Із гарячих точок в Лубни прибувають біженці

Новини
26 червня 2014 о 18:5133891 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Із гарячих точок в Лубни прибувають біженці
До кримських біженців, тисячі яких після анексії автономії Росією потягнулися в Київ та інші міста України, із травня додалися біженці з Донбасу. Багато із них приїхали до Лубен.

Із гарячих точок в Лубни прибувають біженціБіженці зі Слов’янська живуть у Лубнах. Фото – www.nikopol-tv.net

Багатодітна родина зі Слов’янська отримала помешкання у Лубнах

Серед інших виїхати з епіцентру АТО довелося Ірині Ус та її родині.

– Родом я сама з російського Норильська, а проживала у Слов’янську з 1991 року, – розповіла Ірина. - Із чоловіком Сергієм маємо четверо дітей – шестирічна Діана, чотирирічний Назар, трирічна Софія і наймолодша Еліна, якій всього три місяці. Як тільки почалася у нашому місті стрілянина – вирішили покинути помешкання, яке ми знімали, і переїхати до Лубен, у місто, де народився мій чоловік. Адже діти від гучних звуків пострілів ховалися у квартирі під ліжка і в шафи. Із 20 травня – ми у вашому місті, де нам надали дві кімнати в гуртожитку, які ми сьогодні приводимо у належний вигляд.

Жінка розповідає, що не дивлячись на всі розмови нової влади про соціальну допомогу, її не надають належним чином. Помешкань не дають, не надають статусу біженців, працевлаштування відсутнє. Переживають і за те, хто ремонтуватиме зруйновані будинки на Донбасі. Мало що залежить від місцевих влад тих міст України, куди переїхали громадяни з «гарячих точок».

Родина Ірини Ус отримала квартиру завдячуючи меру Олександру Грицаєнку. На таке рішення вплинуло і те, що родина – багатодітна.

Зараз подружжя займається ремонтними роботами у кімнатах. Наступним кроком планують знайти роботу.

Біженців приймають до себе лубенські родини

– Складна соціально-політична ситуація, що склалася в нашій країні спонукала до того, що вже станом на 25 червня до Лубен прибули на тимчасове проживання 11осіб з Криму та Севастополя, 70 осіб (з них 28 – діти) з Донецької та Луганської областей, а також п’ятеро з інших регіонів України, – розповідає Віта Коваленко, начальник міського відділу інформаційної діяльності та комунікацій. – Звичайно ж, ці цифри не точні. Адже це тільки ті люди, що звернулися до якихось наших установ чи організацій. Є й такі сім’ї, які просто тимчасово мешкають у родичів чи знайомих і не повідомляли про себе.

Практично всі, хто звертається по допомогу, мають проблеми чи з тимчасовим місцем проживання, чи з працевлаштуванням. Зараз, у літній період, поки що не стоїть гостро питання влаштування дітей у школи та садочки. Хоча всі, хто звернувся за такою допомогою отримали її. Проте були й такі, хто потребував допомоги в поселенні. Одну людину з АР Крим допомогли влаштувати на квартиру до чуйної й щирої мешканки Лубен. Багатодітній сім’ї зі Слов’янська (двоє дорослих і четверо дітей) надали тимчасове двокімнатне помешкання в гуртожитку.

Міський голова Олександр Грицаєнко звернувся до лубенців з проханням, по можливості, запросити до себе сім’ї переселенців. Сьогодні відгукнулося восьмеро місцевих жителів.

Виникають у людей проблеми з переведенням пенсій за фактичним місцем проживання, з працевлаштуванням. Проте, налагоджена співпраця з міським Центром зайнятості, є перелік вакансій по місту. Вже впродовж двох місяців тим, хто потребує, надається допомога в рамках соціального проекту, що діє між міською радою та ТОВ «Лубенський молочний завод».

Із питань тимчасового розміщення та іншої допомоги приїзджим із Донбассу просять звертатися за телефоном 7-14-14 до відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Міський голова Лубен Олександр Грицаєнко також просить повідомляти усіх, хто має можливість розмістити у себе родини біженків, повідомити про це у Лубенський міському координаційному центру за телефонами 7-14-14, 095-676-09-06 або у кабінет 305 Лубенської міської ради.

Юрій Климченко

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter