Вихідні з книгою: читаємо «Жорстоке небо» Макса Кідрука

Новини
Надія Труш22 листопада 2014 о 09:412672 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Вихідні з книгою: читаємо «Жорстоке небо» Макса Кідрука
Макс Кідрук – це людина, яка веде образ життя справжнього професійного письменника.

Вихідні з книгою: читаємо «Жорстоке небо» Макса Кідрука

Він багато читає, має щоденну письменницьку норму слів, його презентаційний тур охоплює десятки міст України. Прозаїк живе з літератури, але не збирається задовольнятися досягнутим і прагне брати нові вершини.

Такою «вершиною» став для Макса вже третій трилер. Якщо у своєму першому гостросюжетному романі («Бот») Кідрук використав елементи наукової фантастики, у другому («Твердиня») – містику, то у «Жорстокому небі» всі події є цілковито реалістичними.

За сюжетом книги, на написання якої пішов рік, у Франції зазнає катастрофи літак українського виробництва (завод «Аронов», ну Ви зрозуміли натяк). Загинуло 49 чоловік. На місце трагедії вирушає Діана Столяр – донька конструктора, чиїм дітищем був цей літак. Дівчина має зрозуміти причину аварії літака і врятувати честь свого покійного батька. Але є сили, які не готові, щоб світ дізнався про те, чому сталася катастрофа…

Кідрук обожнює літаки і це видно за тою пристрастю, з якою він описує технічні моменти. Перед написанням роману Макс провів невеличке «дослідження ринку» і зрозумів, що про авіакатастрофи написано не так і багато – це передовсім книги Артура Хейлі, Майкла Крайтона, Стівена Кінґа. З українських письменників, здається, взагалі ніхто не брався за таку складну тему.

З точки зору процесу написання книги Кідрук зробив деякий «апґрейд». Зазвичай Макс писав роман і потім давав його читати «рідерам» (людям, чиїй думці він довіряв). Ті розповідали про свої зауваженя, які Кідрук враховував при редагуванні рукопису. Але проблема пролягала в тому, що якщо зауваження суттєве і прокрадається на початок книги, то, виправляючи його, доводиться перекроювати весь роман. Тому Макс давав рідерам частинки книги по мірі їх написання. Така «інновація» вимагала написання тексту у хронологічній послідовності, що тільки допомагало в дисциплінованості автора.

Вихідні з книгою: читаємо «Жорстоке небо» Макса КідрукаМаксим Кідрук (фото – ogo.ua)

Крім того, у двох попередніх трилерах головними героями були чоловіки. У «Жорстокому небі» Кідрук вирішив зайти на невідому ділянку – сюжет обертається довкола героїні – жінки, а не чоловіка (тому Макс прислухався до порад своїх подруг з приводу тих чи інших дій Діани Столяр). І ніби цього було не досить – прозаїк вводить додаткових цікавих персонажів – кота Грубодупенка і двох діточок Діани – Артема і Даню.

Загалом в результаті всього цього вийшов текст, який хочеться читати, оскільки постійно в голові виникає одне запитання: «Що там далі?». Макс постійно навчається у найкращих майстрів трилера і росте з кожною новою книгою. Наразі він працює над польським замовленням – книгою про Україну.

До речі, всі три трилери Кідрука у різний час були презентовані у Полтаві. Тому чекаємо Макса у нашому місті наступної осені з новим романом.

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter