У Полтаві вчителів знову змушують відпочивати через брак фінансування

Новини
Ніна Король28 березня 2012 о 15:371386 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві вчителів знову змушують відпочивати через брак фінансування
Полтавських педагогів змушують писати заяви на відпустку за власний рахунок, аби не платити зарплатню. Офіційно керівництво освітян це заперечує.


Восени через інформацію у ЗМІ прокуратура перевіряла законність примусових відпусток.

У Полтаві вже стало традицією економити на персоналі шкіл та лікареньУ Полтаві вже стало традицією економити на персоналі шкіл та лікарень

Пишуть заяви на відпустку за власний рахунок не лише педагоги, а й технічний персонал загальноосвітніх навчальних закладів . Про це вчителі повідомили журналістам, але ніхто не бажає називати прізвищ: люди бояться репресій, дорожать робочими місцями.

У різних школах свої особливості: хтось «гуляє» день, хтось – два: як доводить керівництво школи до відома підлеглих. Звідки надходять вказівки економити в такий спосіб, неясно, можна лише здогадуватись.

У школах полтавського району, наприклад, такого немає.

– Ми не писали таких заяв, і про це нам нічого не говорило керівництво школи, – розповіла учителька Розсошенської гімназії.

– А у нас і техперсонал, і ми, педагоги точно будемо відпочивати за власний рахунок, бо заяви уже написали на день, – поділилась педагог однієї зі шкіл Полтави.

– Ніхто нікому рук не викручує і не примушує іти за власний кошт у відпустку, – каже Ірина Надіна, заступник начальника управління освіти Полтавського міськвиконкому. – Кожен заклад розробляє план роботи на канікулах стосовно занять із дітьми, екскурсій. Для дітей канікули, а вчителі працюють у школі.

Основна причина, через яку на вчителях економлять, – брак фінансування.

– Нам пояснили, що в бюджеті заклали грошей на певну кількість днів, тобто треба писати заяви, бо все одно не заплатять за день на роботі, – розповіла вчитель української мови з Полтави.

Не платять учителям і за години заміни, хоча ці уроки повинні оплачуватись, згідно із законом.

Про бюджет та чи вистачає фінансування на школи, Ірина Адамівна говорити відмовилась.

Співробітники прокуратури: вчителі бояться розповідати про примус

Восени 2001 року (листопад, осінні канікули) вчителів теж відправляли у відпустки  за власний рахунок. Прокуратура міста та районів Полтави провела перевірку фактів, викладених у ЗМІ.

– Знаємо, що було масове відправлення вчителів у відпустки за власний рахунок, але на паперах усе законно: є заява, тож людина мала право відпочивати безоплатно кілька днів, – пояснила Катерина Григоренко, помічник прокурора Київського району Полтави. – Директори та заступники нам пояснювали, що їм на нараді директорів шкіл сказали: коштів не вистачає, тарифи на енергоносії ростуть. Тому рекомендуємо брати відпустки за власний рахунок, щоб економити.

Коли представники прокуратури опитували учителів, кожен боявся зізнатись, казали, що їм потрібна була відпустка за сімейними обставинами чи з інших причин.

Та, як повідомила Катерина Іванівна, із 15 шкіл Київського району у п’яти закладах (№13, 24, 25, 32,40) заяв не було: учителів не відправляли відпочивати з примусу.

– У мене не було жодної заяви і зараз немає, а немає документа – вчитель не буде відпочивати за власний рахунок, усе законно, – прокоментував Іван Гончаренко, директор школи №13.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter