За неналежний догляд за дітьми полтавку хочуть повторно позбавити батьківських прав

Надзвичайні події
Ольга Матвієнко22 січня 2015 о 16:562987 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 За неналежний догляд за дітьми полтавку хочуть повторно позбавити батьківських прав
Діти, які раніше просилися додому, тепер вважають, що в інтернаті краще.

За неналежний догляд за дітьми полтавку можуть повторно позбавити батьківських правЖінку вже позбавляли батьківський прав, але повертали, повіривши обіцянкам краще доглядати дітей. Фото – mvs.gov.ua

Більше року родина з одного з сіл Полтавського району перебувала у полі зору соціальних служб. Мамі хлопчиків 5 та 8 років неодноразово робили зауваження за неналежний догляд за дітьми

У міліції говорять, що з кінця 2013 року і до сьогодні родина перебуває на обліку в Полтавському районному центрі соціальних служб Полтавської РДА як та, що опинилася в складних життєвих умовах. Причини скрутного становища сім’ї не відомі. За словами Артема Шарая, начальника сектору кримінальної міліції у справах дітей Полтавського райвідділу, діти живуть у жахливих умовах у той час, коли їхня мама займається невідомо чим. Не повідомляють, чи є у неї робота.

Жінку вже позбавляли батьківських прав. Тоді за неї вступилася місцева громада, адже діти повинні мати родину. Та і сама мати щодня ходила до райвідділу і просила повернути малечу.

Тоді їй повірили і дітей повернули. Із того часу неодноразово центр соціальних служб і міліція перевіряли, чи не змінилися умови, в яких живуть хлопчаки. Щоразу виявляли те саме – антисанітарію в помешканні та голодних дітей.

– П’ять днів на тиждень діти навчаються в інтернаті. Проте поки жінку не позбавили батьківських прав, у вихідні вони у закладі залишатися не можуть. Часто буває таке, що після вихідних хлопчики до інтернату на навчання не приходять, – розповів Артем Шарай.

За неналежний догляд за дітьми полтавку можуть повторно позбавити батьківських правФото – mvs.gov.ua

Умови, в яких живуть діти, жахливі. У них немає чистого одягу, спідньої білизни. Під час останнього рейду у квартирі, якою по суті є кімната у гуртожитку, перебував нетверезий чоловік. За його словами, він батько одного з хлопчиків і прийшов його провідати. Проте замість подарунків хлопцям із собою приніс пляшку горілки.

– На зауваження щодо стану квартири і вигляд дітей жінка не реагує. Таке враження, що вона гарно влаштувалася і в житті її все влаштовує. Кожного разу, коли працівники соціальної служби і міліції приходять із перевіркою, то вона відпочиває, – продовжує розповідь начальник сектору кримінальної міліції. – Туалет у помешканні дуже близько до дитячих ліжок, столу, де готується їжа. Вибачте, але там стояла у літровій пляшці сеча. На запитання, як так можна, жінка не знайшла, що відповісти. Нормальних ліжок у дітей немає.

За неналежний догляд за дітьми полтавку можуть повторно позбавити батьківських правЗа одними столом готують їсти і вчать уроки. На фото видно чоловіка, який нібито прийшов провідати дітей. Фото – mvs.gov.ua

Сказати, чи це звичайна лінь, чи байдужість, правоохоронці не беруться. Центр соціальних служб зініціював програму «Школярик». За нею старший хлопчик із неблагополучної сім’ї повинен був отримати шкільне приладдя до нового навчального року. По подарунок на 1 вересня мама прийшла лише взимку.

– Після перевірки ми відвозили старшого хлопчика в інтернат. У нього були порвані штани і брудний одяг. На запитання, чому не повернувся до навчання ще 19 січня, після канікул, він сказав, що у мами немає грошей, – розповідає Артем Шарай. – Жінка отримує виплати на дітей, як мати-одиначка. Питання, куди йдуть гроші, якщо їх не вистачає, щоб дитину до школи відправити. Коли хлопчиків уперше забирали у матері, то вони плакали і просилися додому. Зараз говорять, що у школі краще, ніж удома.

У той час, як 8-річного хлопчика відправили до інтернату, його молодший 5-річний брат лежить у лікарні. Високу температуру і сильну застуду мати лікувала ліками, які не допомагали.

За словами правоохоронця, хлопчики дуже розумні, адже в інтернаті їх гарно вчать і виховують.

– Ми будемо подавати документи, щоб повторно позбавити жінку батьківських прав. Діти заслуговують на нормальні умови життя і навчання. Людей, які не можуть стати батьками і хочуть всиновити дітей, дуже багато, і у цих хлопчиків є шанс знайти люблячу родину, – зазначає правоохоронець.

Поки за результатами перевірки жінку повторно притягнули до адміністративної відповідальності. Кримінальне провадження правоохоронці можуть відкрити лише тоді, коли безвідповідальне ставлення до батьківських прав призведе до тяжких наслідків – смерті або каліцтва дітей.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter