Полтавські підприємства почали експортувати товари до ЄС без мита

Новини
Ольга Правденко6 червня 2014 о 09:001727 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські підприємства почали експортувати товари до ЄС без мита
Про перші результати автономного режиму преференцій (пільг на експорт товарів), які отримали полтавські підприємства, після підписання Україною Асоціації з ЄС, розповіли на круглому столі в Полтавській торгово-промисловій палаті (ПТПП).

Полтавські підприємства почали експортувати товари до ЄС без мита

За словами Володимира Олійника, президента Полтавської ТПП, завдяки таким пільгам, для багатьох підприємців відкрилися «ворота» в ЄС.

– Автономний режим приференцій – це по-суті умови не політичної, а, сподіваємося, майбутньої економічної частини асоціації з Європейським Союзом. Режим цей охоплює 97 % товарів. Тобто, практично на всі товари, які експортуються до ЄС, поширюються пільги, – розповідає про деталі Валерій Гамов, начальник відділу експертизта сертифікації Полтавської ТПП. – На них мито або відмінене, або значно знижене. Лише на 3 % товарів, які експортує наша країна, поширюється мито, але разом з тим вводяться пільгові квоти.

На такі товари видаються нові сертифікати європейського зразка – форми EUR1.

З 23 квітня ПТПП видала близько 300 сертифікатів форми EUR1 на ввезення продукції до ЄС.

Як говорить Валерій Гамов, це досить багато, хоча зауважує, що ці сертифікати охоплюють і ті товари, які ввозилися до країн Євросоюзу і раніше.

До слова,коштує такий сертифікат не дорого – 340 гривень,якщо робити його у звичайному режимі і на 50 % дорожче, якщо – терміново.

Є певні види товарів, переважно продовольчі товари та сільгосппродукція, які до 23 квітня, обкладалися високими в’їзними митами, наприклад, для зернових це було 164-165 євро на тонну. Сьогодні в межах цих квот, мито при ввезенні в ЄС сплачуватися на них не буде.

– Зараз вже можна говорити про суттєву фінансову підтримку, яку отримали підприємства, що експортують кондитерські вироби, соняшникову олію та зернові, зокрема просо і пшоно. Останні раніше не експортувалися, бо нашому виробнику дорого було це робити, – наголосив Валерій Гамов.

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter