ЯК РЕФОРМАТОРИ РЕФОРМУЮТЬ ТА НЕДОВИРЕФОРМУЮТЬСЯ

11 грудня 2015 о 07:301200 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 ЯК РЕФОРМАТОРИ РЕФОРМУЮТЬ ТА НЕДОВИРЕФОРМУЮТЬСЯ
Слово «реформа» в нашій країні скоро буде матюком, а бути реформатором – стане не почесно, а ганебно. Корабель передових ініціатив у нас все частіше розбивається об сувору дійсність.

Слово «реформа» в нашій країні скоро буде матюком, а бути реформатором – стане не почесно, а ганебно. Корабель передових ініціатив у нас все частіше розбивається об сувору дійсність.

Сьогодні в Раді проголосували закон «Про державну службу». В документі – непогана формула деполітизації бюрократичної машини, нарешті конкурсний, а не могоричево-хабарний відбір кадрів. Та все це може лишитися на папері або вкотре перетворитися на фарс.

Згадайте люстрацію.

Десять років тому помаранчеві носилися з нею як курка з яйцем, поки воно не протухло. Після Революції Гідності поняття реанімували, відбілили, понесли в маси. Маси повірили – дочекалися закону, але так і не побачили справжньої люстрації. Ну хіба що в смітниках. Хоча й в контейнери пересадили не всіх, хто цього заслуговує.

Сьогодні Мін’юст звітував - 48 тисяч чиновників проходять люстраційну перевірку. Тільки 700 нібито люстрували. А скільки небожителів високих кабінетів врятувались дарами щедрими від караючого меча?! А взагалі найкращий імунітет від люстрації – самому її очолити. Гарна ідея, яка була поштовхом для Східної Німеччини та Польщі, в Україні призвела до колапсу та корупції. В результаті - скоро люструють авторів закону про люстрацію.

Можна прийняти 1001 революційно-реформаторський закон. Але, ці інструменти в руках чинного Парламенту, який є інструментом в руках олігархів, зрештою, дискредитують реформи як такі та приведуть до болючого розчарування. В Україні треба докорінно міняти владу і Конституцію. 100 депутатів Ради, 7 міністрів, мінус обласні та райадміністрації, відкликання депутатів і ліквідація недоторканності, «вишка» за корупцію. І це

тільки частина необхідних змін. Тільки після цього в руки нових керівників держави можна давати таку грізну зброю, як нові закони. Інакше – за розчаруванням після провалу люстраціі, прийде чергове - від фіаско переформатування держслужби, а там поліція, податки… Люди остаточно зневіряться у реформах і вже ніколи реформатори не прийдуть до влади.

А ми ж не хочемо підготувати ґрунт для повернення Яника?!