У Полтаві показали автомобіль, на якому їздили солдати вермахту (ФОТО)

Дозвілля
Ольга Матвієнко28 червня 2015 о 15:5932741 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві показали автомобіль, на якому їздили солдати вермахту (ФОТО)
​Кілька десятків експонатів показали на виставці ретро-автомобілів та мотоциклів.

28 червня у рамках святкування Дня молоді та Дня Конституції в Полтаві організували ретро-виставку. Десятки автомобілів та мотоциклів, відреставрованих умілими руками автолюбителів із Полтавщини та Харкова викликали неабиякий ажіотаж у полтавців. Не дивлячись на дощову погоду, на Театральну площу прийшли сотні людей, аби роздивитися раритети та сфотографуватися на їхньому фоні.

У Полтаві показали автомобіль, на якому їздили солдати вермахтуУ Полтаві відбулася ретро-виставка автомобілів та мотоциклів. Фото Ольги Матвієнко

Деякі раритетні автомобілі збереглися в одному екземплярі

Організатор виставки Андрій Міць, голова Клубу старовинних автомобілів та мотоциклів Полтави, говорить, що погода стала на заваді багатьом колекціонерам стала погода і вони не змогли приїхати, але і без цього на виставці є на що подивитися.

– Найбільш унікальний серед представлених автомобілів іноземного виробництва – «Opel Admiral». Ще одна рідкісна модель – «Adler Trumpf». Є також і класичний автомобіль вітчизняного автопрому ГАЗ «ЗіМ–12». Це все автомобілі представницького класу, – розповідає Андрій Міць.– Представлені тут «Москвичі» різних випусків, серед яких модель 433 оранжевого кольору. Це – єдиний автомобіль в Україні, який в такому стані єдиний на всю Україну. Раніше цей автомобіль використовували як поштовий. Після того, як віджили свій вік, більшість таких, на жаль, відправили на металобрухт.

У Полтаві показали автомобіль, на якому їздили солдати вермахтуАндрій Міць з юним помічником на фоні свої мотоциклів. Фото Ольги Матвієнко

На виставці були представлені не менш цікаві експонати серед двоколісних.

– Група костомайзингу (виготовлення унікальних мотоциклів «з нуля» або переробка заводських – авт.) представила тут свій мотоцикл. Також представлений тут трайк (триколісний транспортний засіб – авт.). Його майстер із Терешків теж переробив сам. Є і сучасний «Harley-Davidson», який експонували насамперед, аби показати еволюцію мотоциклів, – розповів Андрій Міць.

Сам Андрій Миколайович власник трьох представлених на виставці ретро-мотоциклів.

– Це – радянський мотоцикл «ТІЗ-АМ-600», довоєнний, 1938 року випуску. Він дуже рідкісний за рахунок того, що в нього об’єм одного циліндра – 600 кубічних сантиметрів, аналога якому за потужністю не було на той час, – продовжує Андрій Миколайович.

У Полтаві показали автомобіль, на якому їздили солдати вермахту«ТіЗ-АМ-600» із колекції Андрія Миколайовича. Фото Ольги Матвієнко

Далі показує не менш унікальний німецький DKW, який послужив прототипом для багатьох радянських у повоєнний час. Поряд із ним стоїть «Simson» 1952 року.

Хобі потребує колосальних затрат – і часу, і коштів

Власник одного з найпопулярніших автомобілів на виставці Олександр Осетров, президент Харківського технічного клубу «Самоходъ». Його «Opel Admiral» перед Полтавою експонувався у Білорусі. Таких в Україні збереглося близько 12 у приватних колекціях. Саме цей – 1939 року випуску і має 1500 номер, тобто він був із останньої виробленої партії.

– Автомобіль унікальний тим, що їх випускали в Німеччині усього два роки. Усього – 6,5 тисячі, із яких такий як цей – усього 2,5 тисячі. Частина була кабріолетами, частина – пікапами, які за собою возили німецькі протитанкові гармати, кілька автомобілів санітарних. Інші автомобілі були саме такого формату, як ця, – розповів Олександр Осетров. – Через два роки ці автомобілі перестали випускати через те, що сюди ставили дуже потужний двигун об’ємом 3,5 літра на шість циліндрів. Пізніше німці вирішили, що немає сенсу випускати легкові машини з таким двигуном і стали виробляти вантажівки, які могли перевезти більше зброї та особового складу.

У Полтаві показали автомобіль, на якому їздили солдати вермахтуПредставники клубу «Самоходъ» на фоні «Opel Admiral». Фото Ольги Матвієнко

Розповів Олександр Павлович не менш цікаву історію використання автомобілів на батьківщині «Opel». Так, у військах вермахту була чітка ієрархія: командир взводу мав право їздити тільки на коні, командир роти – на маленькому «Opel Kadett», аналог якого вітчизняний 401-й «Москвич», командир батальйону – на «Opel Kapitan», підполковнии, полковники, генерали могли їздити саме на «Opel Admiral». СС не мали права їздити на «Opel Admiral», тому їхніми автомобілями були «Horch» та «Mercedes».

– Наприклад, Штирліц із «17 миттєвостей весни» у книзі за своїми званням міг їздити на «Horch», але для зйомок фільму не могли знайти такий автомобіль, тому він їздить на «Mercedes», хоча за званням полковника СС на це не має права, – зазначив Осєтров.

Саме для того, щоб зберегти для нащадків такі унікальні віхи історії, автолюбителі не шкодують ні часу, ні коштів, що часом викликає суперечки в родинах. Але, за їхніми ж словами, дружини захоплення чоловіків розуміють.

– У кожного мотоцикла і автомобіля своя унікальна історія. Багато із них рятують буквально зі звалищ вже порізаними на брухт. Люди збирають їх буквально зі шматків, шукають запчастини. Це забирає дуже багато часу, іноді по кілька років шукають оригінальні запчастини, – зазначає Андрій Міць. – Зараз легше шукати, адже є Інтернет. Далі, хто своїми руками, хто, якщо має гроші, то замовляє майстрам роботу. Хобі не дешеве, але крім того потребує колосальних витрат часу. Проте потім робота своя та інших майстрів викликає захоплення.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter