Як не підхопити небезпечні мікроби

Новини
Валентина Зайченко27 лютого 2012 о 17:334954 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як не підхопити небезпечні мікроби
Де найчастіше можна підхопити мікроби та як цьому запобіги?


Фото з vidomosti-uaФото з vidomosti-ua

Мікроби оточують нас із самого початку нашого життя. Більше того, вони живуть всередині нас. Корисні мікроби допомагають нашій жиитєдіяльності, наприклад, травленню. Інші ж призводять до захворювань.

Узагалі мікроби – це мікроскопічні організми. Мікроби можуть бути бактеріями, грибами та археями. Вони живуть усюди на Землі, де є волога, в гарячих джерелах, у верхніх шарах океанської води і глибоко всередині скель, у межах земної кори. Мікроби є безпечні, умовно-патогенні та патогенні. Безпечні – це ті, які повинні бути в нашому організмі, умовно-патогенні та патогенні, «підхоплені» ззовні та шкідливі.

Найпоширеніші та найнебезпечніші бактерії



  1. Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок) – цю бактерію можна підхопити будь-де – в лікарнях, дитячому садку, школі, спортзалі, магазині, інших громадських місцях.


– Золотистий стафілок належить до непатогенних мікробів. Він є в організмі третини населення Землі. Проте варто людині з’їсти неякісні продукти харчування абі ті, які погано оброблені, наприклад, м'ясо, рибу, молочні продукти і цей мікроб може призвести до скарлатини, сепсису (зараження крові), запалення легенів. Найчастіше його знаходять у дітей, – каже Наталя Полтавець, лікар-інфекціоніст полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні.

2. Аcinetobacter baumannii – це одна із видів патогенних бактерій. Стійка до більшості антибіотиків.  Зазвичай вражає людей з ослабленою імунною системою, наприклад, поранених, літніх людей, дітей. Вона викликає особливу тяжку форму запалення легенів, бактеріальний менінгіт, перешкоджає загоюванню ран.  Acinetobacter надходить в організм через відкриті рани, катетери і дихальні трубки.

3. Escherichia coli (кишкова палочка). За словами лікаря, варто розрізняти бактерії нормальної кишкової палички та патогенної.

– Бактерії нормальної кишкової флори живуть у нашому кишечнику. Вони сприяють нормальному травленню, виконують захисні функції. Патогенна ж кишкова паличка переважно потрапляє в організм людини через заражені продукти харчування, кондитерські вироби, напівфабрикати, сире молоко, – каже Наталя Олександрівна.

4. Klebsiella (клебсієла) – зустрічається в людських фекаліях, на слизвових облонках дихальних шляхів, в грунті, воді, овочах та фруктах. Бактерія цього виду може викликати  менінігіт, сепсис, гостру кишкову інфекцію, урогенітальну інфекцію і пневмонію.

5. Enterococcus faecium (ванкоміцин-резистентний ентерокок) – цей вид ентерокока є в нормальній мікрофлорі травного тракту кожної людини. Разом з тим може викликати чимало захворювань – менінгіт, інфекції сечевивідних шляхів.

6. Pseudomonas aeruginosa (синегнійна паличка) – тяжка бактерія, яка може викликати серйозні інфекції. Її ще називають бактерією гнилого м’яса На щастя, зустрічається дуже рідко, наприклад, за увесь минулий рік в нашій лікарні ми зіткнулися лише з одним таким випадком, – розповідає Наталія Полтавець. – «Підхопити» її можуть хворі після операцій, які були проведені без дотримання санітарних вимог, а також люди з важкими ступенями опіку.

7.  Папілома – це ураження шкіри і слизових оболонок, викликане вірусом папіломи людини.

Збудники – віруси роду папіломавірусу. Нині відомо більше 60 видів папіломавірусів, хвороботворними визнано 32. Шляхи передачі папіломавірусу – контактний (через мікротравми шкіри), статевий, перинатальний (при пологах). Папіломи можна виявити на шкірі, слизовій оболонці порожнини рота, носа, придаткових пазух носа, глотки, на голосових зв'язках, в сечовому міхурі.

8. Герпес – це вірусне захворювання у вигляді пухирців на шкірі та слизових оболонках.

– Існує 8 типів вірусу герпеса. Найчастіше зустрічаються 1 та 2 тип. Перший – вражає слизову носа, рота, губи. Другий – статеві органи. Передається повітряно-крапельним шляхом, через слизові оболонки, наприклад через поцілунок, а також статевим. Якщо вірус потрапляє в організм, то вивести його не можливо, він живе разом з людиною до кінця її життя і проявляється тоді, коли в неї ослаблений імунітет, – прокоментувала лікар.

Найнебезпечніші місця, де можна підхопити бактерії



Кухонна раковина.

Тут найнебезпечнішою зоною є зливна труба. Чимало бактерій (сальмонела, кишкова паличка) також живуть на ганчірках та губках для миття посуду, самій раковині, кухонному крані.

Як вберегтися. Мийте раковину і місце біля неї антибактеріальноми засобами. Міняйте губки та ганчірки для миття посуду один раз на два тижні.

Туалети в літаках.

Як вберегтися. Не сідайте на унітаз, використовуйте серветки для кнопки змиву та дверної ручки. І обов’язково мийте руки.

Волога білизна, вийнята з пральної машини. Бактерії кишкової палички можуть залишатися в барабані пральної машини.

Як вберегтися. Для прання нижньої білизни використовуйте програму кип’ятіння. Не періть разом білизну всіх членів сім’ї.

Візки і корзини в супермаркетах.

Як уберегтися. Протріть ручку візка вологою серветкою чи дезинфікуючим гелем.

Торгові і банківські автомати.

Як уберегтися. Одразу ж після користування банкоматом, продизенфікуйте руки вологими серветками чи гелем.

Сумки. Найнебезпечніші серед них жіночі. Саме в них можуть кишіти бактерії стафілокока, кишкова паличка, сальмонела і навіть синьогнійна паличка.

Як уберегтися. Намагайтеся не класти сумку на підлогу. Тримайте її подалі від прилавків з їжею. Краще купуйте сумки зі шкіри чи вінілу, ніж із тканини. Останню бактерії та інфекції «полюбляють» більше.

Килимки для занять у спортзалі та шкільні мати.

Як уберегтися. Перед тренуванням протріть ручки і сидіння тренажера серветками, краще приносьте свої килимки для занять.

Ванна. Згідно даних американських дослідників у 26 відсотках перевірених ван були знайдені бактерії стафілокока.

Як уберегтися. Хоча б раз на тиждень мийте ванну з дезинфікуючим засобом, після чого витирайте її насухо. Якщо у когось із членів вашої сім’ї є шкірні інфекції, мийте ванну таким розчином – 2 столові ложки хлору на одну літру води.

Офісні телефони, стіл, комп’ютерна клавіатура та миша – на них «кишать» мікроби.

Як уберегтися. Протирайте якомога частіше стіл, телефон і клавіатуру антибактерівальнимим серветками.

Також небезпечними місцями, де можна підхопити кишкову паличку, герпес, гепатит і навіть ВІЛ-інфекцію є пульт від телевізора, косметичні пробники в магазинах, вода із пляшки, салонний педикюр. За інформацією із сайту http://www.wday.ru



Хто такі бацилофоби



Мікробіофобія , бацилофобія – боязнь заразитися мікробами.

Ознаки бактеріофобії:

–      Бацилофоби намагаються підтримувати не просто чистоту, а стерильну чистоту завжди і скрізь.

–      Вони якомога менше контактують із незнайомими людьми, постійно дезинфікують все, що їх оточує.

–      Намагаються не доторкатися руками до дверей та ручок в лікарнях, громадському транспорті, туалеті.

–      Якщо ж відбувається контакт з різними незнайомими чи підозрілими предметами, або ж коли бацилофоби перебувають у лікарнях, в них може виникнути приступ паніки.

–      При цьому бацилофоби забувають, що 80 – 90 відсотків населення Землі інфіковане різними вірусами, але лише 30 – 40 відсотків з них хворіють через ці віруси, – каже Наталія Полтавець.

Лікар рекомендує нормально ставитися до таких людей, не висміювати їх, а намагатися допомогти. Бацилофобія може пройти з роками, позбутися її можна з допомогою групових занять, читаючи якомога більше інформації про бактерії.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter