При холодовій алергії лікуйте шлунок, а при перохолодженні не пийте алкоголь

Статті
Ольга Правденко15 грудня 2011 о 13:166783 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 При холодовій алергії лікуйте шлунок, а при перохолодженні не пийте алкоголь
Узимку все більшої актуальності набувають питання холодової алергії та перохолодження організму.


Фото: allwomens.ruФото: allwomens.ru

Якщо останньому легко завадити та можна швидко усунути, то холодову алергію без допомоги лікаря-алерголога не побороти.

Головна проблема людей, які страждають на холодову алергію – до холоду звикнути неможливо. Навіть невеликий мороз може спровокувати виражену шкірну алергію.

–Узимку загострюється дуже багато захворювань, але не варто всі пов’язувати з алергією, – розповіла Людмила Рудяга, лікар-алерголог дитячий. – Щодо холодової алергії, то вона проявляється у вигляді кропив’янки. Кропив’янка може бути викликана, як дією низької так і високої температури. Тобто  проявлятися не лише на морозі, а й влітку, наприклад,  при виході з холодної води, значній зміні температури. Взагалі кропив’янка буває двох видів: набута та вроджена. Вона може бути ранньою, коли висип з’являється після переохолодження через декілька секунд та пізньою –  через дві-три години, а інколи, навіть через 24 – 48 годин після того, як людина довго була на холоді.



Розвитку холодової алергії сприяють риніти й  тонзиліти



Кропив’янка – це висип схожий на ужалення кропивою. Частіше всього буває у вигляді свербежу, жару, пухирів. Пухирі можуть бути білими на червоному фоні, рожевими. Висипи особливо помітні навколо очей і біля губ. Інколи, на обличчі додатково з’являються висипання білуватого або легко-рожевого кольору. А при охолодженні значної частини тіла, висипання може бути по всьому тілу, при цьому в алергіків з’являється лихоманка, головний біль, рідше – підвищена температура або біль у суглобах.

Інколи вроджена кропив’янка проявляється, навіть при вживанні холодних напоїв.

Набута холодова алергія може бути пов’язана із захворюваннями інфекційного характеру та шлунково-кишкового тракту.

– При холодовій кропив’янці обовязково треба обстежувати та виявляти хронічні вогнища інфекції: риніти, отити, тонзиліти… які сприяють розвитку холодової алергії. А також кропив’янка буває при гельмінтозі, – додала Людмила Рудяга.

Максимальний прояв кропив’янки – холодовий набряк Квінке, який іноді ще називають гігантською кропив’янкою. У хворого в морозну погоду розпухають губи, також набряк може вражати щоки, повіки і статеві органи.

При тяжких проявах холодової алергії взимку хворі навіть не виходять на вулицю. У цьому випадку обовязково треба звератися до лікаря, бо сьогодні завдяки спеціальним лікам, цьому можна запобігти.

– Холодова алергія крім кропив’янки не проявляється більше нічим. Для того, щоб визначити чи є у вас цей вид алергії необіхдно пройти обстеження, зробити пробу із кубиком льоду. Але роблять це виключно спеціалісти-алергологи, – зазначила лікар.

Дерматит – не холодова алергія



Досить часто алергічний дерматит теж вважають холодовою алергією. Але, за словами Людмили Рудяги, це не так. Дерматити – запальні реакції шкіри на вплив подразників зовнішнього середовища.

Розрізняють контактні дерматити, які виникають унаслідок дії подразника безпосередньо на шкіру, та токсидермію – реакцію на потрапляння токсичних речовин в організм. Дерматит плутають із холодовою алергією через те, що при цій хворобі, як і при кропив’янці, з’являється почервоніння, набряки, припухлість, які супроводжуються відчуттям жару та свербежу.

– Дерматити, які виникають узимку, частіше всього пов’язані із синтетичним одягом та хутром, через які в людини можуть бути подразнення шкіри. Дерматити трапляються й на кистях рук. Наприклад, коли виходиш у морозну погоду без рукавичок із вологими руками, – розповіла алерголог.

Довідка



До речі кропивниця може виникати навіть не через холод, а як реакція на складові компоненти кремів для рук, які ви використовуєте в холодну пору року.

Якщо ви страждаєте на холодову алергію:

–  уникайте переохолодження, загартовуйтеся лише влітку, та й то з подвійною обережністю;

– обмежте вживання продуктів-алергенів;

– носіть одяг із бавовни – шерсть і штучні волокна можуть бути алергенами.

–  перед виходом на вулицю пийте гарячий чай і тепло вдягайтеся;

– часті прийоми ванни або душу загострюють перебіг холодової алергії. Краще купатися ввечері, коли вже не виходитимете на вулицю.

Як рятуватись, коли промерзли

При тривалому перебуванні на вулиці в морозну погоду може настати переохолодження. Найбільш сприйнятливі до нього страждають літні й ослаблені люди та маленькі діти. Малюки переохолоджуються, коли їх катають на санчатах. Дитина сидить на санках нерухомо і батьки часто не одразу й помічають, що в їхнього чада перохолодження організму.

Звичайно, не кожне переохолодження небезпечне для життя. Реальна загроза виникає при падінні температури тіла до 35° градусів і нижче.

Симптоми переохолодження:

тремтіння, яке може посилюватися, холодна і суха шкіра, повільний пульс, уповільнене дихання, температура тіла 35 ° або нижче, сонливість, яка може прогресувати навіть до коми.

Перша допомога при перохолодженні

Швидко перенесіть чи перетягніть потерпілого в тепле приміщення. Викличте «швидку допомогу». Перевірте наявність пульсу та дихання. При їхній відсутності зробіть штучне дихання та непрямий масаж серця. Якщо пульс і дихання присутні, укутайте потерпілого теплим одягом або ковдрами. Якщо людина при свідомості дайте їй випити гарячий чаю, кави чи просто гарячої води.

Чого не можна робити при переохолодженні

Не можна розтирати кінцівки потерпілого або змушувати його енергійно рухатися. Не дозволяйте потерпілому пити спиртне, це сприятиме ще більшому перохолодженню, а не зігріванню.  Не кладіть потерпілого в гарячу ванну.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter