На Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екології

Новини
Наталія Сіробаб20 травня 2016 о 18:56739 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екології
Говорили про виконання рекомендацій щодо реконструкції каналізаційної системи свинокомплексу ТОВ «Сільські традиції» та покращення умов життя мешканців селища Білики.

На Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екологіїНа Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екології. Фото з сайту oblrada.pl.ua (4 шт.)

19 травня у селищі Білики Кобеляцького району відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування, на якому розглянули питання про виконання рекомендацій постійної комісії щодо реконструкції каналізаційної системи свинокомплексу ТОВ «Сільські традиції» та покращення умов життя мешканців селища Білики, повідомляють на сайті Полтавської обласної ради.

У засіданні взяли участь депутати обласної ради, голова районної ради Володимир Кішінський, голова райдержадміністрації Таміла Шевченко, директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ігор Піддубний, науковці-екологи, керівники ТОВ «Сільські традиції» та мешканці селища.

На Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екології

Як зазначили жителі селища, із часу введення в експлуатацію свинокомплексу зросла кількість онкологічних та легеневих захворювань у громаді. Сморід, який стоїть над Біликами, заважає людям повноцінно жити, знищує довкілля. Колись мальовниче та привабливе для відпочивальників селище стало зоною екологічного лиха.

Протягом п’яти років триває протистояння між ТОВ «Сільські традиції» та громадою. Численні наради на різних рівнях, комісії, перемовини з керівництвом підприємства позитивного результату не дали.

Виступаючи на засіданні, директор підприємства Юрій Грушевський та його заступник Роман Калатур прагнули довести, що ТОВ «Сільські традиції» зацікавлене у вирішенні питання – Чернігівському НВП «Екоспецпроект» замовили проект реконструкції системи очищення каналізаційної системи, реалізувати який планують до 1 жовтня цього року. Поки що жителям Біликів радять зачекати.

Утім, мешканці вже давно втратили довіру до керівників ТОВ «Сільські традиції», які час від часу змінюють один одного і таким чином уникають відповідальності за виконання зобов’язань попередників. Тож і пропозиції від громадських активістів були конкретними – призупинити діяльність підприємства, вивезти поголів’я свиней (за інформацією Романа Калатура, їх сьогодні близько 33 тис. голів), реконструювати систему очищення стоків та каналізаційного газу, провести незалежну екологічну експертизу тощо.

На Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екології

Не вдоволені жителі селища і виконанням зобов’язань підприємства щодо підтримки соціальної інфраструктури селища – обіцяного водогону в Біликах досі не збудували.

Наразі комісія рекомендувала ТОВ «Сільські традиції» протягом одного місяця провести екологічну експертизу проекту реконструкції очищення каналізаційних стоків та оприлюднити її результати у громаді; створити робочу групу з громадських активістів та депутатів селищної ради для контролю за проведенням комплексних робіт з реалізації проекту; до 15 вересня 2016 року виконати роботи з реконструкції каналізаційної системи свинокомплексу ТОВ «Сільські традиції».

На Полтавщині відбулося виїзне засідання комісії з питань екології

Нагадаємо, у Біликах протестують проти скандального свинокомплексу.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter