У Полтаві за безкоштовними варениками місце в черзі займали за годину (фото)

Новини
13 січня 2013 о 16:121568 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві за безкоштовними варениками місце в черзі займали за годину (фото)
Сьогодні, 13 січня, у Полтаві традиційно безкоштовно роздавали вареники та провели «Новорічні вечорниці.
Для гостей та жителів міста цього року приготували 130 кілограм цієї української страви. Аби стовідсотково отримати вареники, люди приходили за годину. Розмір черги, що утворилась, полтавці порівнювали з чергою до Мавзолею Леніна.

До речі, такі "Вечорниці" одночасно стали і закриттям головної ялинки Полтави.



Нагадаємо, минулого року полатвці ледь не побилися за безкоштовні вареники

Ще задовго до початку театралізованого дійства від Жовтневої (початку Театральної) площі і до сцени, що біля театру Гоголя тягнеться чимала черга, в якій по кілька людей в ряду. Біля сцени – два столи, з яких студентки в українських хустках виставляють одноразовий посуд. Але вареники до початку всього дійства не дають. У перших рядах дехто «цокотить зубами», але втішає себе, що він ось-ось уже отримає свою безкоштовну порцію вареників. Серед перехожих, які тільки підійшли і побачили до куди йде черг, не кожен вагається приєднуватись до всіх.

– Ходімо, мабуть, звідси. Навряд чи доки до нас дійде черга, ще будуть вареники, - промовив батько однієї з сімей, які прийшли на свято.

Проте велика черга далеко не у всіх відбирає бажання отримати українську страву. Адже, навіть коли почали роздавати вареники, черга не зменшилась, бо постійно хтось підходив.

До теми - Театр народної пісні дав різдвяний концерт у Полтаві (фото)

– Якось будучи в Москві, мені схотілось до Мавзолею. І стояла в такій же черзі, як не більшій. Зголодніла, пам’ятаю, тоді дуже. Так що цю чергу точно вистою. Тим більш, погода гарна, лунає музика, йде концерт, свято ж таки, тож чому б і не постояти, -  говорить пані Надія, що стоїть у кінці черги.

– Та вдома ж таких вареників не приготуєш, як тут роздають. Я в минулому році куштувала, дуже ж в них вони смачні. Мені тоді навіть з печінкою дістались, – доповнює Наталія Миколаївна, яка тільки-но стала в чергу.

Пенсіонерки, які перші отримали безкоштовні порції, діляться о котрій потрібно займати чергу:

– Ми прийшли десь о 12-й (вареники почали роздавати після 13-ї, автор), - розповідають Катерина Олексіївна та Надія Миколаївна, які одні з перших отримали вареники. – Тут вже була наша знайома, вона нам зайняла місце в черзі. Тож постояти потрібно було десь з годинку. Вареники тепленькі і дуже смачні. У порції десь 6-8 вареників. Ми не перший рік ходимо на це свято. Минулого року теж були, і хоча не перші в черзі були, нам все одно вистачило.

Організатори розраховують роздати вареники близька 3 тисячам бажаючих. Аби вони не вичахали, їх  постійно підносили студенти у невеликих підносах.

Доки ж люди стоять в черзі, на сцені лунають щедрівки від художніх колективів міста. Ведуть все дійство Солоха та Вакула.  Позмагатись за кращу щедрівку можуть і глядачі, яких періодично викликають до мікрофону. Для дітей та дорослих також організували ігрову зону, де можна виграти подарунки від спонсорів. Для наймолодших працюють атракціони.

Довідка "Кола": Таке святкування Нового року за старим стилем (Меланки) у полтаві проводять з 2008 року. Спочатку готували 50 кг вареників, а потім поступово ця цифра зростала – 80, 100, 120, і тепер 130 кг вареників.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter