ЧИ МАЮТЬ УКРАЇНЦІ ПЛАТИТИ ТРІЄЧНИКАМ СТИПЕНДІЇ?

Освіта
1 вересня 2016 о 17:4539242 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Рідко пишу лонгріди тим паче на такі теми, але вже просто дістало! Обурюють сьогоднішні інсенуації навколо стипендіального питання. Штучно роздувається ще одна соціальна катастрофа.

Моя особиста думка з цього приводу є глибоко суб'єктивною і жорсткою. Ні я, ні жоден інший українець не має оплачувати стипендію трієчникам.

Нинішня стипендіальна система координат перебуває глибоко в совку і навіть не вийшла за межі радянщини. Ми продовжуємо тягнути всіх підряд.

Реформування освіти, таке необхідне сьогодні, відбувається вкрай повільно і зі скрипом. Приймати непопулярні рішення ніхто не хоче. Міністерство не має ні політичної волі, ні сміливості взяти на себе відповідальність за якісні, хоч і непрості рішення.

Система виплати стипендій також потребує доопрацювання.

По-перше, соціальні стипендії.

Ок, діти-сироти, діти інваліди ІІ-ІІІ груп отримують стипендії і навчаються апріорі на бюджеті. У той же час, нехай мене лають хто як хоче, всі навколо кричать про рівні права. Я за гуманність і рівноправ'я, але чому заради втілення прав одних, ми маємо нехтувати правами інших. Чому бюджетне місце має стати пріоритетом для когось , хто втрапив у «складні життєві обставини» і, можливо, має меншу здатність до науки, ціною звичайної дитини з середньої сім'ї, але з унікальними знаннями? Окрім того, всі ці соцкатегорії крім стипендій отримують пенсії (хай невеликі, але отримують).

Насамперед вважаю, що потрібно прибрати саму суть соціальних стипендій і для соцкатегорій залишити тільки бюджетні місця. Натомість передбачити збільшення соцвиплат і перерозподілити ці витрати на мінсоцполітики. Тобто, до 18 років сирота, а інвалід пожиттєво отримують пенсію. Утім, в разі вступу в університет на період навчання така соцвиплата збільшується припустимо вдвічі терміном на строк навчання (ну як аліменти).

Такий підхід дасть змогу докорінно реформувати академічну стипендію.

По-друге, академічні стипендії.

Так, дійсно є категорії студентів, які не зможуть існувати без стипендії. Але чи врятує їх стипендія в 800 грн? Поруч із ними живуть студенти, які також отримують стипендію, але цілком можуть собі дозволити спустити її на пиво за одну ніч. Чи має це враховуватись при розподілі стипендій? - хто зна, це навіть не головне.

Середній бал для отримання академічної стипендії - 4. а отже в заліковці можуть бути й трійки. ІМХО, вважаю це дикістю.

Вважаю, що стипендія має мотивувати до навчання. А отже, нараховувати стипендію потрібно не від статків і соцстановища, а від розуму. Не 4-ка середній бал, коли за семестр п'ятірка трійку криє, а коли 20-40% кращих студентів вишу отримують стипендію, інші просто на бюджеті (хто пройшов по вступних і витягує по результатам) і так далі, далі аж до комерційників. Вступив на комерційне - а вчишся краще за всіх у ВНЗ - отримуєш стипендію і йдеш на бюджет. Тобто, ІМХО, вважаю, що стипендія має нараховуватися не за середній бал, а за конкретні досягнення в рейтинговому еквіваленті по вишу. Ось це дійсно стимулюватиме вчитись, досліджувати і отримувати більше - більше знань, більше грошей. Тим паче, що такий підхід в перерозподілі коштів дасть змогу в рази й рази підняти саму стипендію і вона вже становитиме не 800, а 3000-5000 грн.

Чи мають українці платити за трієчників? НІ! Адже завтра цей стипендіат буде "спеціалістом", якого за бюджетні (читай людські) гроші вивчили. І добре, якщо це буде простао паперова робота. А якщо цей випускник-екс-стипендіат стане лікарем, вчителем, прокурором чи ще кимось, від кого залежатимуть долі і життя сотень і сотень людей?

Пи.Си. Завжди вважав, що студентство - це еліта, певний бомонд покоління. Не залежно від статків, соціального статусу, місця народження. Людина, яка знайшла в собі сили і розум вступити до вишу – це вже інший має бути культурний, освітній, моральний рівень і поведінки і, і життя в цілому. Коли бачу, як бидлота влаштовує дешевий фарс і провокацію в ефірі на засіданні круглого столу, коли ця "студота" кидає тортом в чиновника, який би він сякий-перетакий не був і мені стає соромно(

І ще більше переконуюсь, що стипендії мають отримувати достойники, а не всі під ряд.