Легенди Полтави: Колись на вулиці Гоголя жив граф

Новини
26 квітня 2012 о 14:214363 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Легенди Полтави: Колись на вулиці Гоголя жив граф
Вулиця Гоголя, будинок №19Журналісти "Кола" продовжують серію публікацій про цікаві будівлі та їх історію.
Минулого разу ми розповідали про полтавський "будинок Карлсона", а тепер нашу увагу привернула історія про дім на вулиці Гоголя 19.

На старих світлинах Полтави зовнішній вигляд житлового будинку по вул. Гоголя, 19 зовсім не змінився. Цей будинок, як і багато інших має свою історію.









Фото будинку на вул. Гоголя 1909-2012 (photo-poltava.com)Фото будинку на вул. Гоголя 1909-2012 (photo-poltava.com)

- З сім’єю ми в’їхали у цей будинок у 1982 році, історію про нього нам розповідали сусіди – говорить Тамара Личко, лікар Полтавського обласного шкіро-венерологічного диспасеру, колишня мешканка будинку Гоголя, 19 – У дореволюційні часи це був маєток графа. А до 50-их років XX століття у ньому мешкав його син, йому виділили маленьку однокімнатну квартиру. Після більшовицького перевороту з графського будинку зробили звичайний житловий. Син графа розповідав, що наприклад у нашій квартирі №20 знаходилась танцювальна зала, на тому місці, де зараз другий під’їзд мешкала прислуга. У ньому і  дотепер збереглися дерев’яні східці. Парадний вхід був з вулиці Гоголя, а карети заїздили з Жовтневої. Величезні ворота, які там знаходяться, встановили вже за наказом покійного Анатолія Тихоновича, бо автентичні в радянські роки однієї ночі вони просто зникли. Сім’я графа, яка мешкала в цьому будинку, мала свою ювелірну лавку, тепер на її місці, але в тому ж приміщенні, знаходиться продовольчий магазин «Асорті». Сусіди розповідали, що син графа був дуже вихованим та чуйним, неодноразово його могли побачити зі сльозами на очах у дворі будинку. Все життя він прожив згадками про безтурботне дитинство.

Колись через цю арку у двір заїжджали карети, під час війни її зруїнували, в часи перебудови відновилиКолись через цю арку у двір заїжджали карети, під час війни її зруїнували, в часи перебудови відновили

Історичних підтвердженнь розповіді Тамари Іванівни, голова Спілки екскурсоводів привести не може, так само як і даних про те хто там мешкав, і що розміщувалось.

Читайте також: Історія розкопок на території Полтавщини

Перший фоторепортер Полтави – автор унікальних знімків життя губернського міста

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter