповідає Валентина Співак, одна з колишніх мешканок будинку. – Дев’ять родин вже десять років знімають житло, адже своє розвалилось, а нового придбати немає коштів.

Як розповіла Валентина Співак, зносити будинок, який псує вигляд центральної вулиці, також передумали.

Валентина Співак показує докумети, які підтверджують її словаВалентина Співак показує докумети, які підтверджують її слова

– Якщо будинок зноситимуть, то усім, хто в ньому прописаний, потрібно давати квартири. Зрозуміло, чого будинок не зносять, – говорить Валентина Співак.

У 2005 році міська рада надала територію по вулиці Леніна від будинку №34 по №124 «Полтаватрансбуду» під забудову та реконструкцію кварталу.

– Ми зраділи, думали, що коли район реконструюватимуть, то наш будинок знесуть і нам дадуть житло. Спочатку Олексій Ландар, директор ВАТ «Полтаватрансбуд», давав нам письмову відповідь, що будинок підлягає знесенню. Але потім, коли стало зрозуміло, що потрібно видати 9 квартир, рішення змінилося, – розповідає Валентина Співак.

Олексій Ландар у розмові з журналістом признав, що спочатку не розібрався, що дана ділянка землі не придатна для будівництва. Тому зносити будинок він передумав.

Мешканці розваленого будинку неодноразово пікетували приміщення міської ради, звертались до різних чиновників, у правові структури, але ситуація залишається без змін.

  • У 2008 році рішенням сесії міської ради ВАТ «Полтаватрансбуд» зобов’язали забезпечити знесення будинку та надати грошові компенсації або відселити мешканців будинку.
  • У 2009 році Полтавський філіал державного підприємства «НДІ Проектреконструкція» зробив технічний висновок на будинок по Леніна, 104. У висновку йдеться, що будинок непридатний для проживання, знаходиться в аварійному стані, несе загрозу пішоходам та тим, хто може потрапити в будинок. Адже на ньому немає ні замків, ні дверей, ні вікон. Також у технічному висновку написано, що будинок слід негайно демонтувати, а його мешканцям надати житло  у вигляді компенсації.

Але все це ніяк не вплинуло на хід подій – розвалений будинок на місці, люди – без житла і досі. За два роки мешканці горезвісного будинку програли кілька судів.

– Ми судимося з «Полтаватрансбудом» вже кілька років. Програли вже три суди. Зверталися вже й у Київ до високопосадовців. Та немає справедливості ніде, так і буде цей будинок стояти та псувати вигляд міста, а ми – поневірятися по чужим домівкам, – говорить Валентина Співак. – До того ж, через негаразди з нашим колишнім будинком нас вже 20 років не вносять в списки виборців і ми не маємо змогу навіть виконати свій громадянський обов’язок – проголосувати.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter